Bloggen

Spolierade planer

Av
den
4 augusti 2011

Tjejen som skulle jobba istället för gubben på lördag i butiken har gått och ramlat av hästen och brutit foten…
Någon annan går ej att få tag på såhär i semestertider, så det blir ingen Stockholmstripp i helgen.
Synd, hade varit skoj dels att hälsa på Hasses trevliga syster och dels hade vi träffat andra bekanta som vi sällan har möjlighet att träffa.

Nåväl, man är väl luttrad, beställde ett paket kräftor av maken idag. De ska hem redan idag tillsammans med en stor knippa krondill så jag hinner koka en ny lag till dem innan lördag.
Då har jag tänkt att inmundiga dem tillsammans med en god svampomelett! Som plåster på såren så att säga..

Svamp finns det nämligen torkan till trots!
KarlJohan är det som poppar upp, eller TallKalle som jag kallar den.
Igår gick jag vår vanliga skogsrunda med Blinka och plötsligt stod vid vägkanten inte mindre än fyra stora mulliga tallkallar på rad!
Blir man glad eller?

Jag tror minsann jag ska göra som italienarna, göra en råkostsallad av en del, man skvätter på olivolja o lite kryddor på tunt skivad svamp och njuter!

Tyvärr har jag redan innan riktiga svampsäsongen dragit igång fått känningar i axlar och armar. Jag har med mig en svampkorg modell mindre, men det blir tyvärr en statisk belastning att gå och bära på den även innan jag fyllt den med svamp.
Igår var jag tvungen att le när jag skulle fylla korgen med tallkallarna, dom höll inte på att få plats!

Korgen innehöll nämligen redan på väg hemifrån en hel del bråte: 1 liten yoghurthink till eventuella hallon, en svampkniv, en vattenflaska, ett myggstift, näsdukar och kamera!
Hur ska jag då få plats med stora kallar??
Nu måste jag nog pausa bärandet av korg några dagar, jag får väl ta med mig en plastpåse i fickan istället även om det förstås inte är optimalt att plocka svamp i.
Å andra sidan har jag så nära hem att dom aldrig behöver trängas i en påse mer än maximalt någon timme.

En vanlig syn i pörtet i dessa dagar, svampstuvningen är gjord på björksopp därav den blålila färgen.

Vissa dagar blir det en “tvårätters”lunch på farstubron..

Men dom eventuella extra kalorierna simmar jag av mig på kvällarna då jag hejdlöst kastar mig i vattnet nere vid badsjön!

På kvällstid slipper jag också alla glada stojiga barn som annars trängs i vattnet, och lyckas även med lock och pock få Blinka att doppa sig!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Menageriet

  4 augusti 2011

  Hej i stugan!
  Du kan väl bära svampen i en ryggsäck med en plast eller tygpåse i?
  Förstår att färgen på maten är viktig, för svampstuvningen såg inte god ut, men den var det säkert. Käkar Du Frolic till frukost? 😆
  Sån otur med resan. Men det blir kanske fler tillfällen? Säljs det kräftor innan premiären? Det är ju fusk! Själv äter jag bara havskräftor, men dom är så dyra, så det blir aldrig av. Däremot väntar jag på surströmmingspremiären. 😛
  Det är ju skönare att bada på kvällen, för då är ju vattnet varmare. Det var flera år sen jag badade. Hundarna och jag är lika fega. :mrgreen:
  Ha det gott!

 2. Svara

  Malin

  4 augusti 2011

  Nej vad trist att ni inte kommer iväg 🙁 , hoppas det kommer ngt annat tillfälle snart då ni kan åka til huvudstaden.

  Krånglande axlar o armar känner jag till. Hoppades att min onda axel skulle läka under semestern men det blev snarare sämre..får se om jag måste ta tag i det problemet snart.

  Svamparna lämnar jag i skogen, vill ju leva ett tag till, men jag skulle vilja ut på en liten bärplockarutflykt snart, det var allt för länge sedan vi var på en ordentlig utflykt i skogen.

  (Även om vissa tycker att vår stuga är i skogen)

  Men ihelg blir det fotbollscup o gäster som kommer.

  Kramar till alla i pörtet

 3. Svara

  åsa

  4 augusti 2011

  Så tråkigt att ni inte kommer iväg på festligheter, ni får väl festa till det hemma du och Hasse istället!
  Jag tyckte att svampstuvningen så god ut jag, häftig färg och mumsigt!
  Du är duktig med att bada i sjön du och jag förstår att du njuter, det är livskvalitet det!
  Förstår precis vad du menar med “korgbärandet”, det kan bli så jobbigt och göra så ont fast man inte bär speciellt tungt..
  Ha dé!/Kram

 4. Svara

  Boman

  4 augusti 2011

  http://www.bokus.com/bok/9789170281877/sarahs-nyckel/ där finns den, kostar hela 41 kronor. Tyvärr lämnade jag kvar mitt ex, du kunde fått den annars.

 5. Svara

  Kicki

  4 augusti 2011

  Trist att stockholmsresan gick om intet 🙁
  Jag har blivit lite kräsen på svamp. Plockar inte asp och björksopp när det finns Karl Johan. Kallar du vanlig K-J för tallkalle? Det borde ju vara den kompaktare rödaktiga K-J som växer vid tallar mest (heter väl kopparfärgad Stensopp, tror jag).
  Jag känner igen det där med att bära, eller snarare att inte kunna bära. Jag har bara en liten korg med mig, den räcker bra till kantareller, men förslår ingenting till Sopparna. Kamera och annat ligger i fickorna eller midjeväska, men jag såg att du köpt en som var för liten 😐
  Kramen

 6. Svara

  Gun

  5 augusti 2011

  Är det någonting jag saknar här i Skåneland så är det att gå och plocka svamp. Som alla vet så är det öppet landskap här allra längst nere i landet. Men dottern berättade att hemma hos mormor i Finland plockade dom hinkvis med kantareller dom hade aldrig sett så mycket svamp, det var ett gult hav, konstigt…

 7. Svara

  Christina

  5 augusti 2011

  Vad trist att det inte blir något av med Stockholmsresan,med det går fler tåg 😛
  Boken var inget speciell,så den rekommenderar jag inte.Jag vet att du inte gillar dekare,men Johan Theorin skriver jättemysiga böcker som är lite deckare”light”.Han rekommenderar jag om du är ute efter något.Spännande böcker och med bra handling.Nu går jag snart in på sista semesterveckan här hemma och den hade jag tänkt tillbringa genom att få ordning lite på hemmet.Garderobsrensning och dylikt.
  När det gäller skyltar med överstrykna hundar så hänger de nog fortfarande kvar på varenda badplats i Sverige.Fast om jag får välja så tar jag nog fortfarande hundarna till badställen där det inte ligger en massa solande människor.Adam och Bea ska ju alltid skaka av sig så förbaskat efter varje dopp så det stänker vatten flera meter i alla riktningar 😉 Kanke inte så trevligt för dom som ligger där att bli helt nerstänkta av blöta hundar.

 8. Svara

  Kicki

  5 augusti 2011

  Hälsa Hasse och gratta på födelsedan från oss i Vikmanshyttan! 🙂 🙂
  Kram till er båda

 9. Svara

  Malin

  5 augusti 2011

  Jag blir lite nervös av att ha “rekommenderat” en bok till en sån bokmal som dig. Såg dessutom att den är klassad som ungdomsbok! hos Adlibris. Men jag gillade den ändå.

  Spännande att höra vad du tycker

  Kram Malin

 10. Svara

  ejmis

  5 augusti 2011

  Jag hoppas jag har tur och hittar några fina kallar jag också i år. Har oturen att hitta maskätna =(

 11. Svara

  messan

  6 augusti 2011

  Jag har varit ute i skogen när vi åkt med båten och plockat kantareller. Stekt och mumsat på en macka…det är sommar det. Varit ute med båten hela veckan men är nu hemma igen.

  Ni verkar ha det bra,,,jättebra och det gillar jag:).
  Kramar

 12. Svara

  Anki

  6 augusti 2011

  Visst är det härligt att svampsäsongen har börjat. Här i Östergötland är det för tillfället mest kantareller… de karljohan som visat sig här, har varit angripna av svampsnylting, men det brukar bli bättre längre fram. Kremlor finns en del, men är tyvärr ganska fulla med larver – brukar också bli lite bättre senare…

  Tråkigt att du har så stora besvär med smärtan i axlarna – tallkallar är tunga!
  Önskar dig en fortsatt bra sommar / höst

  Hälsningar
  Anki

 13. Svara

  annette

  6 augusti 2011

  Så tråkigt med den inställda resan till Stockholm, var där i veckan och även om det var lite varmt så var det ganska så skönt ändå att vara vid vattnet, det fläktade ganska bra, tycker Stockholm är en underbar sommarstad.
  Du får se till att ha en rygga, eller en axelrygga när Du går ut i skogen om Du får ont av att bära, vet ju att det inte går att avstå från något man hittar och då blir det ju ganska så tungt efter en stund!
  Låter så skönt med ett kvällsdopp, det skulle jag säkert ta om jag hade sjön nära inpå!
  Hoppas nu att Ni trots den inställda resan har en mysig helg med goda kräftor m.m, som Ni kan inmundiga tillsammans med något gott att skölja ned det hela med!
  Åker till Sälen ett par dagar på lyxresa, helpension och hotell! Det Du!!!

  Ha det gott!

  Kramar!

  annette

 14. Svara

  BrittMarie

  6 augusti 2011

  Så synd att det inte blir någon Stockholmsresa. Som tur är finner du ju alltid på råd. Lite kräftsmaskeri ska säkert kompensera det hela.
  Vad mycket grejor du har med dig när du ska ut i skogen. Jag vill också ut i skogen. Det måste bara bli lite svalare först. Ha en bra kräftskiva!
  Kram

 15. Svara

  Sigge Svamphund

  7 augusti 2011

  Nu ÄNTLIGEN så regnar det här!!!
  Förhoppningsvis så innebär det att det kommer massor med svamp.
  Matte är utled på tråkkantareller och stinkande mandelriskor.
  Tallkalle har inte visat se här ännu, lite finluden stensopp och två Karl Johan har jag lyckats nosa upp.
  Men det är uselt med soppar ännu.

 16. Svara

  Ragnvi

  7 augusti 2011

  Hej svejs på dig i Pörtet! Vad synd med den inställda resan! Hoppas ni kan åka en annan gång istället! Har maken fyllt år? Grattis i så fall!
  Regn har varit en bristvara här i sommar…bara stekhett varevig dag känns det som! Ska vi ha hunden med o bada måste vi åka flera mil…men det är det värt! Åker nu för tiden till Tönnebro utmed E4:an…många lastbilar tutar åt Rankan när hon slänger sig i vattnet! Önskar jag hade gångavstånd till nån badsjö! Där man får ha hunden med sig…
  Nu har vi inhandlat en liten plaskdamm som vi ställde på utealtan, där är vi aldrig annars, på tok för hett! Invigde plaskdammen igår…sköööönt!
  Kramen!
  Ragnvi

 17. Svara

  britten

  7 augusti 2011

  Vad ska jag säga…jo du frstar mih oerhört med allt gott du visar..och sen tycker jag det var synd att du inte fick åka till Stockholm..Kram

 18. Svara

  Ninni

  15 augusti 2011

  Vilka mysiga bilder på naturen gåvor.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 209
 • 364
 • 1 627 646
 • 5 072
 • 65 414
Sök här