Bloggen Livets glädjeämnen!

Vintern är här!

Av
den
11 januari 2021

Tänk, han kom till slut, kung Bore, med dunder och brak dök han ner över hela landet, “nu ska dom få vad dom tål”…
Detta datum är alls inte ovanligt för dagens väder-lek, jag har skrivit i bloggen både för fyra och för sex år sedan om samma fenomen, visat foton på snöiga vidder.

En mycket trevlig tradition om ni frågar mig, vilket ni inte gör, för de flesta tycker bara snön och kylan är till besvär…
Men jag lever i min egen lilla bubbla, och nu ska jag dessutom bombardera med vinterbilder, det lär inte bli de sista…

Igår morse, när jag skulle ladda inför en maratonsittning framför teven med slalom, skidskytte, och till sist klättra uppför slalombacken, då ser jag att det snöat under natten.

Bra snömätare, eller hur?

Men vart har alla goda dofter efter löptikarna tagit vägen? Nu fick Daniel trycka ner trynet långt ner i snön…

På eftermiddagen, mellan skidloppen, tog vi en sparktur, vi hade ett ärende till affären..

..älskar gärdesgårdar, ännu vackrare med vit snö

Vänta matte, jag har hittat ett spår!

Modigt klampar vi i snön, oh så gott det luktar där!

“Vad sa du matte? Nej jag är inte färdig än, inte på långa vägar, det här är mycket viktigare än att glo på en dumburk!”

Den står rätt lågt, vintersolen, men kittlar så härligt i ansiktet!

Uppdraget klart, inhandlat snöskyffel!

Lika bra att skotta en stig upp till fågelmatningen, ifall det kommer mera…

Det var ett klokt beslut, imorse var det nästan igensnöat..
Sen fortsatte snön att falla i stort sett hela dagen, vi plumsade iväg på ett par sparkturer, är djupt imponerad över hur duktig Daniel är, han som brukar zickzacka över vägen håller sig på vänster sida och verkar verkligen njuta av att springa, i sin takt, han väljer lössnön framför hjulspåren.

Man blir pigg av att röra på sig, så hör och häpna, jag passar på att infria, inte ett nyårslöfte men en god ambition, att försöka få till lite annan motion än promenader. Hemmagympa med Sofia passar mig perfekt, finns många avsnitt på svtplay och tjugo minuter är alldeles lagom!
Klicka på länken om du vill se hur det går till, Sofia gör gympa varje morgon 9.15 på SVT men den tiden funkar absolut inte för mig, nu väljer jag själv när det passar.

På eftermiddagen provade jag Daniels vinterjacka som han hade med sig när han flyttade till pörtet. Den passar bra, men huvan! En huva på en hund, hallå, den är ju bara i vägen! Och på tok för stor, så har han den på huvudet så ser han garanterat ingenting…

Och vet ni, snart blir det ännu bättre, solen ska komma på besök imorgon, visserligen medför det kallare temperatur men man kan ju välja flera och kortare stunder utomhus!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  11 januari 2021

  Jag gnäller inte ett dugg över dina bilder, tvärtom! Jag älskar att titta på dom framför skärmen i en 22-gradig lägenhet. Sååååå mycket snö ni fick, och mera lär det bli har jag förstått. Vi har iofs också fått snö, men det är nollgradig och vägarna är snöfria. Har väl fåt fem centimeter.
  Snö är aldrig detsamma i stan och på landet. Hos dig är snön vit och ren. Det är den aldrig här. Hos dig är det inte riktigt isigt heller, men det är det här på gångvägarna när det är nollgradigt och man röjt snön men inte sandat.

  Så fortsätt du bara att skryta med en riktig svensk vinter:-)

 2. Svara

  Karin

  11 januari 2021

  Härliga snöbilder – vilken fröjd! I går gjorde barnbarnen och en bergsbestigning häri Horndal dr vi har berget Klinten. Mitt barndomsberg, som jag gärna ville hinna upp på toppen på, så ofta som möjligt. På vintrarna. Om det var bra skidföre åkte jag skidor till skolan och på hemvägen var det ju bara att slänga in skolväskan i köket och sedan fortsätta upp på berget. Idag finns liftar, restauang, skiduthyrning och annat, men det gick utmärkt att åka ändå utan allt det där. Jag saxade mig uppför det brantare backarna och hasade i övrigt på så gott det gick och till sist var man där uppe på toppen. Det tog tog kanske en halvtimme. Sedan bestod utförslöpan av fyra-fem minuter ren lycka!

  Jag åkte samma terräng med barnbarnen häromdagen och möttes av stor skepsis. Snökanoner och liftat har inte kommit igång så jag föreslog att vi skulle gå upp och åka pulka på det magra underlaget. GÅ UPP?! sa barnbarnen som aldrig varit med om något sådan. Men så lekte vi att vi var skickade tillbaka i julkalenderns 1920-tal också gick det bättre. Det blev många vändor o pulkabackarna och sedan bergsbestigning till klintens topp. Och där ligger den, samma fina utsikt över sjön Rossen, som när jag var barn.

  Visst förstår jag att du älskar snö!

  • Svara

   Paula

   12 januari 2021

   Jag googlade och hittade din Klint på kartan. Så kul att du kan visa barnbarnen var du åkte skidor som barn. jag har ju flyttat otaliga gånger så jag är långt ifrån min barndoms trakter. Drömmer om att hinna åka till Hfors med alla barn och barnbarn och besöka min barndoms platser. Vi får se hur det går med den saken. Skidor till skolan låter exotiskt, men faktiskt så spände vi på skidorna på friluftsdagarna mitt i Helsingfors också. Vilken kul mormor du är som får barnbarnen att ställa upp. sånt är jag urkass på…Så kul ni hade, riktigt avis!

 3. Svara

  Ditte

  11 januari 2021

  Jag kan också tycka om snön, om det är minusgrader och den inte blir tung , blöt och slaskig. Har ju ägnat mig åt att åka till fjällen eller Alperna om vintrarna för att åka skidor. Dina bilder är så vackra och njutbara att se. Och snön är ju vit.
  Bra att du köpt en skyffel och prefekt att du kan ta dig fram med spark. Jätteroligt att Daniel tycker om snön och så fint vet hur han sak springa/gå när ni är ute.
  Gympan med Sofia är ju jättebra och perfekt att ta den när man känner för det. Jag har ett “BRAK” program; Buk, rygg, armar och knän, som pappa arbetade fram på 60-talet . Än idag används detta runt om i Sverige på olika regementen för att stärka de som gör lumpen. Jag kör det två-tre gånger i veckan och det fungerar så bra. Ibland kör jag också Sofias program. Så bra och väldigt lagom.
  Är så glad för snön hos dig och säkert blir det också ett lyft för bygden om turisterna kommer.
  Kram

  • Svara

   Paula

   12 januari 2021

   Vet du, jag har träningsvärk idag, så fånigt så jag dör. Gjorde jägarvilan i gårdagens övningar, tyckte det var piece-of-cake…jojo, nu har låren värkt hela dagen o märkte hur jobbigt det var att gå på oplogade vägar…Så häftigt att du gick i din fars fotspår, om han också var gympalärare?
   Kram

 4. Svara

  ElisabetR

  11 januari 2021

  Det är väll härligt när vintern ser ut som den ska. Vi har också fått ca 20 cm men stan som ligger drygt 2 mil söderut har bara lite vitt puder.
  Måste berätta om en händelse. I mitten av 80 -talet skulle vi till stan å hämta den nya begagnade bilen som vi köpt. Hörde på väderrapporten att det var mycke snö längre söderut. Pytt tänkte vi hos oss var det klar himmel. Stuvade in ungarna i bussen och åkte iväg. Halvvägs till stan drog nån ner en vit luddig gardin, snön vräkte ner. När vi väl kom in till stan så kunde vi inte ta bilen hem. Fick gå i snö till knäna på körbanan. Trotoarer fanns inte. Kom till järnvägsstationen och kom med sista tåget som gick för dan, sen kom inte de heller fram. Det såg ut som en igloo, gick inte att hålla fönstren snöfria ens. Knorren på det hela var, att när vi klev av tåget i byn så sken solen från en klarblå himmel och inte en gnutta snö. Vi glömmer det aldrig.
  Kul att det går bra med jacka på Daniel så han inte fryser. Du har väll vant honom tidigt kan jag tänka. En del voffsingar vill ju absolut inte.
  Ha det gott på dina vita vidder.

  • Svara

   Paula

   12 januari 2021

   Vilket häftigt minne, och så snopet att komma tillbaka hem till barmark! Daniel är en snäll pojke så han står still medan man klär på honom. Jag är inte den som i första taget tar på kläder på djuren, men när man är över tio år, dvs. pensionär då behöver man vara lite försiktig även när man är vovve och det blir riktigt kallt.

 5. Svara

  Minton

  12 januari 2021

  Du får gärna visa fler vackra snöbilder. Daniel är duktig på att hitta dofter trots snön. Vi hade några cm snö men den regnade bort i går. Nu skall det bli minusgrader igen så då blir det halt.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   12 januari 2021

   Hoppas du har icebugs eller broddar på skorna, ta det varligt! Kram

   • Svara

    Minton

    13 januari 2021

    Jag har broddar för det är is på gångbanorna och det är inte grusat.

 6. Svara

  Mirjam Halvarsson

  12 januari 2021

  Inte har jag nåt emot dina bilder, det ser likadant ut här och det är sååå vackert! Ja om man bortser från just nu i skrivande stund! För nu snöar det på tvärsan….massor med snö!! Ordet insnöad känns aktuellt i allra högsta grad…. Undrar hur min sessa reagerar idag när hon ska ut 😀
  Kram på dig i Pörtet!

  • Svara

   Paula

   12 januari 2021

   Hon var visst inte så långt borta…men hann väl göra ifrån sig! Daniel är en snöälskande hund, han kastar sig hejvilt i snövallarna och är förvånad när han inte kan komma igenom! Glad att ni slapp strömavbrott och elände…hoppas vädret tar o lugnar ner sig där hos er nu. Vi har ett stilla snöfall nu på kvällen. Kram

 7. Svara

  LillaSyster

  12 januari 2021

  Ja nu är det snart vinter i hela vårt avlånga land. Vi fick så att det räckte igår, snöade tung blötsnö hela dagen för att sedan övergå i regn till kvällen men än är det vitt ute och idag -5, så det vill till att ta det försiktigt.
  Bra med en egen snöskyffel så att du kommer fram till restaurangen – du har ju betydligt mer snö än mig.
  Jympa med Sofia är populärt – kör lagom hårt!
  Ha en bra tisdag, nu ska jag ge mig iväg till jobbet. Kramen
  (Jag vet inte varför min blogg krånglar)

 8. Svara

  Ama de casa

  12 januari 2021

  Grattis till snön! Jag gillar också snö, åtminstone på bild 😉

  Ha det fortsatt gott!

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  12 januari 2021

  Jag är lika tokig i snö som du och Daniel. Haha, nu ser jag att det kan misstolkas. Jag gillar snö men jag blir inte tokig 😀 Underbara snöbilder och jättekul att se hur Daniel verkar njuta. Hela han försvinner nästan i snön men han är ändå glad. Bra att du kan ta sparken nu och jag håller tummarna för att inte grusbilen kommer och förstör sparkföret.
  Kram

 10. Svara

  Anki

  13 januari 2021

  Oj … mycket snö fick du! Förstår att du liksom Ingrid på Frösön njuter! Jättefina bilder – och jodå, snön är vacker på bild!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

 11. Svara

  byblixtra

  15 januari 2021

  Men nu har det kommit mycket snö!
  Håller med Daniel om att det är roligare att lukta på intressanta spår än att se på tv. 😉 Så cool han är i sin vinterjacka men förstår att det kan vara knepigt med en huva.

  Det är perfekt att man kan köra gympaprogrammen när man vill på svtplay.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 258
 • 363
 • 1 626 652
 • 5 069
 • 65 363
Sök här