Bloggen

Sval pingsthelg men värme i hjärtat

Av
den
15 maj 2016

Jag kan känna sympati med brudpar och andra som planerat pingsthögtiden efter årstid och förväntat försommarväder.
Fester utomhus är inget man egentligen kan planera in i vårt land oavsett vilken årstid det gäller, men veckan innan var ju perfekt!
Nu tror och hoppas jag att alla nygifta brudpar blir precis lika lyckliga ändå trots att vädrets makter kanske inte var på bästa humör..

Själv blev jag bjuden på lunch

0514b

Det är så spännande att få smaka på andra länders mat, nu var det mina fina eritreanska vänner som hade bakat traditionellt bröd

0514a

och en jättegod kycklinggryta med mycket tomat, lök och hårdkokta ägg!

0514c

Brödet ligger underst, man bryter en bit bröd som man använder som bestick för att samla ihop ett litet knyte mat som man stoppar i munnen.
Att äta med fingrarna har jag gjort förut, det tunisiska köket serverade mat på liknande sätt.

0514e

Fruktfat och väninnans hembakta bärkaka med vispgrädde och kaffe vankades efter måltiden.

Det blev några timmars trevligt umgänge och glada skratt, jag kan inte för mitt liv begripa hur de kan laga så mycket med bara en kokplatta och en vattenkokare!

0509c

Tidigare i veckan ordnade vi tipspromenad på språkcafeet, vi har en fin skogsstig utanför lokalen som leder ner till sjön.

0509d

Man samarbetade mer än vad svenskar gör när de går tipspromenad!

0509a

Och finaste Yoel hade spring i benen som vanligt..

Nu börjar flyktingarna så sakteliga få svar på sina asylansökningar. Pga bostadssituationen blir många tvingade att bo kvar i flyktingförläggningarna även efter att de beviljats uppehållstillstånd. Än värre är de för dem som får avslag, alla får ju inte stanna.
Jag har inga problem med att förstå att vi måste följa regler och fördela flyktingarna jämlikt i olika länder, men det är sorgligt när människor man lärt känna under minst ett halvår plötsligt måste återvända till det land dit de först ankom i Europa, dvs. där de tvingats lämna fingeravtryck. De går en mycket oviss framtid till mötes, speciellt de som returneras till länder som t.ex Ungern som inte tar väl hand om flyktingar.

Nu väntar en ny vecka med nya utmaningar, bland annat en höftröntgen på lasarettet i stan. Det blir en heldagsutflykt det…

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  15 maj 2016

  Spännande matupplevelser du får vara med om, och det är väl verkligen passande för dig som är så nyfiken på ny mat. Jag är så hemsk så jag tycket att det var skönt med regnet på pingstaftonen (egoist, javisst), det blir så lugnt då, ingen hets att köra igång en massa uteprojekt, vilket jag inte gör i a f, men ändå. I dag fick jag höra göken för första gången i år, en blyg östergök, hoppas hen kommer närmare snart. Ett år hade vi den alldeles ovanför våra huvuden i Sjötorp. Göken och blåsipporna är vår för mig. Och tänk i dag såg vi gullvivor i vägkanten, de känns så sällsynta numer.

  Allt gott till dig och lycka till med röntgen!

 2. Svara

  Pernilla

  16 maj 2016

  Hela situationen i världen med alla människor som är på flykt är helt komplex. Vart ska alla ta vägen och hur ska vi kunna hjälpa alla så som alla borde få bli bemötta?
  Jag jobbar inte aktivt men jag beundrar er som gör det.
  /P

 3. Svara

  Malin

  16 maj 2016

  Ja det är väldigt svåra frågor det här med flyktingpolitik. Men du kan då känna att du bidrar med det du kan på ett fantastiskt sätt.

  Jättefin bild på den lilla grabben!!

  Vår närmaste restaurang på jobbet drivs av en familj från Eritrea, gillar verkligen deras mat även om de säger själv att luncherna är “försiktigt kryddade” jfr med den riktiga Eritreanska maten. Det är väl för att den ska passa dem flesta. Maten är riktigt god och paret som driver restaurangen är jättegulliga.

  Jag hade inte ens koll på att det var pingst, så för mig var inte helgen speciell av den anledningen. Desto roligare var glädjen över att Emma fick körkortet.

  Är dock lite orolig, hon har bilen själv till skolan i Boden idag, det gick bra dit men hon ska fortfarande ta sig hem också. Bodenvägen är väldigt trafikerad.

  Nå hon växer verkligen av detta.

  Kramar från mig till alla i pörtet!

 4. Svara

  "LillaSyster"

  16 maj 2016

  Vilken liten goding du fångat på bild, inte lätt då bena är fulla med spring. Duktigt att laga mat med vattenkokare och kokplatta, fast finns viljan så kan man det mesta. Jag hoppas att din dagsutflykt blir lyckad.
  Ha en skön kväll, jag stupar strax i soffan…. varit en lång och intensiv dag på jobbet idag – men rolig! Kram

 5. Svara

  Ninni

  16 maj 2016

  Vad kul att de anstränger sig och lagar mat och bjuder på. På Quren är det bara ett fåtal som har tillgång till en spis och det är de som bor i husen som ligger omkring huvudbyggnaden. Många har vattenkokare men de får inte ha kokplattor på rummen p.g.a. brandrisken. Men våran kaffepanna/arabisktkaffekastrull går varm då vi ofta får besök allrahelst nu när vi varit krassliga och de saknat våra besök på Quren. 🙂

  Nog känns det för eländigt att de ska vara tvungen att återvända till länder där de antagligen får det mycket sämre än här. Det är inte humant. De får börja om gång på gång och med ännu ett nytt språk och andra seder och bruk. Nä fyyyy!

  Hos oss har vi inte direkt firat nån pingst. Glömde t.o.m. bort att det var pingst tills de sa det på radion på lördan. Vi har kollat på hockey och på lördan hade vi slappardag. På söndan hjälpte vi mor och far att flytta några möbler till det särskilda boendet där min far fått en plats. Känns inte roligt alls.

  Nu kommer syriska vänner och vill ha lite fika. Fjolårets flyktingar.
  Kramen.

 6. Svara

  Kicki

  17 maj 2016

  Vad roligt för dig att bli bjuden på så annorlunda mat. Du som själv gillar att experimentera med olika mat.
  Söt unge.
  Visst är det tufft för många av dom som hoppas på en ny framtid och inte veta alls hur den kommer att bli.
  Kramen

 7. Svara

  Kersti

  17 maj 2016

  Jag har också blivit bjuden på Eritreansk mat, känner igen brödet. Gott var det minns jag. Vilken rikedom med alla nya vänner och spännande att få lära känna människor från andra delar av världen.
  Lite varmare idag och mindre blåsigt här idag . Hoppas att höftröntgen går bra.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 104
 • 138
 • 1 654 180
 • 5 124
 • 66 091
Sök här