Matrecept och kökstips

Gräddig sås med smak av enbär, vinbär och svamp

Av
den
9 december 2008

Veckans mattips blir en smarrig sås!

En riktigt smaskig gräddsås i annorlunda tappning!
Kan ätas till en älgstek, till köttbullar, till kotletter, ja till det mesta!
Vi avnjöt den till en tjälknöl och råstekt potatis.

2 hackade schalottenlökar
1 tsk krossade enbär
1 tsk viltkrydda (eller timjan)
2 buljongtärningar av kalv eller vilt
3 dl grädde
en näve torkad svamp om du råkar ha det hemma
2 msk blåmögelost (jag använde ädelost på tub)
2 msk röd vinbärsgele
några stänk soya, vitpeppar
en nypa socker
ev. maizena till redning

Fräs lök, enbär och viltkrydda i smör. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och reducera till simmig konsistens. Jag kokade den en kvart. Tillsätt osten och gelen, krydda med soya o peppar. Mixa såsen, värm upp igen och red ev. med maizena

Jag lovar att den är värd att prova!

En annan potatisvariant, jättegod, är att skiva bakpotatis med skalet på i ca 1cm skivor. Pensla med grillolja, toppa med en god ost
In i ugnen på 225 grader ca 25 minuter

Resultatet blir en krispig kryddig potatis på samma tid som du annars kokar potatisen.
Passar till det mesta!

TAGS
13 kommentarer
  1. Svara

    lelu

    9 december 2008

    Paula kock ….Men dra mig på en vagn , vilka recept..nu skall jag genast ner i köket o prova tackar

  2. Svara

    Anki N

    9 december 2008

    :thumbsup: Jag läste så gott så jag skev ut det o har överlämnat det till min kock här. Han blev nyfiken – så jag får nog smaka någon dag. Önskar det vore nu för jag är hungrig. Har bara ätit keksmojs idag, varken bra eller nyttigt. En ganska egen rätt som de flesta fnyser på näsan åt.
    Recept:
    En kopp kaffe med socker (enda gången jag har socker i)
    En näve mariekex
    Lägg kexen i kaffet, tryck ner så kexen tar vätskan.
    Ta en sked – ät. Gott i gott.
    Há det!!!
    Anki N

  3. Svara

    saija

    9 december 2008

    Mmmm potatisen måste jag testa!! :yum:

  4. Svara

    Mia

    9 december 2008

    Ååååå så gott!!! :yum:
    Du, jag tror tågen har frysit fast…Det ÄR kallt!
    Jojomen, visst har vi lutfisk på julbordet. Trodde väl inte det skulle gå så mycket, men jag har fått beställa två gånger extra och det är ju inte klart än! 🙂

  5. Svara

    åsa

    9 december 2008

    Mmmmm…va gott!
    Ska testa på maken så fort han kommer hem, vilken skillnad det måste vara mot den engelska osmakande maten..
    Ha dé!/Kram

  6. Svara

    Helen

    9 december 2008

    Halloj, oj vad gott det ser ut, ska nog prova ditt recept någon dag… :cheers:

    Ha en bra dag // Helen

  7. Svara

    annette

    9 december 2008

    Riktiga läcckergommar verkar Ni vara, skall prova både såsen och den skivade ptatisen till helgen, lite ledig nu resten av veckan skall bli skönt!

    Kramen och tack för recept och inspiration!

    annette

  8. Svara

    Malin

    9 december 2008

    Åhh det lät supergott.

    Igår åt vi älgstek med mandelpotatis och sås och det var sååå himla gott, i klass med äkta gourmetmat.

  9. Svara

    Ragnvi

    9 december 2008

    Hej på dig i mörka decemberkvällen! Tack för dina ord hos mig, jag hoppas o tror att det är tuben som irriterat mig…sen fick jag ju dra en tand dagen efter också!
    Vilken härlig toaskylt du köpte! Bäst på länge!
    Och dina potatisar, jag gör också såna där grejer med dom!
    Kramen!

  10. Svara

    Kicki

    9 december 2008

    Åh, snålvattnet rinner i munnen när jag läser receptet.
    Jag är mer för att läsa recept än att laga mat. :yum:
    Tänk att det luktade ända till Blötberget om valpköp. Hon kommer två dar före julafton :luv:
    Kramen!

  11. Svara

    saija

    10 december 2008

    Morron…

    Idag ska jag jobba hemifrån. Jga har fått massor av beröm från Goldenmedlemmarna, om den nya sidan – skoj!

    Hörs under dan! Kram! :kiss:

  12. Svara

    Lissen

    10 december 2008

    Ser att ditt vinterlandskap ser lika härligt ut som mitt. Sparkturerna som du offrade dej på, hihi! Måste ha vara små härliga guldkorn i vardagen!!!!!!
    Tur jag ätit frukost när jag läser ditt smarriga recept!!!!!

    Fina bilder, tränar du mycket med kameran, inställningar och så????
    Ha en skön dag Paula!

  13. Svara

    Margaretha

    10 december 2008

    Låter jättesmarrigt…. Och JA jag råkar ha torkad svamp hemma….massor…fniss..
    Kram
    Margaretha 😉

Svara Anki N / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 47
  • 618
  • 1 607 506
  • 5 038
  • 64 981
Sök här