Lammgryta med mynta
En enkel och god gryta för dig som gillar lamm.
Det är ett långkok men grytan sköter ju sig själv.. och köttet blir otroligt mört och saftigt och såsen är mild och god mot gommen!
Receptet är för 8 personer så det passar bra till en bjudmiddag
Du behöver:
1½ kg benfri lammstek eller grytbitar
(jag använde grytbitar med ben, då får man öka köttmängden)
1½ liter kalvbuljong
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 morot
10 vitpepparkorn
salt, vitpeppar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk pressad citron
½ dl finstrimlad mynta (jag fick inte tag på färsk, men det blev gott med torkad mynta!)
Lägg det bitade köttet (ca 5cm) i kastrull. Koka i en annan kastrull upp 1½ liter vatten. Häll det kokande vattnet över köttet, låt koka upp igen tillsammans med buljongtärningar eller fond
Skumma noga. Skala o skär rotsakerna i 2cm bitar. Lägg i grytan med vitpeppar och salt.
Sjud långsamt i 1½ timme. Lyft upp köttet med hålslev. Sila spadet, häll det i kastrull, koka ihop till 8 dl. Fräs smör och mjöl, häll på spadet under vispning, sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och koka 5 minuter.
Tillsätt citronsaft och mynta, salt och peppar efter smak.
Servera med kokt potatis eller ris.
Dubbelörnen
Det här receptet sparar jag genast! Supergott till helgen…
Tack o kram 😉
lelu
ut o jaga lamm!
Detta skall jag spara , mums/tack för inspirationen :dance:
Inger Maryissa
Oj, det verkar jätte-gott.
Tack för receptet.
Kram