Bloggen

Vilka goa vänner och grannar jag har!

Av
den
22 augusti 2011

Molle kom på besök i lördags! Har ni sett vilken blick han har i sammetsögonen!
Med sig hade han matte och husse också…och dom hade med sig både blomsterkvast och gula kantareller..
Det tackar vi speciellt för eftersom finnkäringen inte lyckas nosa fram gulisarna i skogsgömmorna.
Vi kunde inte sitta ute och äta eftersom det regnade till och från hela dagen men grilla gjorde vi i alla fall.
Det gick riktigt bra med jyckarna, Blinka gillar inte andra hundar och begriper sig inte på att leka men de kutade omkring på ängen tillsammans.
Molle gillar inte trappor, och vår trappa upp till gästrummet går dessutom i vinkel och den ville han inte alls klättra upp för. Även stora hundar kan bli skrajsna…så matte fick övernatta i vardagsrumssoffan istället…

Att jag fuskat i helgen med god mat och många öl syntes direkt på vågen i morse, suck!
Jag läste i lokaltidningen idag om en nyutkommen bok “Vikten av gener” som är skriven av en dalkulla, Anna Bratt.
Hon menar att vi alla har olika genetiska förutsättningar och att alla dieter inte passar alla. En del mår bra och går ner i vikt genom att minska på kolhydrater, andra mår eländigt dåligt av det. Man kan skicka ett gentest för analys till USA för att få förslag till hur man bör lägga om sin kost, men det var inte billigt, dryga tusenlappen fick man punga ut.
Nåväl, jag tar väl nya tag och försöker minska ner intaget av föda igen då…

Efter trevlig samvaro i lördags blev det skogen igår. Absolut bästa stället att rensa huvudet efter en lite sen kväll.

En skaplig skörd kom vi hem med, gulisarna var fortfarande små, men, nu hade även trattisarna tittat fram! Dessutom några soppar och citronisar, nu skulle nya inköpet testas!

Jag har nämligen äntligen inhandlat en svamptork!
Jag har tidigare tyckt att 1700 bagis har varit för dyrt, men nu när jag frågade mina svampfrälsta vänner så visade det sig att det fanns en modell för “bara” 600 kronor.

Nu brummar det så hemtrevligt i pörtet kan jag lova, och varmt och gott blir det också i köket när varmluften pyser ut genom ventilen..

Idag gick jag med stavar utmed landsvägen som omväxling till skogarna som var väldigt blöta efter regnvädret. När jag passerade grannhuset kom grannen ut med en stor fin KarlJohansvamp i handen!
“Den är till dig, jag äter bara kantareller” säger den trevliga människan !
Det tackar jag förstås inte nej till, jag tycker faktiskt bättre om den än kantarellen, den har mer smak och karaktär.

Nu har hon lovat att plocka alla kallar hon hittar i sina svampmarker så min tork får jobba! Just nu torkar jag ett sista gäng hallon jag hittade och det doftar underbart…

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  22 augusti 2011

  Svamp!!! Åh så gott och vet du vad…jag håller med dig, Karl-Johan är minst lika god som kantareller! Nu vill jag ut i skogen *L*

 2. Svara

  BrittMarie

  22 augusti 2011

  Vilka maskiner det finns! Bra för er som vistas så mycket i skog och mark. Det där med vikten ja. Pust och stön. Visste jag vilka gener jag hade så…
  Kram

 3. Svara

  Barbro Z

  22 augusti 2011

  Hejsan i Pörtet. Jag är också en Karl Johanvän.
  Det är så roligt att se foton på dina katter och Blinka. Alla djur har ju sin speciella personlighet och charm och pissekatten som sover i rabatten påminner mig om Murre – vår katt för en hel del år sedan. När vi var på promenad i skogen kunde vi komma rakt på honom, sovande under ett träd i en glänta. Då hälsade han glatt och promenerade vidare med oss hemåt igen. Mysigt.
  Ha en fin sensommar med mycket svampplockning (utan björnbesök) Kramis

 4. Svara

  Anki

  23 augusti 2011

  Svamptork, tänk de hade jag aldrig hört talas om, kanske för jag inte är svampplockare (:-. Grannen var här och lämnade små gulingar häromkvällen, de är plockare 🙄 Fin jycke, den ser stor ut. Nej alla hundar gillar nog inte trapper och fram för allt om de inte är vana vid dom, tur de fanns sovplats på annat håll!!

  Ni verkar ha fått massor av regn i sommar om de e så vått i skogen. Här har de ju inte varit så, vi har ju mestadels haft fint väder o snarare tort. Men nu är de lite daggigt på mornarna i gräset, ett litet augustitecken. Var ute och plockade några äppelen o gav hästarna här på morgonen då blev jag alladels fuktig o tassarna mina. Men annars står solen högt och hälsa god morgon. De e så skönt ute så där tidigigt på morgonen tycker jag.

  Kramiz

 5. Svara

  Sigge Svamphund

  23 augusti 2011

  Tips från matte.
  kiva sopparna med osthyvel.
  Jämna tunna skivor som torkar snabbt.
  GRATTIS till ett bra köp!
  Kan upplysa omatt den är utmärkt att torka blodpudding i också, tänkte så Blinka får nåt smarrigt

 6. Svara

  Malin

  23 augusti 2011

  Å jag har goa bloggvänner, svampen kom igår 😛 Ska testa pastareceptet.
  Låter spännande att du tycker den är godare än kantareller som är så goda.

  Jag ska klura ut ngt sätt att återgälda dig på, och än en gång

  TUSEN TUSEN TACK!

 7. Svara

  Menageriet

  23 augusti 2011

  Så fin bild på Molle! Vad är det för ras?
  Går det snabbare att använda en svamptork istället för ugnen? Eller man kanske inte använder ugnen? Har aldrig provat torka svamp. Nu plockar jag ju inte så mycket heller, men det var en bra idé till en 30-års present till mågen som älskar svampplockning.
  Om det här med kroppsvikt, så tror jag att det har med generna att göra. Min mormor var kort och tjock, men trots att hon jobbade i skogen med huggning, så minskade hon inte i vikt vad jag kunde se. Hon borde ju ha varit smal som en sticka med det tunga jobbet. Och det var inte muskler hon hade! 😆
  Nu behöver man ju inte äta en massa onödigt, men jag tror på trivselvikt. Själv har jag ingen trivselvikt och det beror nog på att jag äter för lite och för dåligt och inte motionerar. :mrgreen:
  Ha det så gott och skit i vågen! 🙂

 8. Svara

  Nilla

  23 augusti 2011

  Vilken vacker hund han är Molle. Och trevliga vänner och grannar har du…det håller jag med om. Spännande med svamptorken. Lycka till!
  Kram

 9. Svara

  Kicki

  23 augusti 2011

  Jag köpte en likadan svamptork idag. Skulle köpte den redan förra veckan, men kom aldrig iväg till Borlänge. Tur var det för nu hade Coop extrapris på torken så jag sparade 200 spänn. Synd att inte du fick möjlighet att göra detsamma.
  Torka hallon?? Gick det bra?
  Du som också plockar och och äter flera sorter, plockar du rynkad tofsskivling? Det finns ganska gott om dom, tyvärr ofta rätt maskätna. I Tyskland kallas dom visst för skogschampinioner, (men skogschamp. är ju en helt annan svamp egentligen). Jag såg den första smörsoppen idag, det är en favorit tillsammans med kallen.
  Kramen 🙂

 10. Svara

  Ragnvi

  24 augusti 2011

  Morning i Pörtet! Meeen….hur har du det med din onda axel?! Har du gjort nåt du inte skulle eller? Min är tack o bock lite bättre!
  Har läst ikapp hos dig o njutit av härliga foton o lika härlig text!
  Du skriver att du torkar hallon också…vad gör du med dom sen?
  Hm…helt plötsligt ramlade jag på en hel massa gulingar nere vid sjön…blev en hel plastpåse! Jag gav bort dom….fniss! Fast jag gillar ju svamp! Men är efter alla bukoperationer lite rädd nu för tiden…fick absolut inte äta svamp på slutet…
  Kramen!
  Ragnvi

 11. Svara

  ejmis

  26 augusti 2011

  Jag torkar svampen på ett myggfönster under luftvärmepumpen…ett mycket billigt alternativ. 😉

 12. Svara

  Doris

  27 augusti 2011

  Låter som en bra investering för en svampplockare som dig.
  Du ska se att vikten går nedåt igen när det blir vardag, man måste ju unna sig något emellanåt ;-).
  Sköt om dig, kram.

 13. Svara

  Ninni

  31 augusti 2011

  Vad bra med såna grannar som ger bort sina svampar till ett svampfreak som du! Vilken fin svamptork. 🙂 Du om nån har ju användning för den. Jag känner ingen annan som är så grym på att plocka och ta reda på svamp som du är.
  Som du ränner i skogen så borde du gå ner i vikt även om du ätit lite mer gött.
  Kram.

 14. Svara

  Lisen

  10 november 2011

  😈

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 192
 • 364
 • 1 627 629
 • 5 072
 • 65 414
Sök här