Av
den
20 augusti 2019

Efter några rejäla regnskurar ploppade det upp citronslemskivlingar i mängder, inte roliga att rensa men jag gillar smaken.

Jag fräste dem och tillsatte brynt vitkål och rå lammkorv som jag pressade ur skinnen och spritsade ut i stekpannan. Blandade allt i en gryta och lät koka en halvtimme.
Sist hällde jag i en burk vita bönor i tomatsås, och nu har jag mat i en vecka, oops

Igår hittade jag gamla vinbärsbuskar mitt i skogen, var ju tvungen att repa av alla svarta vinbär eftersom de så tacksamt fortfarande bar på bär

Och den sista hallonskörden styckfryses.
Inte konstigt att jag inte hinner med något om dagarna, de försvinner ute i skogen!

Försvinnande god var soppan jag tillagade idag när jag hittat några fina små karl-johan-svampar

Jag fräste en liter finhackad svamp och en hackad lök i en stor klick smör. Hällde över en liter god buljong, jag valde umami-buljong som påminner om svampsmak och ger soppan en fylligare smak. Soppan fick koka en halvtimme. Sist hällde jag i en skvätt (ca 1dl) grädde utblandad med en äggula och värmde upp soppan.

Ovanpå soppan ser du torkad ramslök och droppar av citronolja. Avnjöts med en god macka!
Många kanske skulle välja att mixa soppan slät, jag tycker om tuggmotstånd när jag äter, valet är ditt!
Mycket enkel soppa för att framhäva den goda svampen, utan krusiduller!
Himmelskt gott!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  MargaretaG

  20 augusti 2019

  Mina dagar försvinner och jag är inte ens ute i varken bär- eller svampskogen. Underbart gott du hittar och jag blir sugen trots att jag nyss avnjutit middag, men svampsoppa är något extra och speciellt om man (eller någon nära) plockat dem.

  Tack för din fina kommentar hos mig och som du ser är jag inte uppe mycket och har inte inspirationen för att hinna med olika fototeman, jag skriver mer för att få lägga upp bilder och hoppas kanske att någon ser. Kul att du kom tillbaka och nu lade jag upp en länk till dig så att jag hittar lätt.

  Ha en fin kväll och själv ska jag lägga mig och vifta på tårna lite lätt.

 2. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  20 augusti 2019

  Å gud så gott!!!! Nu längtar jag ut i skogen…men så var det ju det där med björnen…hmm…. åsså var det ju det där med allt på en gång! Idag blev det en resa till Lapp-Stockholm (Lycksele), i morron MÅSTE vi plocka de svarta vinbären!!
  Kram på’re

 3. Svara

  Kicki

  20 augusti 2019

  Avis på dina knubbiga kallar, men den citrongula slemskivlingen får du ha, den klarar inte min mage av.
  Jag såg den första idag, men den fick stå. Hoppas att det ska komma lite svamp nu när vi ändå fått en del regn.
  Kram

 4. Svara

  ibod11 - Ingrid

  20 augusti 2019

  Vilken lyx det är att kunna gå ut i skogen och plocka middagsmaten 😀 Här växer vinbärsbuskar lite varstans så det är bara att förse sig. Svamp har jag inte sett så mycket av men jag letar ärligt talat inte direkt heller. Jag saknar skogen i Mjölby med alla stolta fjällskivlingar, kantareller och annat gott. Men jag har massor av torkad svamp kvar så om jag bara kommer ihåg att ta fram dem så kan jag också äta goda svamprätter 😀
  Citronslemskivlingarna rensar jag helst direkt på plats där jag hittar dem men om svampkniven inte är med är det svårare.
  Kram

 5. Svara

  Ditte

  20 augusti 2019

  Så fint att hämta middagen från skogen. Och så gott allt såg ut. Härligt med så mycket svamp i närheten. Och styckfrysta hallon…Gott! Tackar för recepten.
  Kan berätta att munkarna i Valamo gör vin på svarta vinbär och lite kråkbär. Det blir rött vin. Vita vinbär blir vitt vin. Kanske något att tänka på för din del.
  Kram!

 6. Svara

  Ama de casa

  20 augusti 2019

  Så gott med svamp! Nu är jag inte nån expert på vare sig svamp eller matlagning, men borde det inte vara så att en sopp passar bäst till en soppa? I alla fall låter det så 😀

 7. Svara

  BP

  20 augusti 2019

  Dregel, dregel, dregel! Åååååhhhhh så gott det såg ut. Älskar ju svamppsoppor eller svampmackor för den delen, och vilken skörd så tidigt på säsongen. Å du vet ju vad du plockar också, vilket underlättar i sammanhanget;-)

  Det verkar vara ett svampår i år. Såg hos den lokala ICA att det såldes enormt stora kantareller plockade i Sverige.Ifjol var dom ynkligt små, men i är verkar det vara en explosion.

  Umami-buljong var nåt helt nytt för mig. Aldrig hört talas om, men har precis googlat. Den buljongen måste jag kolla om den finns här.

  Nu hoppas jag bara att Anki också börjar dregla, och att hon också hittar svamp snart.

 8. Svara

  Anki

  21 augusti 2019

  Japp … Anki dreglar också! Den svampsoppan låter och ser fantastiskt god ut! Hittade en handfull svamp igår – och hoppet lever!
  Kram

 9. Svara

  Susjos

  22 augusti 2019

  Mums så gott allt ser ut! Och så mycket svampsorter du kan! Jag vågar bara plocka kantareller de få gånger jag varit i skogen!

 10. Svara

  BrittMarie Bengtsson

  24 augusti 2019

  Å, du kan verkligen koka soppa på en spik! Tänk om man kunde ta vara på allt i skogen som du. Beundransvärt!
  Kram

 11. Svara

  Minton

  25 augusti 2019

  Ljuvlig soppa du fixat och fina bilder. Min favorit är din lilla söta vovve som heter???
  Minton hälsar

 12. Svara

  Carina Larsson

  6 september 2019

  Jag har inte plockat en svamp i höst. Känns tråkigt för det är så skönt att vara i skogen. Vi har ju fortfarande svamp kvar som vi fick av dig… det är då tur det. Det börjar bli dags för en svampsoppa igen. Jag gillar ditt sätt att ta reda på allt som naturen ger.
  Jag har dock tagit hand om alla röda och svarta vinbär som växer i vår trädgård. Jag har först nu börjat tycka om att äta svarta vinbär, har alltid föredragit att äta de röda men med åldern har mina smaklökar förändrats och upplever nu de röda lite för syrliga. När jag plockar bären så äter jag naturligtvis också så jag fick nog en rejäl c-vitaminboost när jag plockade de svarta. Av en del röda vinbär blev det gelé och svartvinbären har jag frusit ner till saft framöver. Min mamma har 5 liter i vår frys som hon ska koka saft av framöver och jag ska väl också koka saft och ge det mesta till ungarna. De har inte börjat sylta och safta än, tyvärr.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 134
 • 440
 • 1 628 003
 • 5 074
 • 65 433
Sök här