Bloggen

Är du skrockfull?

Av
den
17 januari 2019

Så lyder denna månads ämne för den dagliga frågan på vetgirig.nu
Jag trodde jag kunde det mesta om skrock eftersom jag är uppväxt med mormor som alltid kom med förmaningar om vad man inte fick göra!

Men tji fick jag, av hittills sjutton frågor har jag bara 9 rätt!
Så på skoj frågar jag nu:
Vilket av följande betyder skäggfobi?

1/ pogonofobi
2/ triskaldekafobi
3/ paraskavedekatriafobi

Kul va? Men är man lite av en ordbajsare som jag så är sånt här himla kul!
Jag kan också berätta följande om klåda:
Om det kliar på hjässan betyder det tur eller befordran
Kliar det i vänster öga blir du besviken
En kliande näsa varslar om förkylning, nä, om sorger och otur
Och kliar höger kind eller öra så får du höra en massa skitsnack!

Nu vill jag förstås veta om du är skrockfull och i så fall på vilket skrock du tror?

Som exempel kan jag nämna att man enligt mormor aldrig fick lägga ett bröd upp och ner eller lägga nycklar på bord. Det betydde otur.

Vi är alla olika men ändå lika?

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  ibod11 - Ingrid

  17 januari 2019

  Haha, ja du vet ju hur jag är med språkfrågor så du förstår att jag nu har tagit reda på vad alla tre alternativ betyder 🙂 Men jag ska inte avslöja det i första kommentaren utan låta andra fundera lite.
  Jag är inte alls skrockfull. Det händer att jag säger tvi tvi tvi om en svart katt korsar vägen framför mig men det är mer en vana (vet inte varför jag har den) än en tro på skrock. Jag kan dock visa hänsyn och fråga folk om de har något emot om jag t ex lägger nycklarna på ett bord och jag undviker att gå under stegar för att det är en säkerhetsrisk, inte skrock.
  Kul inlägg 😀
  Kram

 2. Svara

  Astrid Larsson

  17 januari 2019

  En sak aldrig nycklar på ett bord
  Min svägerska som såg en nyckel på bordet sade att vi inte fick ha det
  Samma kväll hände en olycka och jag var med i bilen
  Så det har etsat sig fast

 3. Svara

  Justina

  17 januari 2019

  Aldrig nycklar på bordet Alltid höger fot först upp på trappstegen aödrig vänster

 4. Svara

  Karin Eklund

  17 januari 2019

  Personligen är jag inte skrockfull men jag har vuxit upp med en far, som alltid spottade när han såg en svart katt springa över gatan, som aldrig gick under en stege osv. Min svägerska påstod att man inte fick lägga nycklarna på bordet och om man fick getingar i håret så måste de få vara där, varför vet jag inte men så är det nu en gång för alla. Fredagen den 13:e är förstås en olycksdag enligt många, bl.a. damen (sannhistoria) som vägrade stiga upp en sådan dag och fick en sängbottenfjäder i ryggen, haha…
  skriver Karin som också har tagit reda på vad alla tre alternativ betyder men som inte avslöjar sanningen.

 5. Svara

  Ninni

  17 januari 2019

  Inte speciellt skrockfull… tror jag. Men inga nycklar på bordet. Annars tror jag ju att mycket av “skrocket” har naturliga förklaringar. T.ex. att inte gå under en stege, det kan ju rädda dig från att få något i huvet från någon som står på stegen. Mina barn och jag ägde en svart katt som ofta sprang över vägen framför både oss och andra så det brydde vi oss inte om. Nä, jag kommer knappt på nåt skrock.
  Kramen.

 6. Svara

  Ditte

  17 januari 2019

  Särskilt skrockfull är jag nog inte. Tror inte någon i familjen varit det heller. Men kanske mormor lite grann. Vad gäller skäggfobi så chansar jag på pogonofobi. Vet ju att det finns många fobier, en del mer vanliga än andra kanske.
  Och visst är det tur att vi är lika men ändå olika. Det berikar.
  kram!

 7. Svara

  tant Hannele

  18 januari 2019

  jag är inte rädd för något… men var rädd för allt när jag var barn; mörker, vatten, hundar, höjder, etc. men insåg att så kan jag inte leva. Och så insåg att jag inte vill föra rädslor vidare till mina barn.
  (om du har dator, kan du se Hemma igen i svtPlay när du vill)

 8. Svara

  Hanneles bokparadis

  18 januari 2019

  Var ska man ha nycklar om inte på bordet???!?

 9. Svara

  Susjos

  18 januari 2019

  Nej, som tur är jag inte skrockfull, fast jag har nog spottat tre ggr när en svart katt gått över vägen i min ungdom!
  Nu blir jag nyfiken på vad skäggfobi kan heta?

 10. Svara

  Anki

  18 januari 2019

  Njae … inte såå skrockfull, men jag lägger aldrig nycklar på bordet och går aldrig under stenar!
  Det enda jag kunde var faktiskt just skäggfobi – de andra fick jag googla på, så nu kan jag dem också! 🙂
  Kram

 11. Svara

  Mösstanten

  18 januari 2019

  Nej jag är inte skockfull. Ibland när något av mina barn tappade en smörgås uppochner förr så tänkte jag: det ska visst betyda otur det här, eller att det ska regna eller nåt. Jaha. Så jag känner till lite skrock men tror inte på det. Jag kann inte något av orden måste goggla.

 12. Svara

  Ama de casa

  18 januari 2019

  Jag är (egentligen) inte skrockfull, men har lite svårt för nycklar på bordet. Skyller på att jag tycker det ser stökigt ut, men det finns nog lite skrock där i grund och botten. Jag kan inte heller låta bli att tvia (lite tyst) tre gånger när det springer en svart katt över vägen.
  Sen går jag inte under stegar, men det är mer en fråga om att jag inte vill skada mig. Jag går helst inte upp på stegar heller, av samma orsak 🙂

  Jodå. Jag vet svaret på vad skäggfobi är. Googlade… 😉 😀

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 131
 • 400
 • 1 717 069
 • 4 907
 • 63 145
Sök här