Laxlåda
I Finland kallar vi maten vi lagar i ugn för lådor. Det motsvarar svenska gratänger och puddingar.
Eftersom jag hade så mycket god regnbåge kvar funderade jag på vad jag kunde göra av den färdiga ugnsstekta fisken som blivit över.
Visserligen fick både jycken och katterna smakprov, men jag tyckte faktiskt att det var onödigt lyxig mat, de får nog nöja sig med strömming och abborre 🙂
Så här gjorde jag:
Rensade och bitade fisken och lade den i botten på en ugnsform. Kryddade med citronpeppar och citronsaft samt torkad dill
Jag hade i förväg stekt en hackad lök och en näve torkad Karljohan som jag hällde över fisken
Gröna ärter från frysen för att tillföra lite vitaminer, hade säkert varit gott också med spenat.
Överst lägger man buljongkokt ris eller korngryn som jag valde.
Till sist vispade jag ihop en äggstanning av ett ägg, 1dl Philadelphia-ost och 1dl mjölk.
Ris kräver lite mer vätska än korngryn.
Nu skjuts in i 175 graders ugn till äggstanningen stannat, ca 30-40 minuter.
Kanske inte den vackraste maträtten, men god och mättande comfortfood!
Menageriet
Förr var ju lax lyxmat och den laxlåda vi åt var det ju potatis i och äggstanning. Förutom svampen så verkar ju Din låda vara god och nyttig. :thumbsup:
Nu köper jag ju bara lax i 4-pack, så det blir inga rester över, varken till mig eller katterna och fisk äter dom ju inte heller.
Apropå förra inlägget, så tycker jag synd om Dig när Du måste plocka skumgummibitarna. Kommer ihåg när en av mina hundar i Härjedalen rev sönder en stoor plyschhund som han hittat i sovrummet. Rummet låg på övervåningen och katten hade lyckats få upp dörren dit. Det var skumgummibitar hela vägen ner i hallen! Det satt på väggarna och överallt! Som tur var så hann sambon hem först och städade innan jag kom. 😀
Lejonklippt katt var ju inte så dumt? Kanske skulle prova på mina? 😡
Önskar Dig en fin helg och kram! 🙂
Agneta
Gott, jättegott, ser det ut!
Kram
Mia
Det är bara fantasin som sätter gränser, det hävdar jag med bestämdhet och det är inget fel på din fantasi, så gott!!!!
Kram goingen :love: :love:
"LillaSyster"
Fyndigt! :thumbsup: Nu blev jag sugen på kolrotslåda……
….tja en annandag får det bli.
Nu hämta hem Smulis.
Ha en fin helg!
Kram
Nette Cecilia
:music: 😮 Det där ser ju jättegott ut ,trevlig helg ,nette
Tallåsen
Dessa lådor har man ju fått äta en del av eftersom jag lever med en finna.Leverlådor,morotslådor…..och gud vet vad.Men laxlåda har jag alrdig fått prova på.Men det verkar gott i alla fall 😉
Första året i Hjo
Lådor säger vi väl här också om vissa ugnsrätter. Håller med om att det inte ser så vackert ut, Mannerström skulle nog haft sina synpunkter. Men tvivlar inte på att det var gott.
Agneta
Näääe, inte hittat några lönnblad Dom är helt klart sällsynta här på västkusten, i alla fall hos oss. Men vi jobbar på det, tar små skott och planterar här så kanske, om man hänger med ett slag så. Ja, glycerin, ja, det har ju jag stående nånstans, får ta tag i detta!
Kramar
TT
Åh, det där lät gott! Måste jag nog testa när inte mannen är hemma, för nyttigt för honom! 🙂
Anki
Laxlåda är aldrig fel! Har aldrig gjort med korngryn eller ris… och inte med karljohan heller, men det ska jag testa när det blir nytt ”kalle- år” har bara en handfull torkade kvar…
Kram
Kicki
Det där verkade smaskens, men jag är ingen älskare av ärtor, så jag tar nog spenat där.
Kramen
Astrid
Ser så gott ut. Min mamma sade alltid låda om dessa skapelser
Så det är nog med tiden det ändrat namn