Bloggen

Syn-liga problem

Av
den
20 oktober 2011

Det har varit en del funderingar i pörtet angående eventuellt inköp av IPhone eller IPad…att uppgradera vår tillvaro helt enkelt,
men,
jag kan nu meddela att det blir varken eller,,,,pengarna behövs till nya ögon!
Det är fem år sedan sist..

Jag har astigmatism och det är en mycket dyr sjukdom!
Brytningsfel som det också kallas gör att mina glasögon alltid landar på ett pris tusenlappar högre än för “vanliga” glasögon.
Nu ser jag så dåligt att läsa med de progressiva glas jag har att jag använder mina terminalglasögon nästan hela tiden utom när jag går ut för då svajar hela världen…
Hasse har hittills klarat sig med billiga glasögon från macken men nu behöver han ett par som kan sitta på näsan hela tiden och som hjälper honom att se bra under mörkerkörning.

Och nu till problemet, det är en djungel därute!
Vi har anlitat Synsam och varit väldigt nöjda, men det är dyra! I alla fall om man jämför med de billigaste på nätet, bl.a Favoptic som är bra mycket billigare. Man får hem bågar till påseende och skickar sedan in ett recept och vips kommer glasögonen med posten.
Men, det känns ärligt talat sådär…
För det första är både maken och jag fegisar som tycker det är pinsamt att göra en synundersökning och sedan istället för att beställa glasögon be att erhålla sitt recept för att handla någon annanstans..
För det andra, det blir krångligare om man behöver justera eller laga glasögonen, då är man hänvisad till optiker på stan som ser att man inte handlat glasögonen hos dem.
Är det jag som är larvig?
Nu har vi beställt synundersökning på Direktoptik i stan som erbjuder 3 par glasögon till priset av ett.
Då får vi betala mina dyra glasögon och sedan får jag ett par terminalglasögon och maken får ett par progressiva gratis.
Jag tycker det låter som en bra deal?
Nu undrar jag om någon av mina goa läsare har erfarenhet av att handla glasögon på nätet?
Svärsonen har beställt på nätet och han blev nöjd men ändå tvekar vi…

Som tack för att du orkat läsa hela det utlägget ska du få följa med på månskenspromenad

Jag älskar att gå ut i skymningen, i “den blå timmen” i synnerhet när dimmorna lägger sig som bomull över fälten

Som synes är bilderna tagna senast det var fullmåne

Jag blir nog inte lika påverkad som många andra av fenomenet, har inte märkt att huggtänderna kommit fram..

Det skymmer fort, när vi gått vår lilla runda genom byn har mörkret nästan lagt sig

Vacker är den, fullmånen!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  AprilSus

  20 oktober 2011

  Har tyvärr inga tips att dela med mig utav. Använder själv bara billiga läsglasögon och klarar mig med dem än så länge. Fast jag förstår hur du känner/tänker om att gå till en optiker bara för att få recept, samtidigt så tror jag att de är rätt vana och medvetan om att många väljer andra och billigare alternativ.

  Vackert med fullmåne, men fy så dåligt man sover då. 😉

  Ha en fin torsdag och kramis!

 2. Svara

  Turkulainen

  20 oktober 2011

  Hej!
  Jag förstår dig precis angående det där med att gå till en optiker bara för att få recept. Jag skulle inte heller “våga”. Många av mina vänner har inför sina semesterresor emellertid gjort just så och sedan köpt glasögonen i Thailand eller Estland. Så åtminstone våra optiker här i landet är säkert rätt vana vid detta. Och vad kan de säga om man tar sitt recept och går, kanske mumlande nånting om “inga pengar just nu” eller så.
  Jag vet dock ingen som har handlat på webben.
  Önskar dig klarsynthet!

 3. Svara

  Sigge Svamphund

  20 oktober 2011

  GRATTIS till människovalpen!
  Det där med glasögon har jag noll koll på och matte använder ännu billiga “macken” såna.
  Fullmåne är inte skoj, jag får min nattsömn störd av en ylande matte som
  vandrar runt.

 4. Svara

  Jenny

  20 oktober 2011

  Hej!

  Jag har handlat på favoptic och jag är mycket nöjd, förutom en gång, men då var det bara att skicka tillbaka glasögonen. Jag har för mig att det är svårare att få bra glas när man ska ha progressiva.

 5. Svara

  Ninni

  20 oktober 2011

  Jag är nog lika “feg” som er och skulle också tycka att det vore pinsamt om jag behöver justera glasögonen, vilket behövs lite då och då, om jag köpt dem via nätet. Men det där stället med 3 par till priset av 1 var väl inte så tokigt? Undar var jag ska hitta nåt sånt häromkring? Jag har ju tänkt satsa på nya glasögon då jag blir av med skleriten. Mina terminalglasögon kan jag ha när jag kör bil bl.a. men de duger knappt till att läsa med längre. Till det har jag billiga “förstoringsglasögon” som jag köpt på ICA i Bollnäs. Men jag är väl medveten om att jag behöver riktiga glasögon snart.
  Åh, vilka fina blå bilder! Jag är dålig på att gå ut med kameran då det börjar mörkna. Kanske jag ska ändra på det?
  Kram.

 6. Svara

  Cina

  20 oktober 2011

  Jag beställde glasögon ifrån nätet en gång,men det blev helt fel.Fast jag skickat in recept så var brytningen i glaset helt galet och glasögonen gick inte att använda.Kör inte synsam en drive nu att man får sin ålder i rabatt?Jag kör med synsam,visserligen är de lite dyrare men jag har alltid varit nöjd när jag fått med mig mina brillor hem.

 7. Svara

  anki

  20 oktober 2011

  Erfarenhet av köp av glasögon på nätet har jag inte men jag köper mina linser via nätet och betalar halv priset mot hos optiken. Tror de nu mera är ganska vana vid att man vill ha recept av dem. Men vi äldre ungdomar är ju som vi är – du vet, lite pinia så ibland.. :mrgreen: men jag har börjat se till mig själv o min ekonomi, man kan ju inte alltid tänka på andra typ otiken, de tjänar nog sina slantar ändå bara en synundersökning ´kostar ju 600 spänn här. Här finns inte så många optiker att välja på heller. 2 stycken.

  Nog är de konstigt att allt man behöver ska vara så förbenat dyrt.

  när de har erbjudande om köp 3 betala för 2 osv brukar de väl bara gälla vissa bågar o vissa glas, eller? Nåväl hoppas ni gör ett bra köp vad ni än handlar.

  Kramiz
  Fina bilder!!!

 8. Svara

  Malin

  21 oktober 2011

  Jag har inte själv köpt från nätet, jag tycker det är svårt att välja bågar o vill prova dem live. Men jag vet andra särskilt killar som gör det o det brukar fungera bra. Maken o jag skaffade nya briller i somras, efter mycket våndan, det är inte bara svårt men dyrt. Men jag tror faktiskt att konkurrensen gjort att priserna sjunkit lite, det blev billigare än jag fasat för, eller föresten jag hade nog ställt in mig på att få betala progressiva men behövde det inte. Inte än..

  Vi fick båda solbrillor på köpet, slipade med styrka.

  Feg är jag i mina val så feg, att nästan ingen märker att jag bytt glasögon 🙂

  Kram

 9. Svara

  Menageriet

  21 oktober 2011

  Har aldrig kollat synen, men det är nog dags snart, eftersom mina 3.00 billiga läs börjar bli svaga. Har väl glott på dataskärmen för mycket! 😆
  Att göra en synundersökning utan att köpa glasögonen där, skulle då inte jag skämmas för. Fast då får man ju betala för sig också. Idag är det ju så stor konkurrens och dyra glas, så det är väl inte så märkvärdigt att man kollar runt först och frågar efter rabatter innan man undersöker sig. Köpa glasögon på nätet skulle jag däremot inte våga, det är ju att kasta pengarna i sjön om det blir fel.
  Lycka till!
  Så fina skymningsbilder! Har också försökt mig på det, men inte lyckats få till det.
  Om stickning, så hade jag en farmor som stickade sockar åt alla barnbarnen, så vi slapp stickiga tröjor. :mrgreen:
  Det är billigare med solrosfrön och duger gott, för hampfrön är dyrt att mata
  vildfåglarna med. Sidensvansar var det länge sen jag såg och dom håller på att flytta söderut nu, antar jag. Förstår att det är roligare att stå vid diskbänken nu!
  Ha det gott och gratulerar med den nya världsmedborgaren!
  Kram från oss! 🙂

 10. Svara

  Kicki

  21 oktober 2011

  Jag skulle nog också tveka för att göra bara synundersökningen och sen köpa nån annanstans. Men ena svärdottern har handlat glasögon på nätet för en struntsumma och blivit nöjd.
  Mina senaste glasögon (nu två år gamla) kostade närmre 7.000 och det är ju helt vansinnigt. Nu hade jag tur att försäkringsbolaget betalade det mesta. För mina tidigare gick ju sönder när jag stod på öronen över Skorpan.
  Tidigare fanns ju en billig glasögonaffär på Kupolen, men dom la av för några år sen och den som är där i stället är inte lika billig.
  Lycka till med glasögonköpet/köpen.
  Kramen

 11. Svara

  Boman

  21 oktober 2011

  Har inte heller köpt på nätet. Köpte hos optiker som hade rabatt med så många % som man är år. De har nog samma erbjudande nu, kolla gärna. Blir ju lite billigare så för oss inte purunga:-) Och mina bågar var inte dyra även om de försökte prångla på mig sina dyraste. Inte billigt ändå, astigmatiker som jag oxå är. Och ena ögat skelar visst, hade jag ingen aning om.

 12. Svara

  Doris

  22 oktober 2011

  Tycker absolut inte att du ska skämmas över att låta göra en synundersökning och få ditt recept utan att handla just där, du betalar ju för undersökningen !
  Förstår att du är tveksam till att köpa på intenätet, jag hade aldrig vågat göra det men mitt resesällskap köpte glasögon via internät i utlandet och var supernöjd, kostade bara en bråkdel av vad de kostar här !
  Det lät ju som ett bra erbjudande att betala dina ( visserligen ) dyra glasögon och få två st fritt, lycka till med vad ni än bestämmer er för !
  Önskar dig en skön helg, kram.

 13. Svara

  åsa

  22 oktober 2011

  Äldsta dottern har köpt glasögon på nätet och hon har varit “ganska” nöjd, nu har det ju inte varit så bra kvalitet på bågarna så det vet man ju inte om det blir billigare i längden…
  Jag håller med dig om att det kan kännas lite “skämmigt” att bara göra en synundersökning och få ett recept, men som sagt, du betalar ju!
  Fina skymningsbilder du bjuder på, fullmånen gillar jag inte för jag är så påverkad utav den, fast visst är den vacker…
  Ha dé!/Kram

 14. Svara

  Elna

  22 oktober 2011

  Jodå, jag känner igen problemen precis. Märkligt om man skulle betala tusenlappar för att det känns pinsamt att köpa glasögon någon annanstans. Fast ut på nätet och handla har jag inte vågat, när det gäller en sån sak som synen. Tipset om %-rabatt utifrån åldern kanske blir lönsamt nu. Tack för det!

 15. Svara

  Ragnvi

  22 oktober 2011

  Go´kväll i Pörtet! Stort grattis till lille Lucas! Såå söt så!!
  Glasögon…jag kör med billiga läsglasögon hemma…så länge det går! På jobbet har jag andra som ingår i arbetet…för några månader sen så fick jag nya starkare, men tycker mig redan se sämre! Jag är inte nöjd med dom…bara lathet att jag inte kontaktar optiken igen…Jisses! Läste nyss IngerMaryissas blogg…hon fick ju ett chockbesked hon!
  Kramen!
  Ragnvi

 16. Svara

  Ragnvi

  22 oktober 2011

  Meeen…som vanligt har jag för bråttom! Skulle ju skälla lite över din kirurgdoktor också! Klart du måste ha reda på provsvaren! På dom!!!!!!
  Kramen!
  Ragnvi

 17. Svara

  annette

  22 oktober 2011

  “Vanliga” glasögon skulle jag utan tvekan våga beställa på nätet, men jag har precis samma problem som Du, både brytningsfel och proggressiva och det skulle jag aldrig beställa på nätet!!

  Har köpt på samma ställe som Du nu skall göra dom sista gångerna och jag har varit vädigt nöjd, och en bättre deal än den Du gör nu kan Du nog inte göra, för det är jutvå olika recept!!

  Borde nog själv byta snart, men än så längse så ser jag ju Dina fina bilder;)

  Kramen!

  annette

 18. Svara

  Eva-Lena

  23 oktober 2011

  Jag tycker precis som du att det är pinsamt att be om receptet hos optikern, men jag har en tuffare make, så därför gick vi samtidigt och han hade/har inga problem med att be om att få ta med det.

  Senast köpte jag glasögonen hos Favoptic för en spottstyver mot vad Synsam ville ha. Gången därföre hos Direkt Optik där man fick tre för priset av ett. Favoptics glasögon är jag jättenöjd med, och även ett par av Direkt Optiks (vad tusan ska man med tre par till?!). Jag har också mycket besvärliga ögon, både extremt närsynt samt astigmatisk, och tycker inte att det är någon skillnad mellan dyra optikern och de billiga. De glasögon jag köpte på nätet har jag haft i snart två år och inte behövt justera, men visst finns det väl en fördel att kunna gå in i en butik och få hjälp, men till vilket pris? Kompletta progressiva brillor kostar mig i dag hos Synsam ca 9-10.000:-, det är ju inte klokt!!! På nätet (Favoptic) lite drygt 2.000:-

  Lycka till och Kram från Eva-Lena!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 484
 • 770
 • 1 611 152
 • 5 045
 • 65 076
Sök här