Matrecept och kökstips

Lammgryta med mynta

Av
den
12 mars 2008

En enkel och god gryta för dig som gillar lamm.
Det är ett långkok men grytan sköter ju sig själv.. och köttet blir otroligt mört och saftigt och såsen är mild och god mot gommen!

Receptet är för 8 personer så det passar bra till en bjudmiddag

Du behöver:
1½ kg benfri lammstek eller grytbitar
(jag använde grytbitar med ben, då får man öka köttmängden)
1½ liter kalvbuljong
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 morot
10 vitpepparkorn
salt, vitpeppar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk pressad citron
½ dl finstrimlad mynta (jag fick inte tag på färsk, men det blev gott med torkad mynta!)

Lägg det bitade köttet (ca 5cm) i kastrull. Koka i en annan kastrull upp 1½ liter vatten. Häll det kokande vattnet över köttet, låt koka upp igen tillsammans med buljongtärningar eller fond
Skumma noga. Skala o skär rotsakerna i 2cm bitar. Lägg i grytan med vitpeppar och salt.
Sjud långsamt i 1½ timme. Lyft upp köttet med hålslev. Sila spadet, häll det i kastrull, koka ihop till 8 dl. Fräs smör och mjöl, häll på spadet under vispning, sjud tills såsen tjocknar. Lägg i köttet och koka 5 minuter.
Tillsätt citronsaft och mynta, salt och peppar efter smak.

Servera med kokt potatis eller ris.

TAGS
3 kommentarer
  1. Svara

    Dubbelörnen

    13 mars 2008

    Det här receptet sparar jag genast! Supergott till helgen…

    Tack o kram 😉

  2. Svara

    lelu

    13 mars 2008

    ut o jaga lamm!
    Detta skall jag spara , mums/tack för inspirationen :dance:

  3. Svara

    Inger Maryissa

    13 mars 2008

    Oj, det verkar jätte-gott.
    Tack för receptet.
    Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 127
  • 183
  • 1 676 737
  • 5 239
  • 67 734
Sök här