Bloggen

Upp i svinottan

Av
den
6 december 2022

Svinotta, ett uttryck jag inte ofta svänger mig med, kan det bero på att så dags sover jag på söta örat…?
Men, nu skulle jag på fastande mage infinna mig för provtagning på min nya vårdcentral, och det innebar väckning klockan sex.
En yrvaken jycke fick en “natt”promenad i mörkret, det var knappt han begrep att han skulle producera lite kiss i alla fall..

Bussarna passade precis, så jag klev av min buss i stan och tog kanske tjugo steg till nästa som stod inne och väntade. Det är inte alls långt att gå, men jag hade inte riktigt hunnit fram i tid.

08.06 fotade jag vyn in mot centrum, nu hade jag fyra minuter på mig…
Sista biten fick jag använda apostlahästarna för bussen stannar ner på plan mark trots att den har motor, medan jag fick klättra uppför den branta backen av egen maskin.
Jodå, jag hann i tid, stod ett par minuter utanför entren och hämtade andan!
Blodprovet var kirrat på max fem minuter, en duktig sköterska, jag är ibland svårstucken (inte snarstucken!) Sköterskan tittade på mig och frågade om jag möjligen kände någon Saija med samma efternamn…
-“Jasså, den odågan”, svarade jag! “Skoja bara, det är min dotter” förtydligade jag snabbt. Sköterskan hade varit praktikant på en djuraffär där min dotter jobbade för en massa år sedan, världen är liten..

När jag nu var klar hade jag “all tid i världen” vilket här betyder 1½ timme att slå ihjäl….tyvärr så tidigt att inte affärerna öppnat ännu.

Jag valde att gå tillbaka till centrum, och vilken belöning jag fick!

Jag blev förstås kvar vid Tisken där jag fotade den mäktiga morgonhimlen ur alla tänkbara vinklar, klockan var nu kvart i nio.
Jag kikade in på Hemköp i hopp om att de fått in de genomtjatade grisfötterna, men ack nej! I frysen fanns råa tassar att koka själv men det ger jag mig inte på. Har gjort det en gång och det blev inget bra resultat…

En liten prins behövde förstås rastas snarast så jag sörplade snabbt i mig en kanna kaffe och tog en macka, jag lovar att det smakade!

Titta vilket läckert fruset spindelnät!

Nere vid dansbanan och bastun njöt vi av utsikten

Plötsligt är det roligt att fota igen när världen inte är alldeles smutsgrå.

På hemvägen hittade jag några djupfrysta frostvaxingar som fick följa med, jag lagade en man-tager-hvad-man-hafver-soppa med korv, vitkål, morot, potatis, purjo och svamp.
Den slank ner….

Nu får jag en sovmorgon innan jag ska upprepa dagens procedur…

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  6 december 2022

  Hu så tidigt och lille Daniel var nog yrvaken. Vilka fantastiska bilder på soluppgången.
  Vackert med frost på växter och spindelnät.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Repris imorgon, sen får det vara slut på tidiga morgnar för det här året! Tack, kul att du gillar mina bilder. Kram och nospuss

 2. Svara

  Karin

  6 december 2022

  Så fint i Falun och Falu lasarett (var det där du blev stucken?) är en favorit i familjen, sedan barnbarn nummer sju kom till världen där i somras. en liten dalmas!

  Fantastiska bilder!

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Oj Karin, så många barnbarn du blivit välsignad med! Nej jag var inte på lasarettet igår men i förra veckan var jag där på screening av buken. Dom har jätteproblem där nu med överbeläggningar och personalbrist. Trist! Tack, glad att du gillar fotona

 3. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  6 december 2022

  Vilken tur att morgonbussarna gick precis i tid för ditt besök. Lustigt, jag har också på fastande mage tagit mig iväg på provtagning idag och passade på att promenera inne i stan. Men oj, vilka fantastiska bilder och vilket väder. Då kommer så klart fotolusten direkt och du hade en väldig tur med den vackra himlen och den spegelblanka sjön. Och hemma i Sundborn var det frostigt och otroligt vackert och inte blir bilden sämre av en söt liten Daniel mitt i 😀 Fint spindelnät och goda svampar hittade du också. Vilken härlig dag 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Vilket sammanträffande, båda har varit på provtagning samma dag. Hoppas din gick lika enkelt som min, ibland är jag väldigt svårstucken eller så är det personal som inte är så duktig. Igår gick det över förväntan. Och mackan jag hade med mig åt jag vid hemkomst klockan halv elva! Är så glad att trots snöbristen får jag nu njuta av frost och sol. Snö utlovat till helgen, men de verkar skjuta upp det gång efter annan, bara en massa tomma löften…
   Kramen

 4. Svara

  Anna-Lena

  6 december 2022

  Klockan sex… tidigt, men knappast svinstia.. för de testa av oss . Men vi är ju olika.. ??

  Så bra när bussarna stämmer. Var det halt när du fick gå för egen maskin. Uppför går ju bra, men nerför!, det är otäckt i halka.

  Håller tummarna för att du får väl godkänt på proverna!
  Kram

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Jag insåg också när jag stod vid busshållplatsen att mångas vardag börjar tidigt, så många resenärer är det aldrig på bussarna jag brukar ta, sådär vid halv elvatiden…
   Ingen snö och ingen is på vägar och trottoarer än så länge. Hade dock dubbkängorna på, men fick inte gå in med dem. Så imorgon väljer jag andra skor så jag slipper springa i korridorerna i strumplästen.
   Kramis

 5. Svara

  BP

  6 december 2022

  Ja tänk vilken läcker och vacker soluppgång du kunde beskåda. Precis som jag brukar du ju vara expert på solundergångar;-)
  Grisfötter finns hos ICA, om Falun har en ICA, men det borde finnas en där. Håller tummarna för dig. För som du kommenterade min lutfisk är dina grisfötter. Men jag testade ju din “delikatess” ifjol, och jag tyckte att det var helt okej, även om jag än idag inte riktigt fattat vad det är man kan/inte kan äta;-)

  Härliga bilder:-)

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Tack för tips BP, har gett dottern i uppdrag att kolla läget hos sin ICA, jag har ingen som jag enkelt kan ta mig till varken gående eller med buss. Håll tummarna, tack! Man äter gelen och köttet och spottar ut de hårda benen, efter att man gnagt dem rena och fina.

 6. Svara

  Ditte

  6 december 2022

  En verkligt vacker “svinotta”. Härliga bilder! Håller nu tummarna för att dina provsvar är ok.
  Antar att du får besked om ett par dagar. I denna arla morgonstund är det ju inte direkt läge för shopping.
  Fantastisk morgonhimmel och så blev ju bilderna också.
  Och sol!
  Så läckert det frusna spindelnätet äroch du fick även det fint på bild.
  Fint att kombinera en skön promenad med rastningen av Daniel-
  Kram

 7. Svara

  Anki

  7 december 2022

  Förstår att det kändes som svinotta för dig 🙂 Vilken tur att det var en så fin morgon … nu fick du ju chansen att njuta av soluppgången! Kanonbilder!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Tack Anki, få se hur morgondagens arla timma ser ut, same procedure som igår…
   Kram

 8. Svara

  Mia

  7 december 2022

  Jisses vilka bilder du tagit!! Helt underbara ju <3 men vad jobbigt att stiga upp tidigt när man inte är van, fast det gick ju bra och du fick lön för mödan genom dina bilder, kram på're

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Grejen är ju mest att eftersom jag ugglar uppe till klockan ett på nätterna så blir sömnen väldigt kort om man ska upp sex. Jag lyckades somna men var så orolig att inte vakna i rätt tid trots larm så klockan fyra vaknade jag o lyckades inte sova nåt mer. Men det är ju löjligt att jag gnäller när jag ser hur många som modigt stiger på bussen, både skolelever och vuxna, fast nog är de ganska tysta och tillknäppta så dags på dygnet…
   Kramen

 9. Svara

  Bia Lidén

  7 december 2022

  Inte lätt för vovven att fatta att det var kisspromenad så himla tidigt! 🙂
  Hoppas proverna ser bra ut och att du fick en god frukost, väl hemma.
  Väldigt vackert så tidigt, underbara foton!
  Kram/Bia

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Hej Bia, kul att höra i från dig! Vill minnas att du är en morgonmänniska som ger dig ut tidigt och dagarna för att undersöka naturen! Fast kanske inte just denna årstid. Hoppades att du kanske tagit upp bloggeriet igen, men icke….saknar dina fina bilder och ord.
   Kram från pörtet

 10. Svara

  LillaSyster

  7 december 2022

  Vilka fina bilder =)
  Spindelnätet är så läckert och soluppgången – love it!
  Men du ligger det en sjöfågel på stenen i vattnet eller är det bara min fantasi som skenar?
  Gillar ditt svar om odågan…..hade velat se minen på sköterskan – visst är världen liten ibland.
  Ha nu en bra kväll med prinsen! Kram

  • Svara

   Paula

   7 december 2022

   Goafton! Nej tack o lov ingen fågel där på stenen utan en sån där ankringsring som man kan förtöja en båt vid. Jag tittade också noga, för i somras bodde en måsunge där på stenen! Nu är jag nytvagad inför morgondagens läkarbesök men nuförtiden hör det till undantagen med några fysiska undersökningar…..Kram från pörtet

 11. Svara

  Äventyret framtiden

  7 december 2022

  Hups, hur gick det här till då? Jag har missat det här underbart vackra inlägget tidigare. Jag hoppade över på något sätt men vilken tur att jag kan hoppa baklänges.
  Dina foton är outstanding. Nu håller jag tummarna för att provtagningen ska visa de bästa tänkbara resultat.
  Ha det gott!

 12. Svara

  Åke

  11 december 2022

  Söta örat utrycker jag mig åxå med 🙂 Ja örat är ju sött, eller hur 🙂

 13. Svara

  Åke

  11 december 2022

  Men vackra bilder fick du till slut. Trägen vinner 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 283
 • 437
 • 1 579 824
 • 4 991
 • 64 332
Sök här