Söndags-smakbit # 22

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

En av böckerna jag läser nu är Jodi Picoults En enda gnista
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 21

“Katoliker tror på liv direkt vid befruktningen. Muslimer tror att det tar fyrtiotvå dagar efter befruktningen innan Allah skickar en ängel som förvandlar ägg och spermie till något levande. Thomas av Aquino hade sagt att abort var mord efter fyrtio dagar om embryot var manligt och åttio dagar för ett kvinnligt. De gamla grekerna sa att fostret hade en “grönsakssjäl” och judarna sa att själen kom vid födelsen.”

sid. 129

“Izzy hade tydliga minnen av hur hennes födelsedag firades två veckor efter själva dagen, för det var då de hade råd att köpa ett paket sockerkaksmix. Av att alltid spä ut mjölken med vatten så att den räckte längre. Av att bli alldeles lycklig när matkupongerna kom så att man kunde gå till affären.
När Izzy gick i första klass började hon förstå att hennes familj var annorlunda än de andras. Ketchupmackor, med paketen stulna från McDonald´s, var inte normalt. När de åt middag brukade Izzy låtsas vara mätt, eftersom hon visste att hennes mamma inte skulle få någon mat om hon inte lämnade kvar lite på tallriken.”

1

12 Comments:

 1. Oj, den lät intressant, även för mig ;) Läslistan bli allt längre :D Kram fina Paula <3

 2. Den här jag sett lite här och var. Verkar intressant. Tack för smakbitarna!

 3. Känner igen författaren, men har inte läst något av henne.

 4. Intressant med de olika synsätten på när man blir människa.
  Och stackars barn, som måste se till att det fanns mat kvar på tallriken så att modern fick något att äta. Tack för smakbiten!

 5. Jodi Picoult er fin. Hun har skrevet mange gode bøker. Men denne har jeg ikke lest.
  Ha en riktig fin søndag!

 6. låter lite ledsamt, fattigt, tack för smakbiten

 7. Tack för smakbiten. Har läst en annan bok av henne som var bra!

 8. Spännande tänk. Själv hade jag aldrig klarat av en abort känns det som. Rent känslomässigt. Stora frågor det där. Tack för smakbiten.

 9. Oj vad provocerande att läsa att Thomas av Aquino hade sagt att abort var mord efter fyrtio dagar om embryot var manligt och åttio dagar för ett kvinnligt. Om en nu tycker att det är mord varför är det olika beroende på om embryot är manligt eller kvinnligt?

  Har läst flera böcker av Picoult men det var länge sedan. Tack för smakbiten!

 10. har läst annat av Picoult som jag tyckt mycket om, men nu var det länge sedan. tack för smakebiten. fin header nu igen. ängsull?

 11. Den här boken är nu inskriven på min lista. Tror den ska få lite förtur. Läser just nu Denise Rudbergs bok, “Det första chiffter” – om tre kvinnoöden mitt under andra världskriget i Stockholm. Har inte varit särskilt förtjust i henne tidigare men den här boken är riktigt bra.
  Extra eloge till din fina header.
  Stor kram!

 12. Tack för smakbiten, verkar intressant.

Kommentera