Bloggen

Blodigel-fobi

Av
den
17 april 2008

Alla har vi någon fobi eller?
Spindlar, ormar och andra kryp är vanliga orsaker till fobier
Min fobi gäller blodiglar!

Mitt första minne av blodiglar är ur en gammal amerikansk västernfilm.
Måste ha sett den på 60-talet i tioårsåldern.
En cowboy går ner sig i en göl, kommer upp, sätter sig på stranden och drar av sig sina boots. På benen sitter flera feta, äckliga svarta och stora iglar!
Yick, va äckligt!
Mannen får verkligen kämpa för att få odjuren att släppa från huden, och man hör ett sugande ljud, som från en vinkork när han lyckas….
Vidrigt säger jag bara! Jag hade mardrömmar om svarta sugande blodiglar på kroppen många gånger efter den synen..

I slutet av 80-talet besökte vi ofta min dåvarande mans sommartorp i östra Finland. En underbar rofylld plats med en strandbastu.
Och?
Det fanns blodiglar i sjön!
Vi hämtade hinkvis med vatten till bastun från sjön. Först skulle man kolla att vattnet var rent innan man kunde hälla det över kroppen.
Det förekom nämligen att vi fann iglar simmande i vattenhinkarna!
Dom luttrade finnarna plockade bara upp dem ur hinken med en slev..
Själv blev jag helt hysterisk!

Jag vägrade t.om att simma efter bastubadet eftersom det saknades en trappa från bryggan.
Antingen måste man dyka i, något som jag aldrig lärt mig, eller så hissade man sig ner från bryggkanten o blev stående i ett gyttjigt sjöbotten som jag med inlevelse upplevde kryllade av blodiglar!

Varför detta utspel om blodiglar?
Jo, jag tittade förstås igår kväll på “Sjukhuset” som vanligt, och såg då hur man numera använder blodiglar i medicinskt syfte.
En stackars gammal farbror hade blivit opererad i läppen, komplikationer tillstötte och man satte in en blodigel under näsan på farbrorn för att den skulle suga ut gammalt blod…


Jag väljer att visa en snäll bild på en liten gynnare (hittad på nätet), det fanns betydligt värre bilder, jag lovar!

Med skräckblandad förtjusning var jag tvungen att googla på iglar…
På 1850-talet användes ca 800.000 iglar för åderlåtning…
Sen minskade användningen för att nu på senare år åter tillta.
Förutom att hjälpa vid transplanterade kroppsdelar med dålig blodcirkulation används iglar även för att minska svullnad vid åderbråck och för att lindra smärta vid knäledsartros.
Vill du ha en igel som medicin?

Själv inser jag att den gör nytta, jag tycker det är bra att man återupptäckt en gammal beprövad huskur, men en igel under näsan?
Nä, där tror jag gränsen går….

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Inger Maryissa

  17 april 2008

  Jag tycker också blodiglar är lite läskiga. Just därför att de kan suga sig fast och suga blod.
  Skulle helst inte vara med om det…..jag ryser när jag tänker på det.

  Fast det är ju ganska fantastiskt att de kan användas medicinskt vid transplantation eller när komplikationer uppstått med problem med läkning osv.
  Fast att ha en blodigel vid läppen…..om det hände mig, så skulle jag be om massor av lugnande först…eller helst att få sövas 😉

 2. Svara

  britten

  17 april 2008

  huvva en blodigel under näsan låter inte kul, men i medicinsk syfte så kanske…själv har jag en stor fobi…råttor ! kan knappt skriva ordet..ha en fin kväll

 3. Svara

  Eva-Lena

  17 april 2008

  Oj, detta var en nyhet! hade inte en aning om att blodiglar används i modern sjukvård. Oberoende på vad man nu tycker om iglar så är det positivt med naturbetonad medicin i vår kliniska värld.

  Vi har också blodiglar i vår sjö, jag har inte fått någon på mig, men innan vi byggde brygga med badstege så fick en kompis en saftig sak på benet som var svår att få bort.

  Jag föstår fullt och fast din fobi, nu är inte min fobi mot iglar utan gnagare, det är min fasa. Inte heller så bra när man har sommartorp. Min man får riva ur sängarna innan jag kan delta i vårstädningen. För några år sedan hittade vi nämligen en död näbbmus i underslafen till bäddsoffan. Jag vet att de är små och skiträdda, men jag är ändå hysteriskt rädd.

  Min äldsta dotter – Malin – hade spindelfobi vilket var jättejobbigt eftersom hon i nio år jobbat som sjötrafikledare och sitter då placerad i ett hus vid havet (Bönan, utanför Gävle). Vad finns i hus vid havet, jo jättestora spindlar! Hon fick fobiterapi via hälsocentralen och blev botad.

  Vi har fått SOL!! Underbart, det blir vår i år också!!

  Kram och ha det gott!

  /Eva-Lena (som skrev en novell igen)

 4. Svara

  molle

  17 april 2008

  Ja du nån fobi vet jag inte om jag har,, men matte har.. spindlar o småkryp..ormar o sånt som krälar..

 5. Svara

  Nilla

  17 april 2008

  Nä, fy för Igel under näsan. Men har man inget annat att välja på så, kanske……..
  Men det var väldigt intressant, jag följer ju sjukhuset varje kväll, precis som jag förmodar att du också gör.
  Nu har jag skickat efter “Pärlan i lakritsremmen” ska bli spännande att läsa den. Tack för tipset. Just nu läser jag “Flyga drake” av Khaled Hosseini.
  I kväll bänkar jag mig framför tv:n och Spårlöst, och låter tårarna flöda fritt 🙂
  Kram

 6. Svara

  Mia

  17 april 2008

  Har faktiskt inte tänkt på det där, att dom är så äckliga men när jag läser det du skriver, så förstår jag absolut din fobi! *L*
  Nä, inte vill jag ha en under näsan…tänk att gå ut på stan med en sån… 😯

 7. Svara

  Sigge

  17 april 2008

  Personligen har jag en riktig fobi och det är tortyrkammaren duschen!
  Men matte hon har ju sin fiskfobi. Inte nåt som ens liknar en fisk kommer i närheten av henne

 8. Svara

  Pialotta

  17 april 2008

  Twi så äckliga djur. Nähä icke jag.. skulle aldrig tillåta en blodigel på mig, men säkert ett bra alternativt ingrepp.
  Något som jag tycker är avskyvärt är Mördarsniglarna oxså.. fy för dessa tjocka slemmaskiner som sakta masar sig fram lite över allt.
  Ha de trots alla dessa äckliga djur bra och hoppas du inte stöter på en sådan i dröm eller verklighet:-)
  Kramar

 9. Svara

  Astrid

  17 april 2008

  Jag har då tack och lov aldrig sett någon blodigel
  Men vi såg nog samma western för jag har samma minne.
  Inte vill då jag ha någon dinglande under näsan jag skulle få panik om den rörde sig.
  Jag brukar ju meta med mask ibland och sätter den på kroken.
  Men ibland omj ag har den liggande i handen och den börja röra sig så kan jag få panik och kasta den.Tyyyst berätta inte det för någon

 10. Svara

  Gunvor

  17 april 2008

  Lite äckligt ser det ut! Men jag är inte livrädd för dom. Maskar tycker jag inte om att hålla i!Spindlar klarar jag också av! Jag har nog ingen fobi, som tur är!
  Ha en härlig kväll!Kram!

 11. Svara

  Gunnel

  17 april 2008

  Jodå jag skulle acceptera en igel som medicin. Jag har inga fobier för dom djuren. Jag tror att dom kan göra nytta…såg nu inte det här programmet men har hört talas om det förut att man kan använda dom inom läkekonsten.

 12. Svara

  Anna

  17 april 2008

  Men vad konstigt…jag satt just o beskrev min fasa för blogiglar på en annan blogg. Vid mitt sommarhus i sjön där finns iglar som jag bara inte kan med. Så jag håller fullständigt med dig.Urk för iglar.

 13. Svara

  Ulla

  17 april 2008

  Jag såg oxå blodigelsmetoden igår på “Sjukhuset” Jag trodde inte att man körde den metoden längre. Blev något paff. Min fobi är råttor.

 14. Svara

  Lissen

  17 april 2008

  Jag är nog lite som du! För jag har svårt att se bilder av sådana här små äckliga varelser. Vad är det att man får en sådan känsla????
  Boken du skrev om verkar vara en rolig “klokbok”. Skönt att man har existens berättigande 40, hihi.Ett klart lästips!!
  Ha det så gott!!!!

 15. Svara

  Kersti

  17 april 2008

  det skulle jag vilja se, dig med en igel under näsan :). Nöden har ingen lag och alla medel kan vara tillåtna. Jag tror att jag skulle tycka det gick för sig om det skulle få mig att må bättre på sikt. Helre en igel under näsan än en massa piller i magen.

 16. Svara

  Åsa

  17 april 2008

  Jag kommer ihåg en gammal film med Humprey Bogart, Afrikas drottning tror jag att den hette, i den filmen får han en massa blodiglar på sig…fy f-n säger jag bara….
  Det värsta jag kan tänka mig, det är ju fluglarver som kan användas vid tex. infekterade sår som inte vill läka….hellre tog jag “repet”!
  Men, det finns ju faktiskt väldigt mycket “gammalt” som kommer tillbaka och som används när det inte finns nå´t annat alternartiv.
  Fast visst är det äckligt!!
  Ha dé!/Kram

 17. Svara

  Doris

  18 april 2008

  Låter verkligen läskigt …
  Jag får fortfarande mardrömmar om jag ser en läskig film eller läser en rälig bok, så sent som i förrgår natt läste jag ut en jättespännande bok som var lite föör rälig, vaknade upp gång efter gång med ruskiga mardrömmar !!
  Sov gott !
  Kramar, Doris

 18. Svara

  Ingegerd

  18 april 2008

  Det är väl det att de suger sig fast som är läskigt! Att kanske inte få bort dem utan att det suger till,brr. Men jag tror jag skulle prova en igel under näsan – man får väl använda parfym på den??

 19. Svara

  solgudinna

  18 april 2008

  Usch, ser ut som en äcklig varelse. Denhade inte jag velat ha på mig. En annan äcklig insekt är spindeln med sina hemska ben :dead:
  Ha det gott.

 20. Svara

  Punatukka

  19 april 2008

  God morgon Pörtet…*L* Jag skrev nyligen om fobier men nu kom jag på att jag faktiskt också avskyr iglar….och skogssniglar,brrr!Såg programmet med lilla farbrorn o hans läpp,sååååå modig han var!Ja tänkförr,hmmm! Min mormor berättade om åderlåtning o allt annat man sysslade med.En del kloka saker praktiserar jag än idag men iglarna…..nope,nej tack,*L*
  Önskar er alla en skööön helg!
  Punatukka

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 457
 • 770
 • 1 611 125
 • 5 044
 • 65 075
Sök här