Bloggen

Strövtåg när naturen är som vackrast

Av
den
3 juni 2024

Det var inte direkt planerat vart jag skulle styra kosan igår, men jag har gärna velat besöka Främby Udde där jag inte varit på många herrans år. Platsen har utvecklats mycket under åren och är numera en semesterby med stugor och mycket fritidsaktiviteter.
Vädret var toppen, inte för varmt för en promenad så jag knatade på…

Inte är de lika maffigt som rapsfälten jag såg i Norrköping, men smörblommorna lyser rikligt hemma vid mig.

Jag går på strandpromenaden längs Runn och ser att lupinerna börjat blomma

Insuper grönskan…

Det är inte för intet jag kallats stigfinnare, jag lyckas finna en gammal “kostig” som jag följer istället för att gå längs cykelleden

Här har jag hittat ett underbart skogsområde med fågelkvitter som enda ljudridå, jag har valt en stig jag tror ska gena fram till udden dit jag är på väg. Jag ser ett blänk från sjön, men kommer snart fram till en sommarstuga där stigen tar slut, penibelt! Jag ser en kvinna vid stugan och berättar att min genväg nog har blivit en sen-väg. Vi går tillsammans en bit och sen leder hon in mig på rätt stig..

Ett indiantält måste betyda att fritidsbyn närmar sig..

Nu ser jag Villa Herdin som jag väl känner igen. Huset byggdes 1897 som sommarstuga av Oscar och Olga Herdin. Under åren har det varit olika verksamhet i huset, bland annat Sofiastiftelsens barnkoloni mellan 1940-60 och numera är den restaurang och konferensanläggning.

En skaplig uteservering

med en “helt okej”-utsikt!

Jag kikade in och konstaterade att serveringen skulle stänga klockan fyra så jag nöjde mig med att sätta mig på gräset utanför med min egen vattenflaska.

Det är drag på sjön!

Min favoritplats Roxnäs udde skymtar rakt framför mig, där strosade dottern och jag för ett par veckor sedan.

Det var dags att vända hemåt, denna gång på en stig på andra sidan bilvägen, men ack, snart upptäckte jag hästbajs och en skylt som talade om att jag gick på en ridled…
Och nu till höjdpunkterna denna dag: djuren!

Sto med föl, vackra och lite blyga

Flera hästar som tillhör Falu Ridklubb

En söt knipa höll mig sällskap

Mitt i spenaten såg jag ett par långa öron sticka upp, ett nyfiket rådjur!

Tillbaka i civilisationen, ett par hundra meter hemifrån blir det stopp vid tågövergången. Jag är rätt mör i benen och sätter mig tacksamt på en stor sten och väntar på att tåget ska passera.
Väl hemma ser jag att jag gått nästan en mil varav en kilometer var senvägen i skogen…
Om du orkat läsa ända hit får du en blomma eller två som tack för sällskapet

Alla vackra blommor är fotade längs promenaden!
P.S Vilodag idag…..

TAGS
28 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  4 juni 2024

  Alla dina vackra bilder. Så fint. En skön stig att gå på med. Kvinnan blev kanske glad för en pratstund. Fast du får gå på ridleden om du är uppmärksam.
  Härliga bilder. Nu ÄR det sommar, Kram.

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Jag hade inte gått på någon ridväg förut så jag blev väl lite stressad. Men jag gillar ju hästar, och ingen ryttare kom innan jag hann undan…Ja nu är det högsommar! Kram

 2. Svara

  Anna i Portugal

  4 juni 2024

  Vilken härlig promenad! Den friluftsbyn ser trevlig ut. Tack för turen, jag gladde mig åt varje fotostopp!

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Sommarens höjdpunkt, hittills!

 3. Svara

  Gun Wiik Pils

  4 juni 2024

  Underbara bilder, visst bor vi ett fantastiskt vackert land, lätt att säga den här tiden på året….

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Ja precis, kom igen i november…hihi

 4. Svara

  Kicki

  4 juni 2024

  Underbara bilder.
  Det var på Främby Udde som vi träffades irl första gången, men då var uteserveringen inte alls så stor.
  Kram

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Jag tänkte på det när jag gick där, , tycker de håller på att överexploatera området nu, massor av stugor i olika modeller och färger, o nu såg jag reklamskyltar om nya byggnader, flervåningshus! Fy bubblan så dom förstör hela området. Tycker jag,…
   Kram

 5. Svara

  Minton

  4 juni 2024

  Har njutit av dina underbara bilder från promenaden. Naturen är bra för själen och blommor så fina.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Hej! Ja nu är det grannt därute, jag njuter men blir lite stressad av att allt blommar samtidigt, sommaren har ju knappt börjat. Men, det är nog bara att gilla läget. Kram och nospuss till Minton

 6. Svara

  LillaSyster

  4 juni 2024

  Tack för att jag fick följa med på denna underbara promenad =) Du bor åter magiskt vackert!
  Ha en fortsatt skön vilodag. Kram

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Tack själv, jo Dalarna är väldigt vackert, men det var fint nedåt dina trakter också.,,.,.Kram

 7. Svara

  Anna-Lena

  4 juni 2024

  Verkligen bra jobbat! Och så många vackra bilder fick du! Gissar att promenaden tog enb rejäl stund. Härligt promenadväder ju! Krsm

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Ja detta var en av de mysigaste utflykterna denna sommar, hittills! Och helt oplanerad, fötterna bara bestämde sig…

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  4 juni 2024

  Vilken härlig dag och vilken fin promenad du gick. Jag hängde mer än gärna med hela vägen och jag tänker på hur mycket fint det finns att upptäcka i Falun med omnejd. Vilken vänlig kvinna du stötte på men jag tror att vi ofta har fördomar om folks hjälpsamhet och vänlighet.Underbara bilder på alla fina djur. Vilken skarp och fin bild du fick på knipan. Ja, de andra djuren också men just knipan gillar jag lite extra. Kanske för att jag själv sällan får se dem på så nära håll att kameran fångar dem lika fint. Jag förstår att du var lite mör men sedan fick du vila och kunde titta tillbaka med hjälp av fotona och återuppleva den fina dagen 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Jag är ju så rastlös nu utan jycke, så jag går och går,,,mycket längre än vad liten hund orkade med. Men det är bra upplevelser, de hjälper i sorgen och jag lär känna min hemstad bättre. Både du och jag är vana att traska själva, jag behöver inte nödvändigtvis sällskap på mina turer, visst är det trevligt, men oftast går jag ju ut helt spontant utan att veta direkt vart jag är på väg..Det är bra att vara lagom nyfiken, eller hur?
   Kram

 9. Svara

  Susjos

  4 juni 2024

  Så fina somriga bilder. Det enda minne jag har av Främby är när jag och min kompis var till ridhuset där, för att försöka lära oss rida på de väldigt stora hästarna, jag var livrädd, så det blev inte många gånger vi var dit ,haha!
  Tack för att vi fick följa med på din tur, imponerad över dina långa promenader!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Jag passerade ju ridklubbens område när jag gick till udden, såg många hästar där, både på ridvägarna och i hagarna. Ibland blir promenaderna långa, men lika ofta kortare. Så är det när man inte har bil, inga bussar går dit man vill, så då finns inga alternativ. Kram

 10. Svara

  Anki

  4 juni 2024

  En fantastisk dag med en skön promenad och fina upplevelser! Allt förevigat genom kameran! Underbara bilder!
  Nu snart sovdags!
  Kram

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Nu när jag hittar vägen o vet att jag kan gå på en fin gångväg nästan ända fram så blir det nog flera turer dit i sommar. Fast, jag tycker ju det är trevligast innan högsäsong med trängsel… Sovdags här också, klockan är 01.53 Kram

 11. Svara

  BP

  4 juni 2024

  Även du har hamnar i ett semesterparadis idag, eller rättare sagt så är det jag som njuter idag. Du gjorde det igår.
  Så fantastiskt fint och somrigt det är hos dig. Och variationen av sevärdheter och aktiviteter är ju oändlig, både sommar och vintertid i Falun.
  Helt underbara bilder som jag njuter av för fullt:-)

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Är själv överraskad över hur mycket det finns att se, men det brukar göra det om man anstränger sig lite o letar utanför boxen…

 12. Svara

  Anna-Lena

  5 juni 2024

  Oj, vad de har byggt ut på Främby Udde. Jag har varit där några gånger på sommaren, men flest ggr. på vintern när jag har startat mina långfärdsskridskoturer där. Fin miljö att vistas i, och huset är ju läckert.
  Du är duktig på att promenera, och att dokumentera. Fina bilder allihopa.

 13. Svara

  Astrid

  5 juni 2024

  Men vilken trevlig promenad jag fick följa med på
  Så vackert du bor

  • Svara

   Paula

   6 juni 2024

   Ja Dalarna är så fint, jag har ju inte tillgång till bil så jag strövar mest i närområdet, men det räcker långt!

 14. Svara

  Mias Mix

  7 juni 2024

  Många vackra bilder även i detta inlägg! Vacker natur, fina djur och blommor! Jag älskar stigar!! Och älskar att gå rakt igenom en skog istället för att följa stigar. Om jag känner till skogen vill säga så jag inte kan gå vilse. Kvinnan blev nog glad för lite sällskap. Vackert ställe och framför allt vackert beläget precis vid vattnet. Bra kämpat med promenaden!

 15. Svara

  byblixtra

  7 juni 2024

  Det var roligt att följa med på promenaden och se var du var på väg och få se fina vyer.
  Fina bilder på djuren och gillar särskilt stoet och fölet. Så fina i vitt och svart.

 16. Svara

  Mia

  9 juni 2024

  Oj vilken promenad men du fick sannerligen lön för mödan vad gäller bilder och annat! Kram på´re

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 154
 • 189
 • 1 654 988
 • 5 128
 • 66 118
Sök här