Bloggen

Vårens godaste primör!

Av
den
5 maj 2010

Herregud, vart tar dagarna vägen?
Nu ska jag ju blogga om söndagen, och det är redan onsdag!
Ja hur som haver, bättre sent än aldrig…
Vädret var skapligt med sol i söndags och då började det suga i skogsmulle-tarmen…

“Matte, jag behöver solbrillor, det gör ont i ögonen!”

Efter bara tio minuter i bilen är vi framme vid en av våra favoritplatser

Det gäller att gå på dom större stigarna, det är surt i markerna

Vilken frihetskänsla man får när man återerövrar marken som varit otillgänglig under en låång vinter!

Underbara tassemarker, till och med spångat så man kan ta sig fram!

Och plötsligt får jag syn på dem, på rad som ett pärlband, årets första murklor! Lyckan är total!

Murklorna var inte fler än att dom fick plats i medhavd bajspåse (!), sen tog vi en rökpaus på udden

Det här stället upptäckte vi i höstas och jag har planerat att göra årets baddebut här vid den fina sandstranden! När? Ja det tänker jag inte tala om, det får bli när jag anser att sommaren är här!

Åter hemma så förväller jag mina dyrgripar

Till murkelstuvningen gjorde jag en ugnsomelett, för en gångs skull enligt receptet, där man skulle vispa äggulor och -vitor var för sig. Resultatet blev en fluffig och porös omelett. Lite bräckt kassler och smörstekt sparris som tillbehör bidrog till en suveränt god söndagsmiddag !

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  5 maj 2010

  Det är ju attans gott men jag har ändå slutat äta murklor, bara när jag blir bjuden
  Jag har världens murkelställe som jag tipsar andra på
  Men när Allt Om Mat slutade ha recept på gund av att de inte går att få bort det giftiga genom förvällning då slutade jag äta dessa
  Men……gott är det

 2. Svara

  Gun

  5 maj 2010

  Fina naturbilder, här nere i Trelleborg är det grönt och blommande träd så du vet vad du har framför dig snart!

 3. Svara

  Malin

  5 maj 2010

  Men guud så gott det där lät!!! 😮
  Och vilken kvalitetstid ni har haft i helg!! Vår helg regnade bort, men nu har vi haft två fina soliga..arbetsdagar.

  Kram

 4. Svara

  Punatukka

  5 maj 2010

  Det suger till i magen av hemlängtan varje gång jag ser dina fantastiska bilder…..sen undrar jag hur i hela världen jag hamnade här nere,tsss! Loppans goa nuna ger mig lust att pussa skärmen,tsss!Murklorna SER visserligen goda ut men är inte murklor giftiga?? Vet iofs. att förvällning isf. tar bort det men i alla fall,hmmm! Kramar om o tassar vidare,ha det gott allihop! 😀

 5. Svara

  Paula

  5 maj 2010

  Murklor är goda, men tyvärr finns där ett gift som inte går bort, på något sätt. De lagras i kroppens fettvävnad. Jag som lovat bort min kropp till donation, när jag inte längre behöver den, kan ju inte lagra sådant då.
  Ni har så fina skogar där uppe, längtar ut!

 6. Svara

  Sylvia

  5 maj 2010

  Jag vågar aldrig plocka murklor, är rädd för att göra fel vid tillagningen. De lär ju vara giftiga har jag hört. Visst är det härligt att vi kan röra oss ute i skogarna igen, För min och hundens del behöver det inte vara jättevarmt. Vi trivs bäst när det är lite svalka.

 7. Svara

  Gunvor

  5 maj 2010

  Murklor avstår jag ifrån. Har blivit sjuk två gånger o det räcker. Jag som älskar svamp.Men det såg gott ut på bilden.
  Vilken härlig vårpromenad du bjöd på i bilder. Och vilka underbara småvoffsingar! Dom ser ut som gosedjur och det är dom nog också. Tänk att du snart får hem din lilla Blinka. Än valparna..är dom sålda? Va jobbigt att lämna dom ifrån sej när dom är som allra goast. Fast man kan ju inte spara alla heller.
  Loppan är jättefin..o det är säkert underbart att slippa pälsen.
  Min dotter.. som är matte till Wilma, har bestämt att få bort lite päls på henne också. Hon har jättemycket av den varan. Ser ut som en golvmopp.Men en jättesöt sån.
  Ha en skön morgondag.Kramen!

 8. Svara

  Menageriet

  5 maj 2010

  ÅH, så härligt det ser ut! Jag saknar en riktig skog och Du har ju riktiga tassemarker. Härligt för Loppan att springa i!
  Det var väl ca 100 år sen jag åt murklor, för jag har inte sett några härnere att plocka. Folk har väl i alla tider ätit murklor och överlevt också, så det är nog inte så farligt som dom säger, ändå.
  När jag bodde i Härjedalen var jag och sambon ute och åkte en natt runt midsommar och hittade 2 murklor, varav den ena vägde 2,3 kg. Det var mer än 20 cm lång och väldigt bred. Har aldrig sett något liknande sen.
  Nu håller jag på att flytta igen!
  Men inte bohaget, utan till min hemsida, så nu får Du fram med gps-en igen. 😆
  Det var lättare att ha allt på samma ställe. Så Du är välkommen in och kika, men Du har väl sett det mesta förut, antar jag?
  Må så gott och kramen!

 9. Svara

  Synne

  6 maj 2010

  Vilken skön dag. Förstår att Loppan ville ha solglasögon hihi.
  Jag går inte ut utan mina hihi.

  Vi far och badar där när vi kommer på besök. Om det inte regnar förstås, fniss.
  Har funderat på några korta turer under sommaren. För gubben ska väl jobba hela som vanligt.
  Men det löser sig.

  Murklor ja, jag är lite skeptiskt till dom. Vågar inte helt lita på de är ätliga hihi.
  Alltså all svamp är ätlig en gång…

  Hoppas det smakade gott med svampen till kasslern och omeletten.
  Blev hungrig nu.

  Idag blir det lite fira här. Gubben fyller år.
  Får se om det blir glasstårta eller vad det blir.
  Hälsa gubben du nu.
  Nu ska jag ut och älta deg.
  kramen nabokäringen :mrgreen:

 10. Svara

  TT

  6 maj 2010

  Murklor är den enda svampen jag inte äter… men det ser onekligen gott ut.
  Visst är det här en underbar tid när man kan börja röra sej i skog och mark… förutom att det ligger mycket ormar och solar, urk.

 11. Svara

  Kicki

  6 maj 2010

  Ja, visst är det härligt när man kan gå i skogen igen, men murklor har jag inte sett skymten av 🙁
  Jag har bakat kaffebröd idag och sen jobbat i trädgården. Svårt att sluta när man kommer igång, men fan vad ryggen, som var dålig redan innnan, tog stryk.
  Nu ska jag åka till klubben med nybakade bullar och träna Skorpan en stund.
  Kramen

 12. Svara

  leila

  6 maj 2010

  😛 vilken fin bild på nyklippta vovven. angående fästingar så har jag än inte plockat någon på hjördis, hon går bakom mig och inte i högt gräs. men min förra hund nisse hade jag fästinghalsband på och då klarade sig han från de där otäcka djuren.

  kram på dig

 13. Svara

  BrittMarie

  6 maj 2010

  Ha, ha! Plockar du alltid svamp i bajspåsar 😀 Fantastiskt fina promenadvägar ni har. Skulle gärna gå en tur där, men det är ju några mil dit.
  Kram

 14. Svara

  Nilla

  6 maj 2010

  Så härligt det ser ut. Och murkelstuvning, jo jag tackar jag. Så söt hon är lilla loppan i sommarkostymen 🙂 Ja jag vet inte vart dagarna tar vägen, hinner inte alls med bloggen nu för tiden. Först och främst så blir det ju Harrypromenad var och var annan timme. Sen ska de andra vovvarna ha sitt. Pappa ska ha besök och det ska uträttas ärenden. Lite barnbarn emellanåt. Och sen ska man jobba också, vilket påhitt. Det har jag inte tid med. Men dessvärre så är denna dag som strax är slut, den enda lediga dagen den här veckan. Nu kör jag fredag, lördag och söndag. Sen, om inte askmolnet och strejken i Grekland sätter stopp, så åker dottern och jag till en ö i norra Grekland på onsdag morgon. Håll tummarna, för jag behöver koppla av nu.
  Kram på dig

 15. Svara

  Gunbritt

  6 maj 2010

  Vilken fin tur ni tog ser härligt ut… Förstår att Loppan behöver solglasögon, hon är ju inte van vid sommarfrisyren 😉

  Valparna är ju bedårande…Den med hjärtat på skulle jag ha valt om jag skulle haft någon…Kan inget om rasen, men den teckningen är ju sååå underbar!!!

  Skönt att snart få hem Blinka, är ju sååå tomt om någon i flocken fattas!!!

  Vi har blivit en mer i vår, en av hanvalparna har flyttat hem igen…P.g.a sjukdom i hans familj…Få se om vi letar nytt hem eller om han blir kvar här

  Kram Gunbritt

 16. Svara

  Ragnvi

  7 maj 2010

  Morning! Vad fiiin hon blev lilla Loppan när alla päls åkte av! Hon blir kanske lite gladare snart när Blinka kommer hem igen…underbara valpar!
  Här blev det ett avbrott nu…morgontoaletten med hunden…

  Fnissade lite åt dina pigor här uppe! Nån sån har jag inte sett än! Men annars är det precis som du skriver; härligt att kunna återta åkrarna igen!
  Kramen!
  Ragnvi

  PS. Trönö är kvar…tyvärr!

 17. Svara

  catja

  7 maj 2010

  Lilla söta Loppan har fått vårfrisyr! Fiiin. Så där borde du klippa henne flera ggr om året för hon blir sååå gudomligt söt!

  Tidsplan för huset…tja du vad säger man där…hade hoppats att snart vara klar med vardagsrum men som sagt elkillen har nog säkert sinkat en månad på det projektet. Kommer när han tycker och avbokar mest hela tiden. Jobbigt. Det är många ggr han ska vara där innan det är klart. Huset är nu ett skal med virrvarr av slangar och ledningar som är synliga längs väggarna. Det är inte lite vi talar om. Herregud om man visste hur mycket som döljs bakom väggarna. Oj oj…Nej det är jättesvårt att säga något om tiden då det är så mycket “pill” som döljs i väggar men som måste göras. Sådant som aldrig kommer att synas för sig själv men som är ett måste för helheten och för att det som syns på ytan ska bli bra. Om sovloft och vardagsrum blir klart i sommar är jag glad. 🙂 Hoppas på att inte bara ligga i byggdamm då men det blir säkert renoveringsgrejor hela sommaren. Samtidigt med hus får man försöka få lite rätt på trädgård också. Iaf sådär hjälpligt. Ska norpa litegrand från gamla huset som vi fortfarande har kvar och därmed sätta över det till nya huset. Har bland annat fantastiskt goda bär som är en korsning av jordgubbar och smultron – smulbär! Guuud så gott!

  Här nere är det storm i dag. Strömmen går hela tiden. Kallt inomhus och tittar jag ut har utemöbler i plast farit runt och soptunnan ligger. Riktigt busväder. Så jag passar nog på i dag att sitta inne, surfa runt och hoppas sedan bli bjuden på en god middag ikväll. Låter inte dumt va? 😉

  Ha en fin helg!

  kram /catja

 18. Svara

  Mia

  8 maj 2010

  Åh gudars så gott med murklor!! Det är åååår sen jag hittade såna. Men iofs så är det nog inte tid här än…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 301
 • 354
 • 1 626 686
 • 5 070
 • 65 364
Sök här