Bloggen Torsdagstema

Barnbarn och svensk-undervisning

Av
den
3 november 2016

Idag är det torsdagstema JAG GILLAR, och jag vill uppmärksamma mitt barnbarn och mina trevliga elever på svenskundervisningen!

simonosaija1994

Idag för 22 år sedan föddes mitt första barnbarn Simon!
Och jag var med på förlossningen!
Dottern ringde mig på jobbet och sade att det nog var dags att åka till BB ..

Eftersom min egen förlossning varit en mycket utdragen historia så gjorde jag mig ingen större brådska utan tänkte att det nog skulle dröja länge innan det var dags ..
Iväg kom vi så småningom, och dottern beordrades först in på en väntsal. Men hennes täta värkar gjorde att man tog beslutet att undersöka närmare hur långt förlossningen framskridit, och jisses, nu blev det bråttom!
In på ett rum i en hast och sen stod det inte på innan grabben såg världens ljus!
Stolt mormor fotade hela förlossningen, och tur var nog det, jag behövde ha något praktiskt att koncentrera mig på …

Liten Simon fick ligga i kuvös ett par dagar eftersom förlossningen skedde så snabbt att inte vattnet i hans lungor hann pressas ut ordentligt och han hade lite problem med andningen

simonsfd

Födelsedagskortet jag pysslat ihop till honom går i Gnagets färger, han är en hängiven AIK-supporter :mrgreen:

Det är också prick ett år sedan jag började undervisa flyktingar i byn i lätt svenska.
Jag håller på än för det är så roligt och givande!

jaggillar3-11

De första kurserna bestod blott av tio lektioner, nu i höst är de utökade till 40 timmar och då hinner man faktiskt lära ut ganska mycket grunder. Elevernas förutsättningar varierar stort, en del är analfabeter, medan andra har studerat på universitet.
Mina nuvarande elever kommer från Iran, Eritrea, Afghanistan och Sudan. Gemensamt för dem alla är att de har andra alfabet på sitt eget språk, så första steget är att lära sig våra bokstäver och siffror! Jag har ungefär jämn könsfördelning i gruppen och de är allt mellan 20-50 år gamla.
Gammal som ung, kvinna som man, kul har vi tillsammans!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  3 november 2016

  Tiden den går… redan 22 :party: Fint kort du gjort :kiss:
  Tänk vad nytta du gör som lär ut både alfabet, siffor och språk. När jag som ny ut examinera förskollärare för hundar år sedan fick mitt första vikariat det var på en skola och då till att lära barnen som kom från bla Bosnien svenska. En utmaning må jag säga för en 20- åring, men vad lärorik, vissa av de där barnen bär jag med mig än i mitt hjärta.
  Men vad snö du fått, skicka inte hit det. Såg att vi ska få -5 i natt, vi får väl se om det stämmer. Imorgon ska vinterhjulen på!
  Kram
  (tror inte att jag ska simma Vansbro, men man vet aldrig! Jag lovar att säga till om det blir så – för jag vill ju gärna ha en egen hejarklack!)

 2. Svara

  Kicki

  3 november 2016

  Ja, jösses vad tid går fort.
  Kul att du fortsätter att undervisa. Måste vara betydligt tacksamma än att undervisa svenskar på högstadiet.
  Kram

 3. Svara

  Skyttlat

  4 november 2016

  Härligt med snö! :thumbsup: Har kommit lite hos mig också.
  Grattis Simon :kiss: 22 år och stora karln numera. 😀
  Måste vara roligt och stimulerande att undervisa? Du måste vara otroligt duktig i svenska? Kommer inte ihåg någon grammatik sen skolan, jag?
  40 timmar i veckan är ju ett heltidsjobb? Är det Du som har alla dom timmarna? En eloge till Dig! :hide:
  Ha det så gott och halka inte nu! Kramar

 4. Svara

  Mia

  4 november 2016

  Livets efterrätt, barnbarn….jag fick mina när förlossningen var över för flera år sen 😉 men dom är lika go’a ändå :kiss:
  Kul också med svenskalektionerna, jag gissar att du får väldigt mycket tillbaka där, att ge och få är betydelsefullt i livet, kram på’re :love: :love:

 5. Svara

  Ninni

  4 november 2016

  Oj, du har vana på att vara mormor du. 🙂 Fint och roligt kort du gjort.
  Vad bra att du trivs med att lära ut svenska. Jag önskar att jag orkat jag med för jag gillar att lära ut saker men att ha något återkommande på fasta tider fungerar inte med min kropp som mår så olika olika dagar.
  Ha en skön helg!
  Kramen.

 6. Svara

  Eva

  5 november 2016

  :music: Grattis till ditt äldsta bb Simon, jätte tufft vykort !
  Jag kan tänka mig att du trivs med lärare yrket, utlänningarna är vetgiriga och barn vill gå till skolan och lära sig.
  När jag kan höra många svenska barn rata skolan och uttrycka sig negativt, så är det när man har allt.
  men jag ‘drar ju inte alla över en kam’ . . . . .
  Dina elever skriver väl också från höger till vänster, jag har sett och prövat skriva på typ arabiska, (goda vänner)
  fy så svårt, säkert lika svårt för dem.

  Jag vill nämna om bio filmen att den inte bara var en barnfilm utan även en familjefilm, vuxna och barn får sig en tankeställare, den gav ett bra budskap. Walt Disney filmer är alltid bra, jag tycker att den filmen skulle passa dig mycket bra, du gillar ju djur, människor och natur och man kan få stå om man inte orkar sitta.
  Vi har ju en biograf i samhället, den heter förvisso ‘klämman’ och man sitter mer trängre nu på den ‘nya’
  än man gjorde på den ‘gamla, hade de kunnat spara den hade bion säkert blivit K-märkt.
  Men de jäkla kommun gubbarna på 80-talet skulle bara riva riva och bygga nytt och dyrt . . . ingen hänsyn….
  Det finns ‘vanliga stolar’ på bio klämman också längst bak, om man vill kan man få så eller röra på sig.
  Många pensionärer går ofta på bio nu för tiden, måndags bio kl 14, med gratis fika efter filmen.
  Både äldre och yngre kan ha någon besvärlig sjukdom som gör att ‘sittningen’ blir jobbig så därför är våran biograf toppen. 😀 När den filmen så småningom kommer ut på dvd så rekommenderar jag att SE den.
  🙄 Oj oj vilken bra reklam reporter jag är :mrgreen:

  Sköt om dig, myspussar till de fyrbenta/ Eva

 7. Svara

  Morsan

  5 november 2016

  Grattis i efterskott till ditt äldsta barnbarn :party: Tänk vad fort åren flyger iväg! För din Simon är det en evighet sedan han föddes, medans du minns detaljer från den dagen helt klart…än så länge 😉 😆
  Idag eller snarare igår, då klockan passerat midnatt, så fyllde mitt äldsta barnbarn Martin hela 16 år. Tyvärr har jag inga minnen av hans födelse, då min son som då själv bara var 16 år, inte ens visste att han var pappa till barnet hans ex “fått med sin nya kille”. Det var vänner som träffat bebisen som lade märke till att pojken var väldigt lik min son och det fick honom att kräva ett faderskapstest. Han var ju inte myndig, så vi fick kämpa hårt med familjerätten för att han ens skulle få träffa sin son. Mamman hade dragit en massa lögner för sin nya pojkvän och alla andra att Martin föddes förtidigt, så den stackaren trodde ju att han var pappa och var beredd att skriva på faderskapet, vilket familjerätten vill för att han var några år äldre än min son, som faktiskt bevisligen var den riktiga pappan till Martin. Pojken han bli 6 månader innan vi fick trätt honom första gången. Jag ringde och grattade min Martin och frågade om han hade någon flickvän, men han är singel, så förhoppningsvis blir han inte pappa lika tidigt som min son. Men kanske hinner jag bli gammelfarmor innan jag ens blir mormor, för Martin är väldigt barnkär precis som sin far och mina döttrar är inte intresserade av att skaffa några barn än på länge, men sånt kan ju ändra sig fort. 😉
  Det är inte Simon som är pappa till ditt barnbarnsbarn eller hur? Om jag minns rätt så var det hans yngre bror som blev pappa tidigt. Har ju inte läst så mycket bloggar det senaste året, så jag har glömt en del eller så är det åldern som gör sig påmind 🙄
  Ha en fortsatt härlig helg i ditt vinterland. Kramis! :love:

 8. Svara

  Hillevi

  6 november 2016

  Vilken kärleksfylld bild! :love:
  Fint att pyssla ihop grattis-kortet själv, en tydlig tanke bakom uppskattas nog mycket.
  Har det gått ett år redan! Duktig är du med ditt idoga värv där och en massa nya vänner på det. :thumbsup:

 9. Svara

  Meta

  8 november 2016

  Vad roligt att få vara med på barnbarnets födelse ett minne som är kärt förstår jag. Tänk så fort tiden går ändå. Kan tanka mig att det är roligt med svenskundervisning för de som verkligen behöver det.
  Ha nu en fin vecka
  Kram Meta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 204
 • 415
 • 1 718 394
 • 4 910
 • 63 173
Sök här