Lördagstema

Veckans rubrik: kris

Av
den
21 december 2017

Rubrik : kris

Vad är en kris egentligen? Hur skiljer sig en kris från en krasch, en brist, en katastrof?
Vi använder ordet kris så ofta att ordet nästan mist sin naturliga laddning!
Kris ska ju vara något mycket allvarligt, något man måste reagera på och som man måste åtgärda snarast!

Jag har läst mig till att en katastrof är effekten av en händelse, t.ex leder en katastrof till x antal döda och x antal drabbade medan en kris kan drabba en person, två personer eller flera.

De senaste årens stora kriser handlar om flyktingar, människor som varit tvungna att lämna sina hem, sina länder, sin familj på grund av krig och svält.

Människor i kris utsätter sig för ännu flera faror för att nå tryggheten

En kris blir det också för flykting- mottagande länder och samhällen som hjälper de drabbade då det leder till bostadsbrist och brist på utbildning och arbetstillfällen.
Solidaritet för de som har det sämre ställt oavsett anledning är något som skiljer oss från djuren.

Personliga kriser leder ofta till missbruk och hemlöshet, något som förra finska presidenten Tarja Halonen illustrerar genom detta foto som ingår i Finlands Röda Korset-kampanj.

De flesta människor hamnar förr eller senare i någon typ av livskris, antingen det gäller sjukdom, identitet, eller relationskris.
Vi växer som människor när vi har genomgått en kris och lyckats komma ut på andra sidan.

Jag jobbade över tjugo år inom banksektorn och där var det vanligt med uttryck som finanskris eller personalkris.

När det krisar hoppas jag att vi får hjälp, det behöver vi var och en av oss, förr eller senare!

Andra deltagare i temat Veckans rubrik är

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Ulla
Musikanta
Anki som valt rubriker i december
Matfreaket
olgakatt

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  BP

  21 december 2017

  Precis som veckorna innan så tolkar du Ankis tema på ett helt perfekt sätt. Ankis teman är ju annorlunda och därmed aningen mera svårtolkade än min tramsiga Skyltsöndag till exempel.
  Håller helt med dig om innehållet i ditt inlägg. Det enda jag undrar är var du fick tag på dessa helt underbara skulpturer som illustrerar flyktingar. Säkert en synvilla, men jag skulle gärna vilja förstå hur de är gjorda…

 2. Svara

  Pernilla

  21 december 2017

  Vilken bra tolkning. Kris för mej, är något som ännu kan lösa sig, men det ser mörkt ut. En katastrof har redan hänt. Den löser sig den också men kanske på ett annat sätt. Kris, huset håller på att rasa. Katastrof, huset har redan rasat.
  /P

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  21 december 2017

  intressanta foton, på Halonen också, jag kallar allt smått för minikatastrofer.

 4. Svara

  Eva-Lena

  22 december 2017

  Bilden på Halonen älskar jag, hon var en sympatisk (?!) president.

  Kris är sannerligen svårdefinierat och kan ha så många tolkningar. Vi hade en riktig kris (?!) för någon vecka sedan, och sökte stöd och hjälp av väninna och dotter, deras insats kändes som att det var värt Nobelpris just då…när vi sedan inhandlar mat och ser den obligatoriska tiggaren utanför, så inser en att: Kris för oss är ren och skär bortskämdhet, men håller man på att bryta ihop så är det inte så man tänker.

  ALLT GOTT till dig!

 5. Svara

  "LillaSyster"

  22 december 2017

  Fina och annorlunda bilder du hittat till detta tänkvärda/allvarliga inlägg. Bra tolkning. Kram

 6. Svara

  Karin Eklund

  22 december 2017

  Du har fångat ordet kris på ett utmärkt bra sätt! Det finns kriser av olika slag och oftast handlar en kris om förändring, själsligt och fysiskt, och vad gäller krig så kan det inte vara annat än en kris med allt vad det i sin tur medför.
  Fina beskrivande symboliska bilder har du också hittat. Nu ska jag försöka få till ett krisinlägg under julhelgen. Många upplever julen som en kris också men jag tror att mitt inlägg om kris blir beroende på vad jag har för bilder att ta till. Så nu ska jag först och främst se vad bildarkivet visar i den vägen. Sen får jag se vad det blir av allting.

 7. Svara

  Anki

  22 december 2017

  Ett fantastiskt inlägg under Veckans rubrik! Kris kan ju tolkas på många sätt och upplevs olika av olika människor. För mig kan det vara en oväntad och svår situation för mig och min familj … eller för ett helt land och dess befolkning. Du har verkligen hittat väldigt passande bilder som berör! Tack Paula!
  Ha det gott!
  Kram

 8. Svara

  Gunnel

  22 december 2017

  Intressant att läsa om olika kriser. Håller med om att ordet kris kan kännas lite urvattnat ibland. jag önskar dig en riktigt God Jul.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 192
 • 364
 • 1 627 629
 • 5 072
 • 65 414
Sök här