Läst

Söndags-smakbit # 26

Av
den
28 juni 2020

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag har senaste veckan njutit av Michail Bulgakovs bok Morfin & andra noveller
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om den ryska författaren och läkaren vars mest berömda verk är “Mästaren och Margarita” som utkom postumt och som jag inte läst, men blev rätt sugen på för jag gillar Bulgakov!

Smakbit sid. 67 ur novellen Snöstorm

“Ett fuktigt mörker hade stigit fram för min blick och över näsroten hade det lagt sig ett lodrätt veck som en mask. På nätterna såg jag i ett dallrande töcken misslyckade operationer, blottade revben och mina egna händer nedsänkta i människoblod och jag vaknade klibbig av kallsvett trots den varma kakelugnen. Under ronden gick jag med snabba steg, efter mig virvlade fältskären, fältskärens hustru och de båda nattsköterskorna. “

Smakbit sid 283 ur novellen “De ödesdigra äggen”

“Professorn var exakt 58 år gammal. Han hade ett märkvärdigt huvud, et såg ut som en mortelstöt, flintskalligt så när som på ett par gulaktiga tofsar som stack ut på sidorna. Han var slätrakad och underläppen sköt fram. På hans röda näsa satt ett par gammaldags silverinfattade små glasögon, det glänste i hans grisögon, han var kort till växten och något framåtlutad. Han talade med en tunn, kväkande stämma.
Professorns hustru hade rymt från honom, han gifte inte om sig och några barn hade han inte. Han var mycket häftig men alls inte långsint, han gillade te med hjortronsylt, han bodde på Pretjistenkagatan i en femrumsvåning. Ett av dessa rum innehades av hans skinntorra hushållerska, den gamla Marja Stepanovna, som passade upp på professorn som en barnjungfru.”

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  28 juni 2020

  Jag brukar gilla ryskt, men Bulgakov har jag inte läst. Än.

 2. Svara

  Marie Eggimann

  28 juni 2020

  Tack för smakebiten tänkt läsa en annan bok av författaren

 3. Svara

  Lottens Bokblogg

  28 juni 2020

  Välkänd författare men jag har inte läst något av honom faktiskt

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  28 juni 2020

  jag har försökt läsa Mästaren och Margarita många gånger men aldrig lyckats. men novellerna vore nog något. jag gillar när folk heter Marja och Stepanova. tack för smakebiten!

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  28 juni 2020

  Bulgakov är intressant, tack för smakbiten, skulle nog inte valt bok med det omslaget.

 6. Svara

  astridterese

  28 juni 2020

  Jeg har lest “Mästaren och Margarita” , men etterpå skrev jeg et innlegg på bloggen om å ikke forstå det du leser 🙂 Jeg vet ikke om jeg leste for fort og brukte for lite tid på boken, eller hva som var feil. Men jeg falt virkelig ikke for den.
  Ha en riktig fin søndag!

 7. Svara

  Robert W

  28 juni 2020

  Det var längesen jag läste ordet “skinntorr”. Jag undrar om inte en och annan bov i Kalle Anka beskrev Långben som skinntorr 🙂 Tack för smakbiten!¨

  PS. Fin somrig bild på bloggen.

 8. Svara

  bokdamen

  28 juni 2020

  Inte läst något av författaren, noveller skulle kunna vara något. Lite lagom format. Brukar läsa det mellan varven. Tack för smakbiten!

 9. Svara

  Åsa

  28 juni 2020

  Ja, te med sylt ska tydligen vara något ryskt. Låter konstigt, men vem vet, kanske en höjdare. Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Maria

  28 juni 2020

  Har inte läst denna författare. Tack för smakbiten!

 11. Svara

  Ditte

  28 juni 2020

  “Mästaren och Margarita”har jag läst och sett på Dramaten. Men ditt smakprov kände jag inte alls till. Har nu antecknat. Lyssnar just nu på “Testamente” av Nina Wähä. En bok där mycket utspelar sig i norra Finland , på gränsen till Sverige. (Lyssnar eftersom det är svårt med glasögon på näsan)
  kram

 12. Svara

  Cinnamon

  28 juni 2020

  Tack för smakbiten! Har inte läst någpt av Bulgakov

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 404
 • 516
 • 1 578 941
 • 4 990
 • 64 296
Sök här