Läst

Söndags-smakbit # 37

Av
den
17 september 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Jag läser Den osynliga muren.Rapport från mitt misslyckade försök att bli kines av Hanna Sahlberg
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om boken
sid.101
Vår granne Gao Jingjing tillhörde nu den flytande befolkningen som började bli bofast. Hennes firma bestod bokstavligt talat av ett hål i tegelväggen. Det tog ett tag innan jag förstod hur hennes affärer fungerade.Tidigt på morgonen dirigerade hon ut sin man och lillebror på gnisslande trehjuliga flakcyklar för att leverera mineralvatten och läsk till andra små butiken i kvarteren. Själv skötte hon grossiskontakterna. Dessutom stod hon i ett litet snabbköp hon öppnat i en sidolokal. Där sålde hon sådant som grannarna behövde: yoghurt i keramikkrus, jordnötter och ris i lösvikt, svartvitrandiga solrosfrön och Coca-cola. Hennes tredje näringsgren var kartongåtervinning. Gao langade ut alla hopsamlade förpackningar till en liten lastbil som kom fram emot natten. Hon fick betalt per kilo. Efter det kunde hon sova några timmar.”

sid.148
“I mitt kvarter nära Himmelska fridens torg upptäckte jag dem en efter en. Kvinnan som varje kväll rullade ut sin sovmatta på bankkontorets svarta blanka stentrappa strax efter stängning. Mannen i proper men sliten kostym som dök upp på min nudelrestaurang och diskret frågade servitrisen om vägen till Högsta domstolens klagomålskontor. Jag studerade hans rådbråkade väska. Och de brunbrända magra gamla soldaterna som satt tillsammans under flera veckors tid sent på kvällarna på trottoarkanten utanför inrikesdepartementet.De hade kommit för att klaga över pensionspengarna de blivit lovade men aldrig fått. De klädde sig i sina gamla gröna uniformer och letade plastflaskor i soptunnorna.”

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  17 september 2023

  Jag var tvungen att kolla upp om det handlade om gamla tider, men det gjorde det ju inte …

 2. Svara

  Karin

  17 september 2023

  Oj, vad intressant! Hanna Sahlbergs rapporter i radio har ju alltid varit intressanta, träffsäkra och kunskapsrika. Kul att hon skrivit en bok. Den hamnar högt upp på läslistan. Tack för tips!

 3. Svara

  Cinnamon

  17 september 2023

  Tack för smakbiten!

 4. Svara

  Lottens Bokblogg

  17 september 2023

  Intressanta smakbitar! Kände inte alls till författaren.

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  17 september 2023

  tack för tips, min har har varit där och promenerat, och min kusin bodde några år i Kina, gift med kinesisk präst och lärde sig kinesiska.
  i veckan var det nyhet att ett par som grävde tunnel under kinesiska muren för att få kortare väg till jobbet!!

 6. Svara

  om det inte borde vara invasivt. A ROOM OF MY OWN

  17 september 2023

  helt säkert en intressant bok. jag noterar. tack för smakebiten!

 7. Svara

  Ditte

  17 september 2023

  Väldigt intressant bok! Läste den och kunde verkligen känna igen mig i mångt och mycket från våra fyra år här. Ja, nästan allt kände jag igen, i varierad form. Träffade Hanna Sahlberg några gånger i Peking och det var både spännande och givande.
  Kram

  • Svara

   Paula

   21 september 2023

   Nu har jag äntligen läst ut den här boken, så bra den var! Det enda jag inte begrep var var hennes längtan efter att bli kines kom ifrån! Välskriven, intressant, sedd ur ett västerländskt perspektiv så det är lättare att förstå skillnaderna. Förstår att du hade stor behållning av den också. Nu ska jag förflytta mig från Kina till Vietnam i romanen Vandrande själar av Cecile Pin. Tack för dina fina kommentarer på mina blogginlägg. Saknar dina inlägg, de var ju en del av min dag att läsa vänners bloggar och du var en av de viktigaste. Men allt har sin tid, och visst förstår jag att du ledsnade. Vi håller kontakten i alla fall och jag tittar på instagram även om jag själv inte är aktiv där, det skulle ta för mycket tid, Varm kram

 8. Svara

  Bokdivisionen

  17 september 2023

  Kände inte alls till Sahlberg men boken låter intressant!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 450
 • 559
 • 1 651 882
 • 5 116
 • 65 975
Sök här