Jag har läst..
Ordfront
2015
165
Blå zoner. Så kallas de områden i världen där människor lever längst och är friskast.
Enligt forskare finns det många anledningar till att det är så, men en av de viktigaste är vad de äter.
I Den blå maten undersöker vetenskapsjournalisten Henrik Ennart vad de långlivade har ätit, vilka råvaror som varit vanliga och hur de har framställts.
Utifrån hans resultat har kocken Niklas Ekstedt tagit fram 52 recept, tolkningar av maten i de blå zonerna med ingredienser som är lätta att få tag på.
Författarnas kulinariska upptäcktsresa för oss till Italien, Grekland, Japan och Latinamerika, men också, och inte minst, till Sverige och Småland.
Jag gillar det nya greppet som visas i den här kokboken.
Den blir liksom mer än bara upprabblande av recept.
Jag läser med nyfikenhet om områdena där människor stretat och jobbat, under enkla förhållanden, ätit ren men enkel mat, aldrig för mycket utan helst lite för lite, och fascineras av exotiska ställen.
Ändå, när jag koncentrerade mig mer på recepten, så fann jag att jag inte hittat något nytt och oväntat.
Kanske beror det på att jag läser rätt mycket kokböcker, o jag fann inte nya kombinationer eller råvaror att inspireras av. En stekt torsk är en stekt torsk, med brynt smör och broccoli, gott, men inget sensationellt.
Ändå tycker jag att i rådande kokboksdjungel är detta en pigg uppstickare.
TantGlad
Det finns mycket gott, och många intressanta recept. En ljungel av dem är det.
Tittar in och önskar dig ett riktigt Gott Nytt År.
Kramen.
"LillaSyster"
Stämmer bra! Flytt till sol och salta bad! Kram