Gräddig sås med smak av enbär, vinbär och svamp
Veckans mattips blir en smarrig sås!
En riktigt smaskig gräddsås i annorlunda tappning!
Kan ätas till en älgstek, till köttbullar, till kotletter, ja till det mesta!
Vi avnjöt den till en tjälknöl och råstekt potatis.
2 hackade schalottenlökar
1 tsk krossade enbär
1 tsk viltkrydda (eller timjan)
2 buljongtärningar av kalv eller vilt
3 dl grädde
en näve torkad svamp om du råkar ha det hemma
2 msk blåmögelost (jag använde ädelost på tub)
2 msk röd vinbärsgele
några stänk soya, vitpeppar
en nypa socker
ev. maizena till redning
Fräs lök, enbär och viltkrydda i smör. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och reducera till simmig konsistens. Jag kokade den en kvart. Tillsätt osten och gelen, krydda med soya o peppar. Mixa såsen, värm upp igen och red ev. med maizena
Jag lovar att den är värd att prova!
En annan potatisvariant, jättegod, är att skiva bakpotatis med skalet på i ca 1cm skivor. Pensla med grillolja, toppa med en god ost
In i ugnen på 225 grader ca 25 minuter
Resultatet blir en krispig kryddig potatis på samma tid som du annars kokar potatisen.
Passar till det mesta!
lelu
Paula kock ….Men dra mig på en vagn , vilka recept..nu skall jag genast ner i köket o prova tackar
Anki N
:thumbsup: Jag läste så gott så jag skev ut det o har överlämnat det till min kock här. Han blev nyfiken – så jag får nog smaka någon dag. Önskar det vore nu för jag är hungrig. Har bara ätit keksmojs idag, varken bra eller nyttigt. En ganska egen rätt som de flesta fnyser på näsan åt.
Recept:
En kopp kaffe med socker (enda gången jag har socker i)
En näve mariekex
Lägg kexen i kaffet, tryck ner så kexen tar vätskan.
Ta en sked – ät. Gott i gott.
Há det!!!
Anki N
saija
Mmmm potatisen måste jag testa!! :yum:
Mia
Ååååå så gott!!! :yum:
Du, jag tror tågen har frysit fast…Det ÄR kallt!
Jojomen, visst har vi lutfisk på julbordet. Trodde väl inte det skulle gå så mycket, men jag har fått beställa två gånger extra och det är ju inte klart än! 🙂
åsa
Mmmmm…va gott!
Ska testa på maken så fort han kommer hem, vilken skillnad det måste vara mot den engelska osmakande maten..
Ha dé!/Kram
Helen
Halloj, oj vad gott det ser ut, ska nog prova ditt recept någon dag… :cheers:
Ha en bra dag // Helen
annette
Riktiga läcckergommar verkar Ni vara, skall prova både såsen och den skivade ptatisen till helgen, lite ledig nu resten av veckan skall bli skönt!
Kramen och tack för recept och inspiration!
annette
Malin
Åhh det lät supergott.
Igår åt vi älgstek med mandelpotatis och sås och det var sååå himla gott, i klass med äkta gourmetmat.
Ragnvi
Hej på dig i mörka decemberkvällen! Tack för dina ord hos mig, jag hoppas o tror att det är tuben som irriterat mig…sen fick jag ju dra en tand dagen efter också!
Vilken härlig toaskylt du köpte! Bäst på länge!
Och dina potatisar, jag gör också såna där grejer med dom!
Kramen!
Kicki
Åh, snålvattnet rinner i munnen när jag läser receptet.
Jag är mer för att läsa recept än att laga mat. :yum:
Tänk att det luktade ända till Blötberget om valpköp. Hon kommer två dar före julafton :luv:
Kramen!
saija
Morron…
Idag ska jag jobba hemifrån. Jga har fått massor av beröm från Goldenmedlemmarna, om den nya sidan – skoj!
Hörs under dan! Kram! :kiss:
Lissen
Ser att ditt vinterlandskap ser lika härligt ut som mitt. Sparkturerna som du offrade dej på, hihi! Måste ha vara små härliga guldkorn i vardagen!!!!!!
Tur jag ätit frukost när jag läser ditt smarriga recept!!!!!
Fina bilder, tränar du mycket med kameran, inställningar och så????
Ha en skön dag Paula!
Margaretha
Låter jättesmarrigt…. Och JA jag råkar ha torkad svamp hemma….massor…fniss..
Kram
Margaretha 😉