Läst

Söndags-smakbit # 42

Av
den
23 oktober 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag försöker beta av några bokklassiker då och då eftersom jag läst mycket få sådana under åren.
John Steinbeck har jag inte läst sedan 80-talet så jag tyckte det var dags.
Det stora kalaset utspelar sig i den lilla staden Monterey i Kalifornien där jag själv har varit på min USA-resa 1981. Jag gillar Steinbecks humor och målande mustiga språk.

Smakbit sid. 44

“Det var något Hazel tyckte illa om, eftersom det innebar att han måste leta i sin hjärna efter ett svar, och att leta i Hazels hjärna var som att gå ensam omkring i ett öde museum. Hans hjärna var proppfull med ett sammelsurium av bilder. Han glömde aldrig något, men brydde sig aldrig om att ordna sina minnen. Allt var en enda röra, som fiskegrejer slängda huller om buller på durken i en roddbåt, krokar och sänken och revar och beten.”

sid. 84

“Carmel är en förtjusande liten flod. Den har sina källor i bergen, flyter lättjefullt nedanför rader av mullbärsfikonträd, smeker stränderna där kräftorna håller till. Grodor hoppar hit och dit, hjortar och rävar kommer försiktigt ner och dricker ur den och ibland lägger sig ett bergslejon platt på mage och lapar i sig vatten. Vaktlar flyger runt utmed stranden och vilda duvor kommer flaxande i skymningen. Tvättbjörnar strövar omkring längs vattenbrynet på jakt efter grodor. Den har allt man kan begära av en flod”

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  23 oktober 2022

  Jag läste Buss på villovägar för bara några år sedan, och jag reagerade på saker som jag inte reagerade på när jag läste Steinbeck i tonåren. Bl.a. kvinnosynen.

 2. Svara

  Monika

  23 oktober 2022

  Den här tror jag faktiskt att jag har läst, men jag kan inte påstå att jag minns något.

 3. Svara

  Bokdamen

  23 oktober 2022

  Hinner sällan läsa klassiker men har en ”pågående” ambition att göra det, kanske blir det av som pensionär….;) Inte läst den här,. Tack för smakbiten!

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  23 oktober 2022

  man skulle kanske ge Steinbeck en ny chans

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  23 oktober 2022

  vi läste Vredens druvor i vår läsecirkel. många gillade den, men inte jag. tror att jag läst Möss och människor också. Öster om Eden läste jag och tyckte om. såg filmen också trots att jag på inget sätt var något fan av James Dean. tack för smakebiten!

 6. Svara

  Åsa

  23 oktober 2022

  Läste rätt många böcker av Steinbeck förr, men Det stora kalaset visste jag faktiskt inte om. Tack för smakbiten.

 7. Svara

  Robert W

  24 oktober 2022

  Titeln fick mig att tänka på Emil i Lönneberga. 😉

  Den första smakbiten hade ett härligt bildspråk 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 442
 • 559
 • 1 651 874
 • 5 116
 • 65 975
Sök här