Läst

Söndags-smakbit # 45

Av
den
12 november 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Idag vill jag tipsa om en riktigt fin och fascninerande bok om vår natur, en perfekt present- eller julklappsbok med fina foton och en personlig och informativ text.
Nyfiken på skog av Sofia Lilja
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.
Smakbit sid 21
“Myror kommunicerar nästan enbart med hjälp av de dofter som de fångar upp med antennerna. Den närmast blinda tilliten till dofter har illustrerats av forskare som lyckats renodla “jag-är-död-bär-ut-mig-ur-stacken-doften” och penslat den på levande myror. Trots att myrornas syn borde visa att kamraten lever blir den utburen ur stacken och lämnad på skräphögen av städarmyror.”

sid.80
“Jag hade ett helt annat innehåll i huvudet innan jag begav mig ut idag, men som alltid lyckas även den mest välbekanta skogen överraska mig. För det är kärlek som möter mig och en oförställd glädje bubblar upp i magen. Den lilla myrmarken intill tjärnen, som ska vara en karg och hård miljö, sjuder trots allt av liv. Jag vet inte var jag ska sätta ner stövelfoten för det vimlar av små paddor. De kravlar runt på vitmossans huvuden som ter sig som gigantiska berg. Försiktigt tar jag upp en padda, fotar och sätter tillbaka…”

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  12 november 2023

  Tack för smakbiten. Det är verkligen något rofyllt med att vistas i skogen. Och fascinerande.

 2. Svara

  Robert W

  12 november 2023

  Känns inte som en bok för mig, men tack för smakbiten!

 3. Svara

  Cinnamon

  12 november 2023

  Tack för en intressant smakbit!

 4. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  12 november 2023

  Intressant. Vet inte om jag finner den här. Tack för smakbiten.

 5. Svara

  Bokdivisionen

  12 november 2023

  Älskar skog men vet inte om jag vill läsa om den, kanske?

 6. Svara

  znogge

  12 november 2023

  Tack för smakbiten! Även om jag gillar havet så tycker jag också mycket om att gå i skogen. Det är något speciellt med tystnaden som finns där. Sedan finns det inte mycket som slår bokskogarnas första skira grönska.

  Önskar en fin söndagskväll nu!

 7. Svara

  Anna-Lena

  12 november 2023

  Skulle verkligen uppskatta den boken. Kanske köper jag den till mig själv… eller till den av döttrarna som är jägmästare. (Om hon inte redan har den).

 8. Svara

  Hanneles bokparadis

  12 november 2023

  Lyckliga jag som har 5 minuter till skog, rofyllt.

 9. Svara

  Boklysten

  12 november 2023

  Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Monika

  12 november 2023

  Men … vilket förfärligt experiment, att fejka döda myror.

 11. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  12 november 2023

  verkar vara en väldigt fin bok. tack för smakebiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 167
 • 189
 • 1 655 001
 • 5 128
 • 66 118
Sök här