Bloggen kultur Livets glädjeämnen!

Säsongens sista klättringsutflykt?

Av
den
10 oktober 2024

Regnet står som spön i backen…jag tänker gå och loda i min fleecemorgonrock hela långa dagen.
Trots att jag haft möjlighet till det över ett halvår nu så har det inte hänt. Efter nästan 30 år med hund drar man automatiskt på sig paltor lämpliga för hundpromenad varje morgon (förmiddag, ähum)…
Idag ska jag bara slappa, laga och njuta av en god laxgryta och sticka ut näsan på uteplatsen och lyssna till regnsmatter.
Jag hörde att Han Kang vann Nobelpriset i litteratur, kors i taket, henne har jag läste en bok av, Vegetarianen heter den och var riktigt läsvärd. Finns flera böcker översatta till svenska, ska väl så småningom läsa någon mer.
Idag tänkte jag backa bandet till förra veckans utflykt till Stabergs Bergmansgård
Staberg ligger bara ca 5 km härifrån men jag insåg att jag inte skulle orka gå först dit och sedan ge mig i kast med promenaden på området inklusive en rätt skaplig lutning upp till klacken…
Alltid skoj att åka buss till nya platser, när jag kom till hållplatsen fem minuter före min buss stod där redan en liten skolbuss som öppnade dörren när jag kom… Frågade chauffören om han kör förbi Staberg och det gjorde han, jag var välkommen att hänga på, sedan fylldes bussen av glada skolbarn som tittade på mig något förvånade..

Herrgården är i privat ägo så den passerar man bara på väg mot barockträdgården som redan fanns med på en karta från 1758. Man beslutade på 1990-talet att restaurera trädgården, ett digert arbete som ledde till att man idag odlar gamla sorters köksväxter och blommor samt har ett par humlegårdar som nu var torra och vissnade. Hit måste jag komma nästa sommar.

En del behöver extra stöttning i livet..

Nu har jag plockat med mig en karta (för säkerhets skull..) och beger mig mot vandringsstigen

En glad kuse viftar på svansen

Det måste vara en myt att det är Småland som är så stenigt, det är minst lika mycket sten här i Dalarna!

Nu kraxar Korpöga uppmuntrande till en flåsig finnkäring att hon snart är uppe på klacken!

Ja, nu ser jag taket på vindskyddet!

Utsikten var mödan värt

Trots att träden vuxit sig höga får jag se glimtar av sjön Runn och sitter och pustar ut en stund.

Sen leder Korpöga mig ner igen, längs en lite enklare stig….
Jag hade bara vattenflaska med mig, tyvärr stängde serveringen precis då jag kom ner så magen fick kurra tills bussen hemåt kom en halvtimme senare.
En perfekt utflyktsdag, hit vill jag komma igen till våren!

TAGS
11 kommentarer
  1. Svara

    åsa

    10 oktober 2024

    Så kul Du fick hänga med skolbussen.
    En härlig promenad med fin vy när Du kom upp, bra kämpat.
    Så typiskt att serveringen var stängd.
    Blir lika förvånad varje gång jag hör/läser hur folk kan ta bussen… den möjligheten är jag icke bekant med. Helt suveränt, lättsammare än behöva ta bilen.
    Ha en fin fortsättning på denna torsdag/åsa

  2. Svara

    Anna-Lena

    10 oktober 2024

    Vilken härlig klättring! Jag vill också gå där!!!
    Så vackra bilder.
    Kommer nog inte läsa någon Nobelpristagare. Låter tungt. Men visst, jag kunde ju testa.
    Hoppas morgonrocksdagen varit bra! Kram

  3. Svara

    Christian Lehmann Gisler

    10 oktober 2024

    Dödat nån narkosläkare än… ? 🙂 Lol
    Vilka underbara utflykter du dokumenterar för oss, fantastisk natur å kul att du ger dig ut. Det där med skolbussen var ju också härligt, tänk att det finns sådana upplevelser, det kan man leva länge på!
    Tur att jag läste rubriken en gång till när jag väl loggade in på din blogg, för först läste jag “säsongens sista kärringutflykt” … 🙂 … fast det kanske inte är så långt ifrån.. 😉
    Ha en skön kväll i höstrusket!

  4. Svara

    LillaSyster

    10 oktober 2024

    Vilken schysst chaufför och vilken utsikt- Sverige är vackert! Typsikt att serveringen stängde. Ska bli spännande att följa med upp då det börjar grönska. Vädret idag…..jag säger bara tur att det inte är snö=)

  5. Svara

    Ibod11 - Ingrid

    10 oktober 2024

    Du förstår nog att jag, med min förkärlek för toppar och utsikter, gärna hade hängt med på den här utflykten. Härligt väder ser det ut att ha varit dessutom, något som vi kanske inte kan njuta av på ett tag nu. Vad snällt av skolbussens chaufför att du fick hänga med. Jag kanske hade väntat på den “riktiga” bussen för att slippa bli förundrat beskådad av alla skolbarn men jag vill ju helst inte sticka ut och läggas märke till 😀
    Bra jobbat att du tog dig upp men det var så klart värt mödan att få sitta där uppe vid vindskyddet en stund och njuta av naturen.
    Kram

  6. Svara

    Mia

    10 oktober 2024

    Jag förstår att denna vandringen var mödan värd! Så vackert 🙂 Men jag hajade till när jag såg bilden på herrgården, trodde det var Åströmska så där vid första anblicken! Kram på´re

  7. Svara

    BP

    10 oktober 2024

    Du är verkligen duktig:-) Du hittar alla pärlor i ditt närområdet och utforskar omgivningen. Fantastisk utsikt, så det var verkligen en bra belöning för klättrandet. Älskar skyltarna med Korpögat – hahaha:-)
    Återigen är jag impad över dig vad gäller Han Kang. Du och Hannele hade läst just den boken, och ni gillade den båda två. Jag hade i vanlig ordning aldrig hört talas om henne. Inte min genre alls efter sammanfattningen jag läst hos Hannele.
    Ni två är verkligen allätare vad häller litteratur…

  8. Svara

    Karin

    10 oktober 2024

    Puh, ingen äventyrlig nedstigning denna gång! Vilken fin utflykt och härliga vyer, väl fångade av dig!

  9. Svara

    znogge

    10 oktober 2024

    Vissa vanor är helt enkelt djupt rotade men nu kan du skrota runt i morgonrock hela dagen om du vill.
    Ibland känns det lite som kryss i taket när man har läst något av Nobelpristagaren i litteratur. Det har jag inte gjort denna gång så jag får väl ta itu med det.
    Vilken trevlig utflykt och vandring. Lite kul att åka skolbuss dessutom 😀

  10. Svara

    Susjos

    10 oktober 2024

    Gud så fina bilder du delar med dig av! Å så sjysst att du fick åka med skolbussen! Nu fick jag också se Staberg, tack för det!
    Å nu blir jag nyfiken på boken “Vegetarianen” av årets nobelpristagare i litteratur!
    Ha det gott!
    Kram!

  11. Svara

    Anna i Portugal

    10 oktober 2024

    Vilken fantastisk utflykt. Att få se vyer är alltid lockande tycker jag. Och du bjuder ju verkligen på vackra sådana. Tack! Vegetarianen ligger på min att läsa lista, kanske läge att börja på den nu.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 2
  • 164
  • 1 668 515
  • 5 197
  • 67 107
Sök här