Bloggen

Tandvärk!

Av
den
17 augusti 2006

Detta blir ingen rolig blogg….
Sedan ett tiotal dagar har jag en molande tandvärk…


Jag har tandläkarskräck!


Jag är pank!

Ingen bra kombination alltså!
Jag har inte varit hos en tandläkare på över 10 år!!
Under dessa tio år har samtliga plomber jag haft ramlat bort.
Det betyder att tänderna i dom bakre regionerna liknar kratrar, månlandskap…
Det är mycket möjligt att mitt stora medicinintag under åren påverkat min tandhälsa.
Jag har ju läst att vissa mediciner ger muntorrhet, som ger karies och tandlossning o gud vet allt!

Hade jag levat på 1800-talet hade det blivit


den lokala bysmeden som fått dra ut tänderna på mig….

Nu vet jag faktiskt inte riktigt hur jag ska göra! Regeringen pratar om tandvårdsreform hit o dit, men kommer ett maxbelopp också att gälla för en drygt 50-årig förtidspensionär?

Nu lever jag från dag till nästa med hjälp av gamla superstarka värktabletter som jag en gång fick efter mina fotfrakturer…
Värst är på kvällarna och nätterna, att ligga ner gör att värken traskar upp ända in i örat.
Ja inte vet jag hur jag ska hantera detta….om ändå jag kunde få komma till en mysig gammaldags tandläkare där jag fick sätta mig i gungstolen, fick en insomningsspruta och sedan fick vakna med ett nylagat garnityr!


Någon som har ett telefonnummer???

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Pia

  17 augusti 2006

  Jo du Paula, det är för sorgligt att pengabörsen ska få störa friden, då det gäller tandhälsan. Vi är säkert många som hoppas på en bra, ny, vettig tandreform. vi får höra på fredag (var det väl) regeringen skulle lägga fram sina förslag. Själv väntar jag på ev. inplantat i överkäken.. Nu slog jag nästan på nacken, då jag fick ett kostnadsförslag. Vilken vanlig liten människa kan göra något sådant då?
  Absolut inte jag i alla fall och vet det är massor som väntar på en ny reform som blir humanare för oss fattiglappar. 🙄
  Men du måste kanske i alla fall ta dej till den däringa tanddoktorn, inte bra att gå så och sååååååååå himla mycket plågor du måste ha. Finns det något som är jobbigt är det tandvärk. En undersökning och lite akut hjälp kanske inte kostar en förmögenhet… sen kanske du får avvakta och se hur det blir med kostnader framåt. Jag håller alla tummar o tår för en ordentlig förbättring på det området för oss allas skull. Jag fick en porslinsbro i överkäken för ca. 14 år sen.. kostade mycket då (jag var ensamstående och sjukskriven) men var en grej som var nödvändig, då jag fick tandlossning och en del tänder var så dåliga att de inte kunde räddas. Tandlossning är många gånger en arvssak.. behöver inte alls vara att man skött tänderna dåligt under åren. I mitt fall har flera i släkten tandlossning… alla lika noga med sin tandhygien så det är inte det.
  *****************
  Så till det andra..
  Konstiga saker hända i vår herres hage… man slutar aldrig att förvåna sej, men att gå vidare är ett måste och här vilar absolut inga ledsamheter..
  Ha de gott kramar om 😆

 2. Svara

  Anne-Lie

  17 augusti 2006

  Har hört att det är billigt me tandvård i kina… åk dit vettja, så får du ju semester samtidigt…
  Från aw som åkkså har två kratrar i munnen.

 3. Svara

  mariannE

  17 augusti 2006

  :mrgreen: Hejsan … Jag kanske inte skulle hoppa in med den gröna gubben som stolt visar upp sitt garnityr, men kunde inte låta bli !
  Aj aj aj så ont du har … * skriiiik*
  Nåt telefonnummer till tandläkare med gungstol har jag ju inte men väl ett råd: Vänta INTE tills reformen. Utan gå till Socialbyrån där såna saker skall tas om hand om du inte klarar räkningen. Ring åtminstonde och fråga, vännen.
  Själva skräcken blir ju bara större ju längre du väntar och mej veteligen så kan man bli nersövd om man så önskar.
  Fy tusan sicket dilemma.
  http://www.regeringen.se/sb/d/6150/a/66573
  är en länk om tandvården – rätt så ny .. men sen kom jag på att på Försäkringskassan har jag sett broschyrer om detta … vänta ska jag kolla om det finns på nätet.
  http://www.forsakringskassan.se/privatpers/tandvard/sjukdom/hogre_ers/
  Kanske dessa länkar inte hjälper dej men …. Hmmm information av detta slaget är alltid nyttigt ( om man sen kunde komma ihåg den vore ännu bättre).
  Skulle du nu få avslag från tex Soc så är det ju bara att “tända” till * fniss* 😳
  /M
  PS: svarar på mailet strax

 4. Svara

  Monica

  17 augusti 2006

  Gå inte med tandvärk för länge – du kan få bekymmer med annat. Jag vet att det är dyrt å det är för jävligt att det ska vara så. Vet inte vad jag ska säga….du får delbetala….åk till Estland eller Polen, men gå som sagt inte för länge. En infektion kan sprida sig vettu Paula.

  Nu står väl du med svamp till armbågarna tänker jag.

  Sköt om dig
  Kram

 5. Svara

  Nilla

  17 augusti 2006

  Aj,Aj,Aj 🙁 , åh vad jag tycker synd om dig. Men det blir det ju inte bättre av. Jag vet ju hur du har det, det var ju inte så länge sedan jag själv var i samma sits. Och jag vet att det är förskräckligt dyrt, men man kan ju dela upp betalningen tror jag. I Stockholm finns det ju en klinik med polska tandläkare som bara tar hälften så mycket betalt som andra tandläkare. Har inte testat själv eftersom jag har en sån bra tandläkare. Men du måste gå iväg och fixa tänderna, innan det blir infektion i hela munnen. Och det är en sån otrolig lättnad när värken sen försvinner. Lycka till
  Kram

 6. Svara

  saija

  18 augusti 2006

  Halloj! Nyss vaknat, nu blir det lite kaffe framför datorn innan det är dags för frukost…

  Middagen igår var god, men kl 22 sov jag! Jättetrött!

  Då är vi 2 som har hemsk tandvärk, går ständigt på starka värktabletter. Sååå jobbigt!

  Slutar kl 3 idag, tåget hem går halv fem o jag är i Borlänge 20.00, Jnas får hämta mig där så slipper jag byta tåg till Falun.

  Sen är jag ledig i 4 dagar, SKÖNT!
  Puzz

 7. Svara

  Bia

  18 augusti 2006

  Hej Paula!
  Jag är också tandvårdsrädd och skjuter länge på att beställa tid, men just nu har jag ringt tandläkaren! Tappade en jättestor plomb i går kväll och det är så vasst i munnen så jag får skavsår på tungan…

  Tack snälla för kortet!
  Jag blev så glad!

  Kram/Bia

 8. Svara

  Pialill

  18 augusti 2006

  Ajaj. Hoppas du har fått hjälp nu. Fy f-n för tandvärk. Det är så tråkigt att ens ekonomi ska sätta käppar i hjulet för också. Ganska tomt i börsen här med, men jag har tack o lov ingen tandvärk.
  Brännvin på en bomullstuss mot den onda tanden/tänderna? Ska hjälpa säger min kloka mor.
  Kram på dig Paula, och trevlig helg, trots allt. 😎 😉

 9. Svara

  Pia (Pimli)

  19 augusti 2006

  Åh, stackars stackars dig! Jag vet precis hur det känns. Bet sönder en tand för mer än ett år sen. Tog mig inte för med att gå till tandläkaren, och tidigare i somras kom tandvärken som ett brev på posten. Hade så ont att det inte var tal om annat än att ringa till tandläkaren. Två gånger blev det till och med innan värken gav sig. Men de såg på röntgenplåten att jag har inflammationer under flera av tänderna på den sidan. Och sådana inflammationer kan ställa till med problem i kroppen. Man kan få ont i leder och på andra ställen.
  När jag väl varit hos tandläkaren kändes hela livet plötsligt mycket enklare. När det väl var gjort.
  Så: Snälla, ring till tandläkaren med detsamma. Tala om att du är rädd, så att de vet det. Kanske du kan få lustgas 🙄 .
  /Kram från Pia

 10. Svara

  Catja

  19 augusti 2006

  Förstår inte varför du väntar med att beställa tid när första plomben går…dumt dumt…Det finns många tandläkare som är duktiga på just tandläkarskräck. Ring och förklara ditt dilemma. Dyrt är det men dyrare blir det när man går länge och har mycket att göra vid. Har man tandläkarskräck borde man gå ofta. Då behöver de allt som oftast inte göra någonting mer än att se över och putsa. Jag har ingen skräck men gillar ju inte direkt att gå heller. Jag går ofta, två ggr/år. Kostar mig 250-300 kr per gång och jag går glad därifrån.
  Ring nu, och få tag på ett proffs! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 484
 • 499
 • 1 641 175
 • 5 101
 • 65 747
Sök här