Bloggen

Vart tog “att” vägen?

Av
den
25 april 2016

Språket förändras ständigt, och nyordslistan är varje år en källa till glädje, jag tycker att det är kul med nya ord och uttryck som gör vårt språk levande.
En del av orden faller snart i glömska medan andra verkar ha kommit för att stanna.
Jag är lite av en språkpolis, alldeles självutnämnd, och kan reta mig på en massa petitesser som andra inte bryr sig om.
Idag är det helt vedertaget att säga “en till” i alla möjliga sammanhang, “får jag en till macka?” istället för “får jag en macka till?” för att ge ett exempel.
Tjurig som jag är så retar det mig fortfarande.
Likaså retar det mig att man i pressen använder så dåligt språkbruk nuförtiden.
Inte bara är ord felstavade utan även ordalydelserna är konstruerade så att hela meningar ändrar betydelse.

Men, vad jag ville uppmärksamma nu var användandet av den lilla prepositionen “att”
Läste kvällstidningen härom dagen och reagerade på följande meningar:
“Hon berättade hon var vilse”
“Jag vet jag kommer bli snabbare”
Inte är jag någon grammatikexpert men nog känns det som om det fattas ett litet “att”

Så, nu har jag måndagsgnällt, då fortsätter jag av bara farten och konstaterar att jag åter drabbats av hälsporre eller något liknande.
Mitt under foten sitter smärtan, och det är inte lite ont det gör!
Googlar så det ryker och blir bara mer och mer förundrad för det finns ju inte bara en typ av smärta under foten och det finns lika många förslag till åtgärder som jag har tår på fötterna…
Försöker i alla fall töja och stretcha så gott det går och hoppas att det inte blir lika långvarigt som förra gången då jag hade ont i flera månader…

Eftersom jag har ont i foten tänkte jag som så att då kan jag väl ta och cykla istället!
Min nya röda cykel har stått och hånlett åt mig på gården medan snöfall och hagelskurar har avlöst varandra.
Nåväl, tro nu inte att det bara var att börja trampa, styret drog ovillkorligen åt höger!
Hur jag än parerade så var jag på väg ut mot vägkanten och diket!
Exet hade vänligheten att justera styret i helgen, och det behövdes. Men, jag känner fortfarande en obalans i styrningen!
Och nu är det inte längre cykelns fel, alltså måste det sitta i min skalle!
Exet undrade om det kan vara min förträngda blodåder som spökar och snart börjar jag förlika mig med den tanken.
Jag har ju problem med balansen och försöker träna upp den genom diverse övningar som att stå på ett ben när jag borstar tänderna….
Kan berätta att det inte går något vidare bra…
Sluter jag ögonen så håller jag mig inte upprätt fem sekunder ens!
Nu väljer jag att tro dem som påstår att det går att träna upp balansen, så det så!

Nu måste jag sluta tramsa och istället samla ihop mina pinaler för att traska iväg till språkcaféet.
Det blir säkert roliga givande samtal där vi blandar svenska, engelska, tigrinska, arabiska och inte minst teckenspråk.

fotboll1

Fotbollsträningen är prioritet nummer ett för många nyanlända i byn, då spelar det mindre roll att snön fullkomligt vräker ner som den gjorde igår!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  25 april 2016

  Paula jag har en vän i dig! Jag är också irriterad på språkbruket i media. Får inte journalister lära sig att behandla språket under utbildningen? Det finns inte en enda sida i dagstidningen som inte innehåller, stav- syftning- eller stavfel, jag tappar fokus på vad jag läser när det är så. Håller också med om att ATT håller på att rationaliseras bort. Sedan retar jag mig mycket på alla som skriver de när det ska vara det eller den, och när man inte kan skilja på var och vart. Jag är språkpolis jag tralala tralala…

  Såg en kommentar om att det är en annan teknik att cykla trehjuling jämfört med att cykla på “vanlig” cykel. Det kommer säkert att ordna sig, med din finska SISU löser du det mesta.

  Foten låter det jobbigt med, men kanske är du känslig för väderomslag? Det är väldigt jobbigt att ha ont i fötterna, det påverkar både höft och rygg, ja hela kroppen, så hoppas att du får snar lindring.

 2. Svara

  "LillaSyster"

  25 april 2016

  1 Det går att träna upp balansen, tålamod min sköna och träna flera gånger varje dag så kommer du i balans fortare.
  2 Hälsporre tar tid, men stretcha på, flera gånger om dagen här med. Se till att ha bra skor och skor med stöd för hälen inga sandaler utan häl. Tejpa gärna foten med coachtejp när du ska gå instruktioner finns på nätet.
  (Att tappa något kilo eller två kan också hjälpa)
  3 Nu är väl språkpolisen i dig helt galen, jag har säker skrivit kommatecken fel osv. Men jag håller med dig ibland undrar man hur de skriver i tidningarna.

  Hoppas nu att du haft en bra måndag på ditt språkcaféet, kanske tog du cykeln ner till byn!
  Kram

 3. Svara

  Kicki

  25 april 2016

  Trots att jag inte är så himla bra själv på rättskrivning, så retar jag mig också på mycket av dagens ordbruk.
  Att göra avstavningar i tid och otid där det inte ska vara är otroligt irriterande.
  Fy så kallt det såg ut för killarna, en del stod ju på knä med nakna ben.
  Hoppas att din fot snart ska bli bra igen.
  Kramen/Kicki

 4. Svara

  Menageriet

  25 april 2016

  Språkpolis är jag uti fingerspetsarna! Något som retar mig numera är när det skrivs dem i tid och otid, där det ska vara de eller dom! 👿
  Akta så Du inte blir stoppad och alkotestad när Du far och vinglar i dikena? :mrgreen:
  Tittar Du inte på Strömsö? Där handlade det mycket om fötter och bl.a vad man ska träna på för att få bra balans. Kan ses i svtplay.
  Hoppas ATT det gick bra på språkträningen?
  Ha det gott och kram! 🙂

 5. Svara

  Ninni

  25 april 2016

  Det låter som att jag aldrig vill ha hälsporre. Har hört att det gör fruktansvärt ont. 🙁

  Nog retar jag mig många gånger på hur folk skriver men ännu mer hur folk pratar. Egenklien är ett ord jag går i taket av och det finns många fler.
  Ordet att saknas allt som oftast i texter nu för tiden och avstavningarna ser inte riktigt kloka ut.
  När det är proffsen som ställer till sig retar jag mig till max men på fb och andra ställen bryr jag mig sällan för jag anser att det är bättre att folk skriver “illa” än inget alls. Många människor har tidigare inte vågat skriva då de är dåliga på att stava och uttrycka sig men i och med fb så vågar fler och fler skriva och det tycker jag är bra.

  Fy sjutton för att spela fotboll i snöväder och kyla. Tuffa killar!
  Kramen.

 6. Svara

  Hillevi

  26 april 2016

  De och dem. Var och vart. Och i stället för att… jo jag fastnar och hickar ganska ofta, måste jag erkänna.

  Hälsporre fick jag för första gången förra året i samband med att jag fick för mig att köra ett dagligt litet träningspass som bland annat innefattade hopp och skutt. När jag dessutom trampade ner benen i hålfoten så bestämde jag mig för att träning är livsfarligt! 😯 :help: . Det tog flera månader innan det blev bra trots att jag köpte ett par fiffiga kuddar att trä på. De underlättade men var nästan omöjliga att få på plats.

  Inget vidare fotbollsväder, det där! :hide:

 7. Svara

  Agneta

  26 april 2016

  Och här har du en “hemlig” språkpolis, jag noterar och ser och hör och jag märker och jag förfasar mig. Det lilla “attet” ska vi bara inte tala om. Som du säger, det utelämnas så ofta och vad värre är, ibland skriver man “och” istället och då får jag rysningar. Sen har jag det här med kommaterandet, jag älskar kommatecken. Men det är det inte många som gör numera. Sen är det ju som så, att (se där!!!) när jag kommenterar på bloggar då orkar jag inte bry mig om meningsbyggnad osv, så det går troll i mitt skrivande också. Verkligen. Och jag hörde på Fredrik Lindström när han kommenterade vissa saker som sägs och liksom planteras hos oss, då tyckte han att (se där igen!!!) det må vara rätt, språket förändras, och det är så som vi talar som är språket……men jag vete sjutton om det gäller “att” och kommatecken……!!!!
  Aj, ont i foten, låter inte kul. Se till att bli av med det fort, skönt att vara rask när våren kommer, om den nu kommer……Cykeln verkar överstyrd!!!
  Balans! Vad är det? Jag har aldrig haft nån. Men å andra sidan blir jag inte sjösjuk heller då. Jag har så dålig balans att om jag bestämmer mig för att gå på dom vita strecken så trillar jag av dom också! Så går det ju inte alltid så bra heller!!!!
  Vi får kämpa vidare helt enkelt!
  kram till dig

 8. Svara

  Gun

  26 april 2016

  Det verkar som om det finns gott om språkpoliser, är också en, retar mig ständigt och alldeles i onödan! Skäms sen när jag upptäcker egna grodor i bloggen!
  Förresten nu finns lite efterfrågade bilder från Albanien på min blogg…

 9. Svara

  Mias Mix

  26 april 2016

  Ja även i böcker är det slang och talspråk nu för tiden. Något som jag är allergisk mot så är det särskrivning.
  Underbart att se de nyanlända så glada på fotbollsplanen 🙂
  Sv: själva rollen som mormor har jag nog vant mig vid, men inte ordet, att jag är en mormor, det låter ju så gammalt 🙂 Vi bor ganska nära varandra, det tar kanske en halvtimme att gå eller 5 min med bil. De bodde i Norrköping förut så jag är så glad att de flyttat hem 🙂

 10. Svara

  Anki

  28 april 2016

  Här har du en språkpolis till. Jag gör säkert en hel massa fel själv, men kan inte låta bli att reta mig på andras ändå 🙂 Har också tänkt på att att har försvunnit allt mer – och att folk skriver dem istället för de … för att inte tala om alla dessa särskrivningar – ojojoj!
  Tråkigt med din hälsporre- inget jag vill ha – hoppas du slipper långvariga problem. Det där med balansen går nog att träna – åtminstone efter vad jag läst.
  Ha det gott!
  Kram

 11. Svara

  Malin

  29 april 2016

  Undrar om det kan vara samma fotproblem som jag drabbades av, dvs att hålfoten “säckat ihop”. Jag rekommenderar fotinlägg som lyfter hålfoten.

  Vi är 3/4 i fam som måste ha inläggssulor numera, tyvärr rätt dyrt.

  Men hade jag börjat använda inläggssulor för länge sedan då kanske jag sluppit utslitna stortåleder..

  Det är inte kul när kroppen krånglar. Jag går på akupunktur för min nacke o axel, det har hjälpt så till vida att jag inte har lika mycket ständig smärta och värk, och huvudet börjar också må bättre. Men jag är långt i från kurerad.. sen måste man hitta knepen för att inte falla tillbaks igen.

  Hoppas du får en fin Valborg! Kramar

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 235
 • 1 654 723
 • 5 125
 • 66 106
Sök här