Läst

Söndags-smakbit # 41

Av
den
16 oktober 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

I förra veckans smakbitar skrev AstridTerese om Agota Kristof vars böcker hon njöt av, och jag blev sugen på att läsa något av henne.
Jag beställde därför hem en nyutkommen bok, det kan kvitta, en samling korta berättelser som rör sig i gränstrakterna mellan saga och mardröm.
Jag har länkat boktiteln till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit ur Kanalen, sid 13

“Han skrek till. Puman är tätt inpå honom, strax bakom. Mannen vågar inte längre vända sig om, hans fötter växer fast i marken. I outsäglig skräck väntar han på att djuret till sist ska kasta sig över honom bakifrån, slita sönder honom från axlarna till låren, klösa honom i huvudet. Men puman strosar förbi, fortsätter oberörd framåt och lägger sig vid fötterna på ett barn”

Lärarna, sid 19

“Den meningslösa lärartortyren gjorde mig upprörd. Också när de delade ut dåliga betyg. Jag minns en av mina kamrater som var mästerlig på att tyst smyga sig bakom vår biologilärare och dra ut hans nervtrådar ur ryggraden för att sedan dela ut dem till oss. Med hans nervtrådar kunde man tillverka alla möjliga föremål, exempelvis musikinstrument. Ju slitnare nerv, desto mer utsökt klang.”

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  16 oktober 2022

  Författaren känner jag till, men jag har inte läst något av henne.

 2. Svara

  Mia Eggimann

  16 oktober 2022

  Jag har sett hennes böcker lite överallt men ännu ej läst något.

 3. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  16 oktober 2022

  Tror inte att hennes böcker är nåt för mig! Anledningen är att jag ligger på rygg och läser och just nu orkar jag inte hålla i en inbunden bok med en hand så det är bara pocket som gäller…..
  KRAM-Susie

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  16 oktober 2022

  gillar Agota, ha en fin söndag!

 5. Svara

  Lottens bokblogg

  16 oktober 2022

  En författare jag är nyfiken på! Den andra smakbiten där var märklig, med nervtrådarna. Vet inte om jag gillar den eller inte 😉

 6. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  16 oktober 2022

  har läst andra böcker av författaren. jag gillar henne. tack för smakebiten! fin höstheader

 7. Svara

  Cinnamon

  16 oktober 2022

  Har inte läst något av författaren. Tror inte det är något för mig.

 8. Svara

  Karin

  16 oktober 2022

  Intressant och absurd författare, verkar det som. Men antingen har författaren eller översättaren snubblat till, för om man skriver skräckisar ska man nog inte förklara att någon drabbas av “outsäglig skräck”. Jag skulle stryka just det och då blir meningen (tycker jag) mycket mer skrämmande.

  Vilken fantastiskt vacker höstbild överst på sidan!

 9. Svara

  Bokdamen

  16 oktober 2022

  Läst skrivboken som jag gillade mycket, kan tänkas bli fler lästa. Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Lena

  16 oktober 2022

  Har hört talas om författaren men inte boktiteln. Tack för smakbiten.

 11. Svara

  Ditte

  16 oktober 2022

  Känns lite absurt med nervtrådarna här. Ingen bok/böcker jag hört talas om och kände inte till författaren-
  Tack för smakprovet, men den får inte som flera andra av dina smakprov förtur på min läselista.
  Men har noterat bok och författare.
  Kram

 12. Svara

  Nina Hansson

  16 oktober 2022

  Känner till författaren men har inte läst någon bok ännu.

 13. Svara

  Robert W

  16 oktober 2022

  Dra ut nervtrådarna? Märkligt. Tack för smakbiten!

 14. Svara

  Åsa

  23 oktober 2022

  Verkar annorlunda. Tack för smakbiten. Försökt mig på en bok av författaren, utan större framgång.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 561
 • 574
 • 1 610 471
 • 5 044
 • 65 064
Sök här