Bloggen

Tjatmoster…

Av
den
13 september 2011

Ja, jag vet, jag är extremt tjatig när det gäller mitt totalt avskurna och isolerade liv i skogen bland alla miljoner älgflugor!
Jag tror ingen som inte blivit antastad av dem begriper hur vidriga dom är! Mygg, knott, broms, getingar och till och med fästingar, släng er i väggen, älgflugan är den överlägsna äckel-vinnaren alla kategorier!

Är dom läskunniga tro?
Jag bor ju i en liten by mitt i skogen så oavsett vilket väderstreck jag vänder mig åt så består min omgivning av skog och åter skog! Och det är självvalt…ja jag vet, men det var innan älgflugornas massangrepp!

Fjärilar och allehanda svamper är välkomna i min skog!

Större keldjur (!) kan också få förekomma..

..men för tillfället är jag nästan mordisk mot älgarna som är värddjur för de äckliga småkrypen!
Vi har extremt mycket älg i våra skogar, man ser skadorna på ungträden mycket tydligt överallt.

Rovdjur och jägare kanske ska slå sina påsar ihop och se till att älgstammen decimeras? Det är en knapp månad kvar till älgjakten här i Dalarna

Igår satt en älgfluga på mitt köksfönster, på insidan!
Den måste ha krupit på mina eller Hasses kläder och följt med in efter en promenad, och när jag fick syn på den upplevde jag en total uppgivenhet!
Nu tror ni jag har blivit skvatt galen, men precis så känner jag det, dom har ingen rätt att invadera mitt hem, det känns nästan likadant som när folk beskriver känslan när någon gjort inbrott hos dem, man blir kränkt!

Det kanske är bäst att vintern kommer tidigt i år, efter ett par rejäla kökdknäppar försvinner odjuren!
Ifjol kom vintern i mitten av oktober, det kändes väldigt tidigt, men så hade vi inte heller samma mängd älgflugor då, jag minns bara en gång jag mötte dem i skogen och efter det valde jag bort just den promenadvägen.

Annars återstår väl bara en sak för finnkäringen…”dra dit inte pepparn växer”, dvs. till Nordpolen, garanterat fri från älgflugor!

Kanske finns där någon ledig igloo för uthyrning?

Nä hörni skämt åsido, efter några dagars ofrivillig inomhusvistelse med bara små korta promenader på Janvallen där jag försökt aktivera Blinka genom lite agilityövningar så har jag ABSTINENS så in i Norden!
Så skogen, HERE I COME, och huka er älgflugor, vik hädan för nu kommer vi!

TAGS

16 september 2011

21 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  13 september 2011

  Kollade lite på älgflugor här på nätet, eftersom jag aldrig hört talas om dem innan jag läste om dem hos dig sist. De ser lite läskiga ut, men gillar igentligen inte människor stod de, men kan ta fel på oss o älgar…ja då är de nog halvblinda..*ler*
  Vi har nog inte så mycket sånna här i söder, älgen är väl inte heller något man springer på varje dag, har sett en i år. De e i och för sig bara bra att man inte ser dom så mycket. Måste snacka med pojkarna, har ju några som är inbitna jägare, om dom sett eller haft ont av detta lilla monster.

  Stackas dig, inte kul att ha med sånna odjur att göra så tillvaron blir dämpad.
  Kramiz Anki

 2. Svara

  Malin

  13 september 2011

  Måste höra m pappa som jagar älg om han känner till dessa äckelpäckel. Har aldrig själv vad jag kan minnas hört talas om dem förut.

  Stackars dig som inte får vara i fred 👿

 3. Svara

  åsa

  13 september 2011

  Älgflugor, är det inte sådana som älgarna “nyser ut” genom sina näsborrar då de är “färdiga”?
  Var det inte sådana som den där damen här i Dalarna hade en massa larver av i ett öga efter att ha varit i skogen och plockat bär och flugan förmodligen tagit fel på hennes öga och en näsborre på en älg?!
  Fy f-n så vidrigt!!
  Förstår dig så väl!
  Hoppas att de försvinner snart så du kan gå i skogen som du vill..
  Ha dé!/Kram

 4. Svara

  Aforia

  13 september 2011

  Stackare, att få dras med älgflugor. Har aldrig själv stött på dem, mig veterligen men har hört talas om dem. Har hört att de inte gillar citron- och eukaluptusolja. Kanske kan du hitta något liknande och smörja in dig och Blinka kanske du slipper dessa äckel.

  Kramis

 5. Svara

  Sigge Svamphund

  13 september 2011

  Kom till mina skogar!!!!!!
  Här finns det massor med Hälge men inte en endaste liten älgfluga har varit synlig nånsin!!!!
  För övrigt så stormar det så förbannat att de nog blåser all världens väg nu.
  Var nyss uta och passerade ett äppelträd som kastade äpplen omkring sej.
  Fullkomligt livsfarligt!

 6. Svara

  diana

  13 september 2011

  Tror aldrig jag sett en älgfluga. Visste inte att de fanns. Håller tummarna för en tidig vinter då.

 7. Svara

  Ragnvi

  14 september 2011

  Morning! Vågar jag kika in?! Läste ditt förra inlägg också…hoppas du fått medicinen igen!! Hellre lite övervikt än att må dåligt!
  Men tvi vale för dina älgflugor! Jag har ju aldrig sett nån…! Men förstår att det måste vara enerverande!
  Hm….maken är duktig på att natta Maxen…han har mer tålamod än vad jag har…fast nu är ju Maxen så lättskött så det behövs inte mycket!
  Kramen!
  Ragnvi

 8. Svara

  Anki

  14 september 2011

  Morning, en liten ros till frun finns att hämta hos mig.
  Välkommen.
  Kramiz

 9. Svara

  Mia

  14 september 2011

  Har googlat på älgflugor nu och jisses vad det kliar på kroppen och huvet!
  😈

 10. Svara

  engelsson

  14 september 2011

  Fick in en sån hemsking in i bilen för nån dag sedan..o den var ju för bövelen omöjlig att slå ihjäl.. Sambon körde o jag bankade hysteriskt på den men fick nog slå minst tjugo ggr innan den lade fötterna i vädret..fy vad otäckt..kramar om dig med stor stor förståelse

 11. Svara

  annette

  14 september 2011

  Vilka underbara bilder Du bjuder på i Din berättelse om dom “jäkla älgflugorna”, var nästan som att titta i en sagobok;)
  Ja, nog stöter jag på älgflugor här i mina skogar, men inte lika frekvent som Du, sist jag fick en i nacken var ute i Kolmården närmare bestämt mellan Simonstorp och Rejmyre om det säger Din pratkamrat ngt i svampforumet!

  Bra att Du går till anfall igen och inte lägger ner striden om skogen:)

  Kramen!

  annette

 12. Svara

  ejmis

  14 september 2011

  Var tvungen att googla på älgfluga och fy så vidriga dom verkar vara! 👿
  Ang min svamphundsträning så går det sådär…Lussi vill helst bara äta svampen som JAG hittar.

 13. Svara

  Mia

  15 september 2011

  Jaaa, visst är dom rara de små bönderna… 😉 :mrgreen:

 14. Svara

  Doris

  15 september 2011

  Läbbigt men det var söta bilder som du lagt upp ;-).
  Sköt om dig, kram.

 15. Svara

  Turkulainen

  15 september 2011

  Hej! Vet du vad, jag har aldrig sett en älgfluga!
  Vår lokaltidning hade för några dagar sedan en artikel om dem. En skogsvandrande man berättade om den mängd älgflugor han blivit utsatt för, det lät inte roligt nej. Han konstaterade att det medel som apoteket säljer (HirvikärpäsStop eller ungefär så på finska) inte hjälper ett dugg. Tidningen efterlyste läsartips mot älgflugor. Ett enda svar har kommit in. Det var en dam som smort in sig med ättika. Hjälper mot älgflugorna sa hon, men är ju inte hudvänligt.
  Kämpa vidare!

 16. Svara

  pillan

  16 september 2011

  hej hej
  kan förstå att det är lite förrvirrande , fniss

  Nej det är inte samma hund , min andra hund hette Molle men det är samma ras !
  Molle dog förra året i cancer , och jag har nu köpt denna hund i Danmark .
  Nej han är inte klippt , hans päls är inte klar ännu bara men den kommer så sakta.
  Och japp , jag har oxå bytt blogg från Pillans.se

  ha en toppen skön fredag

 17. Svara

  Punatukka

  16 september 2011

  Inte är du skvatt galen Paula,det är älgflugorna som är tokiga som tar sig såna friheter.Kan du inte ta till det tyngre artilleriet och skjuta dom så kanske det finns nåt annat medel dom inte gillar,hmmm?!Du får helt enkelt rulla in dig i fryspåsar för kyla gillar dom tydligen inte,tsss! Skojar förstås och jag förstår att du plågas. Bara tanken får mig att ryyyysa,brrrr.Många säger att vintern kommer tidigt i år också,vi får väl se? Tills dess hoppas jag du får flugfria härliga skogspromenader!
  Kramar till er alla….äckelkrypen INTE inräknade 👿 !

 18. Svara

  Malin

  16 september 2011

  Ressugen? Jag vet inte riktigt om vi drömmer om samma weekendresor du o jag, jag skulle gärna åka till Prag, London, Stockholm el Barcelona, fast det faller kanske på budgeten. Ni ska inte åka till Sthlm då? Ni var väl på väg tidigare i höst?
  Eller ngt spa i närheten? Eller vill ni komma norrut o hälsa på? Hyra en stuga i Storforsen kanske inte är helt fel, det är jättevackert där.

  Maken var oxå lite sugen på att vi skulle göra ngt en weekend i höst, vi firar faktiskt 25årsjubileum i november. Vi har dock inge på g nu, men det kanske blir Cape East i Haparanda. Lite spa och badande o en god middag, då kan vi föra barnen till mormor o morfar en helg.

  I vilket fall så är det ialla fall helg nu och vi hoppas väl på en trevlig sådan!

 19. Svara

  Ninni

  16 september 2011

  Är det nåt särskilt som gör att det är så mycket älgflugor just i år? Eller är det just för att det finns så mycket älg i din närhet?
  Här hos oss har jag inte sett skymten av några älgflugor (tackochlov) men det kanske inte finns så mycket älg just här heller även om det faktiskt synts till några stycken.

 20. Svara

  Kicki

  17 september 2011

  Det är då en himla tur att de äckliga krypen inte invaderat mina skogar. Här får jag plocka svampen ifred, med undantag för lite kliande myggbett.
  Jag är uppe i ca 100 liter trattisar och ca 30 lit, brandgul trumpetsvamp (som jag fortfarnade kallar dom trots att dom bytt namn till rödgul). Hur mycket gula kantareller jag plockat vete sjutton, men ALDRIG har det funnits så gott om dom tidigare, och fortfarande är dom jättefina och fortsätter att komma. Min köpare i Värmland har köpt närmare 20 kg.
  Kramen!

 21. Svara

  AprilSus

  17 september 2011

  Hej! Hittade nyss din blogg hos våran gemnsamma bloggvän Engelsson och blev nyfiken på att kika in här hos dig när jag såg att du skrev om dessa vidriga kryp som tydligen kallas för älgflugor.

  Själv bor jag numera mitt på sydsvenska höglandet och här är det gott om skog och jag tror att det även finns rätt gott om älg här? Jag är ursprungligen Stockholmare och har bara bott i Småland i några år och der är första här som jag stött på dessa vidriga kryp för första gången i mitt liv. Har visserligen aldrig varit någon riktig skogsmulle och är inte ens speciellt förtjust i att äta svamp, men tycker ändå att skogspromenader är sköna. Ja, det vill säga tills jag stötte på dessa älgflugor första gången. De kan verkligen få mig att dra mig för att ta en tur till skogen. Älgflugorna är ju inte så lätta att få bort heller när de väl slagit sig ner på en. Att knäppa bort dem med fingret går ju inte alls, utan det gäller att få ett bra tag om dem. Jag uppfattar det nästan som att de släpper sina vingar när man försöker ta dem? Eller det kanske är något de gör så fort de har landat på sitt värd “djur”? Usch! Förra hösten lade jag aldrig ens märke till att de hade vingar, utan trodde de hoppade på mig och till utseendet tycker jag de ser ut som någon typ av kräftdjur mer än fluga. Ryser bara jag tänker på dem….

  Vilken härlig blogg du har! Tror jag ska ta och lägga till dig på min blogglista, så jag enkelt hittar hit igen. Ha en fortsatt trevlig helg! Kramis!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 38
 • 172
 • 1 654 285
 • 5 125
 • 66 098
Sök här