Läst

Söndags-smakbit # 51

Av
den
26 december 2021

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Efter att ha köat på biblioteket sedan Nobels litteraturpristagare Abdulrazak Gurnah presenterades var det äntligen min tur att få låna hans roman Afterlives

Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.
Jag har nu läst halva boken och är ganska “lost”…Postkolonial tid i Afrika är inte min gebit direkt, det handlar om länder, t.ex Zanzibar, som jag inte kan peka ut på kartan där man krigar mellan olika stammar och omkringliggande länder. Läsningen är alltså för mig ganska komplicerad och inte så lättillgänglig.
Jag lyssnade till en intervju med Gurnah i en bokpodd och fick lite mer kött på benen, och jag kommer absolut att läsa klart boken och jag hoppas att jag får en aha-upplevelse längs vägen. De som läst alla hans böcker tycker dock att denna, hans senaste, är mer svårtillgänglig än hans tidigare böcker, men jag låter det inte avskräcka…

Smakbit sid.28

“She was told that she was never to go up there but was not told why, so she populated the hill with all the terrors she was learning to imagine. It was her aunt who told her she must never go up the hill, and also told stories about a snake that could swallow a child, and a tall man whose shadow flitted across the roofs of houses when the moon was full, and a dshevelled old woman who roamed the road to the sea an sometimes took the form of a leopard who raided the village for a goat or a baby.”

sid 101

“There was so much that she was not now allowed to do because it was improper. She was not to speak to a boy or a man in the street, she was not to smile at a stranger, and always to walk with her eyes cast slightly downwards to avoid accidental eye contact. “

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  26 december 2021

  Jag har inte läst så många böcker som utspelar sig i Afrika. Några har det blivit och gemensamt för dem är nog att de har varit lite svårtillgängliga, eftersom de verkar utgå ifrån att man känner till alla de lokala motsättningar som finns där.

 2. Svara

  Lottens Bokblogg

  26 december 2021

  Jag är sorgligt okunnig om Afrika, och läser sällan böcker från den kontinenten. Kanske därför jag borde läsa mer, men vill nog ta något mer tillgängligt först.

 3. Svara

  Bokdamen

  26 december 2021

  Har du läst Den sista gåvan? Den var ganska lättillgänglig, tyckte om den.Tack för smakbiten!

 4. Svara

  Sara

  26 december 2021

  Ibland är det just det som är bra med böcker, man lär sig saker man annars inte skulle ha gjort.

 5. Svara

  Åsa

  26 december 2021

  Tack för smakbiten. Vad gäller afrikanska författare kan jag tänka mig att läsa fler böcker av Ngugi wa Thiong’o. Intressanta och mer lättillgängliga böcker. Abdulrazak Gurnah är nog för svår för mig.

 6. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 december 2021

  gillar Gurnahs sätt att skriva, tack för smakbiten.

 7. Svara

  Anita Ness

  26 december 2021

  Spennende. Det har kommet en og skal komme to til norske oversettelser. Jeg vil lese dem. Takk for smakebit.

 8. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  26 december 2021

  tänker läsa något av nobelpristagaren. har läst en del författare ifrån olika delar av Afrika och jag gillar dem. en lär sig mycket om levnadssätt och trosföreställningar. har du kastat ut snögubben på ön? god fortsättning på julen!

 9. Svara

  Augusta

  26 december 2021

  De siste årene har jeg helt glemt å lese Nobelprisvinnerne.
  Utdragene fra boken er fine, men setningene er litt lange. En utfordring å beholde fokuset. Men det er godt å måtte konsentrere seg og lære nye ting når man leser.
  Ønsker deg gode romjulsdager 🙂

 10. Svara

  Ditte

  26 december 2021

  Har fått boken men inte börjat läsa den ännu. Inser att den kommer att ta tid, för precis som du, är jag inte så insatt i denna del av världen. Sydafrika har jag läst mer om och har större förförståelse för den delen av Afrika.
  Stort tack för smakbiten.
  Passar också på att önska dig en riktigt god fortsättning.
  En väldigt vacker header som känns julig.
  kram

 11. Svara

  bokdivisionen

  26 december 2021

  Jag har bla. läst om det koloniala/postkoloniala Nigeria och Kenya och vill läsa mycket mer. Jag tycker hela kolonialismen är en helt sjuk idé och undrar hur världen hade sett ut utan den. Vill gärna läsa Gurnah och tror vi kan få till det i en av mina bokcirklar. Det kan säkert vara bra att diskutera hans böcker.

 12. Svara

  Cinnamon

  27 december 2021

  Tack för smakbiten! Vill läsa något av författaren.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 366
 • 450
 • 1 638 533
 • 5 097
 • 65 701
Sök här