Bloggen

Allehanda nyttigheter

Av
den
26 juli 2011

Nu börjar det vara mödan värt att gå ut i skogen!
Igår gick jag till närmaste hygge och plockade hallon, jag o en miljon mygg…
Jag plockar bara för att “godis-äta” naturella precis som dom är, kanske kan det bli en flaska hallonvinäger för det är så gott men någon sylt eller dylikt blir det inte.
Svamp var det sämre med, de enda jag hittade var några tegelkremlor som jag plockade och stekte o åt direkt ur pannan eftersom det var svamppremiär.

Idag hade jag bättre tur!
Eftersom vi flyttar titt som tätt har vi ju inte haft möjlighet att samla på oss fina svampskogar. Därför var det extra roligt när vi åkte till byn idag och jag hade sett ut en stig som jag ville testa.
Och som synes lönade det sig! Nu var det i sanningens namn inte så många som var plockfärdiga men det var riktigt mycket på tillväxt. De första gula primörerna hamnade i en jättegod pastasås med lammkorv och philadelphiaost.
Jag hoppas att jag kan hitta några fler ställen, gärna inom gångavstånd så jag kan plocka när gubben inte är med..

En förutsättning för att svampen ska växa och frodas är ju som bekant mycket regn, och regnat har det gjort till och från ett par dagar.
Då kan man ju vara duktig och städa skafferiet!
Hihi, vi har för första gången på länge ett riktigt rejält stort skafferi och det gillas!
Tyvärr vill det gärna bli så att allt ställs längst fram, och med tiden tappar man helt uppfattningen om vad som egentligen döljer sig längst bak…
Jag gjorde faktiskt inga direkta fynd dock, kanske hade vi fler rissorter och pastapaket än jag var medveten om ..däremot hittade jag en stor ask full av Fishermans friend-tabletter, de jag ständigt knaprade på när jag rökte….efter rökstoppet har jag inte knaprat en enda!

Nu hoppas jag att dagarna framöver ger lagom mängd av regn och sol så jag får fortsätta fynda i skogen!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Malin

  26 juli 2011

  Vi har oxå lite sämre väder nu, svalare, molnigt ngn regnskur igår osv Men har man fått Spanienvärme 1 en v och svensk kanonsommar 3 v på sin semester, då får man vara nöjd!

  Vi har oxå fixat här hemma, tänkte på dig när jag bytte tyg på sänggaveln 🙂

 2. Svara

  Mia

  26 juli 2011

  Vad är väl några färska potatisar, kokta och ätes med smör…mot kantareller??? 😳
  Men gott var’e!! 🙂

 3. Svara

  Kicki

  27 juli 2011

  Hoppas att du hittar kantareller i dina egna skogar, för det verkar vara gott om dom.
  Skafferistädning, du ger mig dåligt samvete 🙁
  Jag har kommenterat din kommentar på min blogg som du kan se om du vill. Jag är ju (precis som du 😉 ) dålig på att svara på bloggens kommentarer.
  Kramen

 4. Svara

  Ragnvi

  27 juli 2011

  Morning i Pörtet! Om jag kan ligga till fem…då har jag haft sovmorgon, suck! Men bättre än ingen alls!
  Har läst ikapp hos dig…jättefina foton på nyfrissad Blinka! Duktig dotter du har!
  Även jag hittade några gulingar som åkte i stekpannan i söndags…utanför tomten våran! Än har jag inte orkat knatat i stekheta skogen…isch! Men hallon….vill ha!
  Vackert foto på din badsjö! Avis…!
  Jo du har rätt…strax norr om Loos finns lilla Fågelsjö…dit var vi förra sommaren! Väl värt ett besök! Minns att jag bloggade om stället då…
  Kramen!
  Ragnvi

 5. Svara

  Bia

  27 juli 2011

  Du kan verkligen konsten att samla på och njuta av naturens skatter! Allt ser så gott ut! Läste att du hittat Fisherman, de knaprar jag också på. Fortfarande då, eftersom jag inte klarat av att ta steget till rökfri än. Bra gjort av dig!
  (Apropå att resa så trodde vi att vi skulle uppåt men bilreparation och annat tömde kassan…synd, för jag vill verkligen se dig i verkligheten någon gång!)

 6. Svara

  Malin

  27 juli 2011

  Sv: Jaaa ett sånt diskställ inuti skåpet vill jag oxå ha i framtiden nångång. 🙂 Trots att vi har en elektrisk diskmaskin så diskar jag rätt mycket för hand, allt skrymmande tex.

  Hihi maken är nog lite orolig för att det blir han som måste sköta spisen framöver *fniss*

 7. Svara

  Menageriet

  27 juli 2011

  Svampen får Du behålla för Dig själv, men jag tar gärna hand om hallonen. 😉
  Det var väl ca 35 år sen jag plockade hallon och jag kan fortfarande känna myggbetten. Här finns mycket hallonris, växer som ogräs, men jag har inte sett så mycket hallon. Har väl inte letat heller för den delen.
  Visst är det skönt att få städat i skrymslena ibland? Man känner sig så duktig och huslig då! :mrgreen:
  Idag har vi faktiskt finväder här. Skönt efter allt regnande. Dags att klippa gräset, så det får väl jag pyssla med idag.
  Ha det gott! 🙂

 8. Svara

  Boman

  27 juli 2011

  Gott det ser ut! Leds ihjäl här i Blekinge. Jobbar natt, osver dag. Känner ingen och har inga att prata med. Rena isoleringen. Såg faktiskt en kantarell o ett rådjur(en stilig bock) i går, när jag promenerade till stan för lite inköp, för nattmat finns här inget. Njut av sommaren!

 9. Svara

  catja

  30 juli 2011

  Åh jag önskar jag hade skog med kantareller i närheten. Kanske det finns, jag vet bara inte var jag ska leta. 🙁

  De där fisherman ska du nog inte äta…inte nya heller. De där är förknippade med ciggen så låt bli det. 😉 Tycker det är så roligt att du verkligen lyckades sluta röka och hålla det också.

  Kram

 10. Svara

  Ninni

  15 augusti 2011

  Du är ju helt otrolig på att samla på dig allt som naturen ger. Önskar jag vore lite mer som dig när det gäller det.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 355
 • 450
 • 1 638 522
 • 5 097
 • 65 701
Sök här