Av
den
10 oktober 2014

I Finland kallar vi maten vi lagar i ugn för lådor. Det motsvarar svenska gratänger och puddingar.
Eftersom jag hade så mycket god regnbåge kvar funderade jag på vad jag kunde göra av den färdiga ugnsstekta fisken som blivit över.
Visserligen fick både jycken och katterna smakprov, men jag tyckte faktiskt att det var onödigt lyxig mat, de får nog nöja sig med strömming och abborre 🙂

Så här gjorde jag:

lax1

Rensade och bitade fisken och lade den i botten på en ugnsform. Kryddade med citronpeppar och citronsaft samt torkad dill

002

Jag hade i förväg stekt en hackad lök och en näve torkad Karljohan som jag hällde över fisken

003

Gröna ärter från frysen för att tillföra lite vitaminer, hade säkert varit gott också med spenat.

Överst lägger man buljongkokt ris eller korngryn som jag valde.
Till sist vispade jag ihop en äggstanning av ett ägg, 1dl Philadelphia-ost och 1dl mjölk.
Ris kräver lite mer vätska än korngryn.
Nu skjuts in i 175 graders ugn till äggstanningen stannat, ca 30-40 minuter.

lax4

Kanske inte den vackraste maträtten, men god och mättande comfortfood!

TAGS
12 kommentarer
  1. Svara

    Menageriet

    10 oktober 2014

    Förr var ju lax lyxmat och den laxlåda vi åt var det ju potatis i och äggstanning. Förutom svampen så verkar ju Din låda vara god och nyttig. :thumbsup:
    Nu köper jag ju bara lax i 4-pack, så det blir inga rester över, varken till mig eller katterna och fisk äter dom ju inte heller.
    Apropå förra inlägget, så tycker jag synd om Dig när Du måste plocka skumgummibitarna. Kommer ihåg när en av mina hundar i Härjedalen rev sönder en stoor plyschhund som han hittat i sovrummet. Rummet låg på övervåningen och katten hade lyckats få upp dörren dit. Det var skumgummibitar hela vägen ner i hallen! Det satt på väggarna och överallt! Som tur var så hann sambon hem först och städade innan jag kom. 😀
    Lejonklippt katt var ju inte så dumt? Kanske skulle prova på mina? 😡
    Önskar Dig en fin helg och kram! 🙂

  2. Svara

    Agneta

    10 oktober 2014

    Gott, jättegott, ser det ut!
    Kram

  3. Svara

    Mia

    10 oktober 2014

    Det är bara fantasin som sätter gränser, det hävdar jag med bestämdhet och det är inget fel på din fantasi, så gott!!!!
    Kram goingen :love: :love:

  4. Svara

    "LillaSyster"

    10 oktober 2014

    Fyndigt! :thumbsup: Nu blev jag sugen på kolrotslåda……
    ….tja en annandag får det bli.
    Nu hämta hem Smulis.
    Ha en fin helg!
    Kram

  5. Svara

    Nette Cecilia

    10 oktober 2014

    :music: 😮 Det där ser ju jättegott ut ,trevlig helg ,nette

  6. Svara

    Tallåsen

    11 oktober 2014

    Dessa lådor har man ju fått äta en del av eftersom jag lever med en finna.Leverlådor,morotslådor…..och gud vet vad.Men laxlåda har jag alrdig fått prova på.Men det verkar gott i alla fall 😉

  7. Svara

    Första året i Hjo

    11 oktober 2014

    Lådor säger vi väl här också om vissa ugnsrätter. Håller med om att det inte ser så vackert ut, Mannerström skulle nog haft sina synpunkter. Men tvivlar inte på att det var gott.

  8. Svara

    Agneta

    11 oktober 2014

    Näääe, inte hittat några lönnblad Dom är helt klart sällsynta här på västkusten, i alla fall hos oss. Men vi jobbar på det, tar små skott och planterar här så kanske, om man hänger med ett slag så. Ja, glycerin, ja, det har ju jag stående nånstans, får ta tag i detta!
    Kramar

  9. Svara

    TT

    11 oktober 2014

    Åh, det där lät gott! Måste jag nog testa när inte mannen är hemma, för nyttigt för honom! 🙂

  10. Svara

    Anki

    12 oktober 2014

    Laxlåda är aldrig fel! Har aldrig gjort med korngryn eller ris… och inte med karljohan heller, men det ska jag testa när det blir nytt “kalle- år” har bara en handfull torkade kvar…
    Kram

  11. Svara

    Kicki

    13 oktober 2014

    Det där verkade smaskens, men jag är ingen älskare av ärtor, så jag tar nog spenat där.
    Kramen

  12. Svara

    Astrid

    14 oktober 2014

    Ser så gott ut. Min mamma sade alltid låda om dessa skapelser
    Så det är nog med tiden det ändrat namn

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 196
  • 450
  • 1 583 260
  • 4 534
  • 57 996
Sök här