Bloggen

Åfesten i Falun

Av
den
6 juni 2022

Efter år av uppehåll var Åfesten tillbaka, säkert efterlängtad av många.
Man hade bestämt att detta år ska festen vara gratis, inga inträdesavgifter krävdes någonstans på festområdet.

Festen höll på i dagarna tre, vi var där dag två, på lördagen.
Namnet åfesten skvallrar om att den går av stapeln längs Falunån mitt i stan

Vi var på plats redan strax efter tolv och då var det ännu tomt på serveringarna.

Vi spatserade omkring bland mängder av folk, det var länge sedan jag fått trängas bland människor, barnvagnar och hundar. Saija höll ett hököga på mig för jag stannade ibland för att fota och det var lätt att tappa bort varandra i folkmyllret.

Brandbilar och polisbilar är alltid populära bland barnen

Det här gänget var skådisar från Ronja Rövardotter-pjäsen som snart har premiär, men liten Noelle får nog växa till sig innan hon har behållning av den föreställningen.

På stora scenen var det soundcheck innan uppträdandena skulle dra igång, Klara Hammarström drog storpublik.
Det var marknadsstånd av alla de slag, Saija slog till och köpte sig en ny väska, annars var vi dåliga shoppare.

Tivoli på Stora torget, massor av matvagnar med varierat utbud. Vi började känna sug efter något att äta, men det var enorma köer överallt och ingenstans att gå och sätta sig när man väl köat klart…

Vi tar en funderare…

..och traskar bort till Max där vi snabbt kan stilla vår hunger med hamburgare..

Trots att Noelle var lite hängig piggade hon på sig när mommo skojade med henne.
Jag tog bussen hem efter tre timmar på stan, det var alldeles lagom!
Tyvärr hade Noelle hög feber på kvällen, envisa förkylningar är jag inte ensam om…

Vi blickar framåt och hoppas att hela familjen snart är kurant igen

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  6 juni 2022

  Vad trevligt att få följa med er på Å-festen. Och fint att det i år inte var några avgifter. Precis som det ska vara tycker jag. Alla ska kunna ta sig en titt och kunna vara med om man vill.
  Ja, vad gäller ätandet brukar det ju vara ganska dyrt och långa köer så det blev ju ett bra alternativ att gå till Max.
  Oj, så trist att Noelle blev dålig. Önskar och hoppas att hon snart är pigg igen.
  En trevlig dag blev det men jag förstår att du var nöjd efter tre timmar.
  Kram

 2. Svara

  Susjos

  6 juni 2022

  Tack för mera nostalgi från fina Falun! Älskar det gamla brandtornet som numera är restaurang/café och kallas Spruthuset! Minns att jag var med pappa dit innan han flyttade till äldreboendet och bodde i närheten av Spruthuset på Nybrogatan, och vi satt och fikade vid vattnet, det är såå fint där! Så kul med Åfesten, men jag ser att det var mycket folk där, smart att ta sig en lite längre promenad till Max där ni fick sitta!

  Svar: Ljudnivån på Ulla Winbladh var perfekt, inte så konstigt kanske, vi satt ju ute och åt, men jag hoppas att ljudnivån inomhus är bra också, de har ju fått pris för den!
  Ha en fortsatt fin vecka!
  KRAM

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022

   Jag vill gärna käka på Spruthuset i sommar. Det gäller bara att vi inte har sällskap av barnbarn och barnbarnsbarn…utan bara är dotter och jag. Men under semestern i juli hoppas jag att vi hinner utforska några “vattenhål” i stan. Kram

 3. Svara

  bpz3

  6 juni 2022

  Vilka “gladbilder” från Åfesten och inte minst från Max med en superglad och söt Noelle. Bra att hon höll i och ut trots förkylning. Hoppas verkligen att hon och alla andra som troligen har smittats kryar på sig snart. För dig tog det ju “bara” en vecka att bli frisk igen.
  Älskar denna folkfest som påminner mycket om Sundbybergs surströmmingsfest på gatan med restauranger, food trucks, knallare, med mera. Undrar om det blir av i år?

 4. Svara

  Äventyret framtiden

  6 juni 2022

  Nog är det ju som om livet har återvänt en hel del i och med att man återigen kan vara med på folkliga fester och tillfällen. Tack för Åfesten via dig. Mycket folk förstås men det är ju väntat efter år av innesittande och avståndstagande. Lilla Noelle är så himla näpen och söt. En pigg unge, trots att hon senare på kvällen fick hög feber. Hoppas hon har kryat på sig nu!
  Ha det gott Paula!

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022

   Tack, hon var på dagis första gången på evigheter idag. Fick ett foto där mamma och dotter firade dagisdagen med glass…Åfesten har nog skördat sina offer, grannen har covid, nu väntas festligheter med skolavslutningar och studentfester så några kommer nog att ligga däckade en bit av sommarlovet. Nu ska jag kika in hos dig!

 5. Svara

  LillaSyster

  7 juni 2022

  Aj, aj dessa förkylningar. Hoppas att hon piggar på sig snabbt. Ser mycket trevligt ut. Ha en bra dag, nu ska jag åka och jobba.

 6. Svara

  Mirjam Halvarsson

  7 juni 2022

  Gratis inträde, så ska det alltid vara tycker jag man kan nog spendera tillräckligt mycket pengar ändå, fast ni verkar ju kunna hålla i börsen, bra så 🙂 annars är det lätt att bli lockad av både det ena och det andra. Så trist med lilla Noelle och hennes förkylning, krya på sig lilla gumman <3
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022

   Noelle har idag firat sin första dagisdag på bra länge med glass, jag har sett bevis! Själv har jag firat mitt tillfrisknande med första jordgubbarna! Ordningen återställd…för stunden! Kraaaam

 7. Svara

  Ama de casa

  7 juni 2022

  Vad trevligt med såna festligheter och extra kul när det inte kostar nåt (förutom det man köper då).
  Krya på er nu!

 8. Svara

  Justina

  7 juni 2022

  Detta evenemang tycker jag verkar kul Själv kan jag ju inte komma ut på något roligt Måste ju ha en som kan följa med i så fall Jobbigt med rullstol att ta sig fram själv

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022

   Ja visst var det trevligt, men alldeles för mycket folk för min smak. Jag trivs nog bäst i min hemmamiljö där det är lugnt och skönt, men ibland får man offra sig för familjen! Hoppas du kan njuta av sommarsolen! Kram

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022
 9. Svara

  Dottern

  7 juni 2022

  Åfesten har alltid varit gratis 🙂
  Tack för trevligt sällskap <3

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022

   tack själv <3

 10. Svara

  Anki

  7 juni 2022

  Kul att få hänga med så här lite bredvid! Tråkigt med Noelles förkylning – och din också. Hoppas ändå din ger sig tills det blir dags för vår resa till Frösön!
  Kram

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  8 juni 2022

  Min spontana känsla är att åh, vad roligt och vad mycket att se och göra. Men sedan kommer jag på att jag skulle ha svårt att orka med trängseln. Det var ett bra beslut att gå till Max och där brukar man bli både mätt och nöjd 😀 Kul att ni kunde träffas och åfesta tillsammans 😀 Hoppas att Noelle kryar på sig snart och att din också försvinner nu.
  Kram

 12. Svara

  Minton

  8 juni 2022

  Så mysigt med fest och mycket folk. Noelle är så söt.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   9 juni 2022

   Ja ibland är det kul att komma ut i vimlet. Sen blir man trött av alla intryck…Kram och nospuss till Minton

 13. Svara

  Ninni

  11 juni 2022

  Kul med en liten stadsfest där det inte kostar en massa.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 36
 • 437
 • 1 579 577
 • 4 991
 • 64 332
Sök här