Läst

Bokbloggsjerka # 3

Av
den
19 januari 2019

Hos Annika hittade jag något hon kallar för bokbloggsjerka
Det hela går ut på att varje helg svara på en fråga hon ställer som gäller böcker och läsande.
Genom att länka till henne och lämna kommentar hos henne får man kontakt med andra boknördar som man kan besöka och lära känna.
Jag tänker vara med denna vecka då ämnet är

Vilka är de bästa barn/ungdomsböckerna?

Den första bok jag tänkte på var denna! Min absoluta favorit, jag bara längtade till Alperna, till morfar, till getterna, vilket underbart liv jag föreställde mig där!Tack för den Johanna Spyri!

Många av sagorna i Tusen och en natt var också både spännande och fantasieggande!
Sagorna härrör från länderna kring Sidenvägen, bl.a Iran, Indien och Kina och nedskrevs redan på 800-talet. Till samlingen hör bl.a sagorna Aladdin, Ali Baba, och Sinbad Sjöfararen. Berättare är drottning Scheherazade som varje kväll läste en saga för sin konung för att få leva en dag till…

Till julklapp ett år fick jag Prins Valiant och den gillade jag också mycket. Självklart blev jag jungfrun i tornet…som väntar på prinsen…

Sen passade jag på att fråga min dotter (numera 42 år ung..) vilken bok hon gillade mest, och svaret kom på en tusendels sekund!
Hur hade jag kunnat glömma serien om Kulla Gulla! Helt fantastisk!

Det var några nostalgiminnen från barndomen, de som påverkade att jag lever läsande hela livet !

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Sylvia Siverling

  19 januari 2019

  Som barn läste jag också de böckerna du nämnt utom Prins Valiant. En annan bok som etsat sig fast i minnet är Sotarpojken från Milano. Jag tror den hette så i alla fall. Hur de små gatpojkarna fick agera skorstensviska i skrämmande hård miljö. Oj vad jag grät!

 2. Svara

  Titti

  19 januari 2019

  Jag älskade Fem-böckerna!

 3. Svara

  Ninni

  19 januari 2019

  Jag läste massor med hästböcker och så Lotta-böckerna som jag låg och läste och fnissade åt så jag väckte mina föräldrar. 🙂

 4. Svara

  Evy Andersson

  19 januari 2019

  Barnen från Frostmofjället grät jag över och böckerna om Polyanna älskade jag likaså böckerna om Milly Molly som bodde i en mysig engelsk stuga, och många , många fler. Jag har varit bokslukare ända sedan jag lärde mig läsa när jag var 5 år.

 5. Svara

  "LillaSyster"

  19 januari 2019

  Jag fick Kulla-Gulla böckerna när jag var liten, men jag tycket inte om dem. Men jag har lovat mig själv att läsa alla någon gång….men det bär emot. Syrran fick Anne på Grönkulla böckerna och de verkade mycket bättre…har inte läst dem men sett filmerna. (Har sett några Kulla-Gulla avsnitt också, men nej tyckte inte om) Maria Gripe har skrivit många bra barn/ungdomsböcker. Annars är min favorit Astrid

 6. Svara

  miatankar

  19 januari 2019

  Barnen från Frostmofjället gillade jag, men de jag verkligen älskade var Enid Blytons serie, tror den kallades för Fem-serien. Samma som Titti här ovan nämnt.

 7. Svara

  Kraka

  19 januari 2019

  Som sagt, det finns många bra barn- och ungdomsböcker. Kom just att tänka på Anne på Grönkulla.
  Ha en fortsatt bra helg!

 8. Svara

  Ditte

  19 januari 2019

  Vad roligt med detta. Jätteroligt att läsa vilka böcker du fastnade för. Och böcker är ju så viktiga och bestående.
  Kulla Gulla läste jag också och grät.
  Tusen och en natt har jag läst och minns än många av berättelserna. Prins Valiant har jag inte läst.
  Jag fick böckerna “MIn skattkammare” i minst 10 olika delar som jag började få när jag var två år som jag senare läste på egen hand. Undrar var de finns idag…

  “Femböckerna” av Enid Blyton och en serie som hette Anne på Grönkulla minns jag också. En del norska böcker finns också i minnet t.ex. Folk och rövare i Kamomilla stad.
  Och Astrid Lindgren förstås…

  Kram!

 9. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ?

  19 januari 2019

  Åh så roligt :D. Kulla Gulla är min stora favorit bland barn & ungdomsböcker den serien har jag läst om många gånger, först som barn när mamma läste dem för mig, sedan ensam och sedan som tonåring och så även i vuxen ålder. Älskade att hon valde Tomas Torpare och har alltid önskat att man fått veta hur det blev sen, fick de barn osv :).

  En annan favorit har varit Mimmi-serien av Vivica Lärn samt Eddie som kom som fortsättning :).

  Sedan Lilla huset på prärien förstås, den får jag inte glömma. Älskade tv-serien, långfilmen och så självklart böckerna.

 10. Svara

  Anki

  20 januari 2019

  Många fina läsminnen ploppar upp i huvudet när jag sitter här och tänker efter … men Jill- böckerna av Ruby Ferguson och Walter Farleys böcker om Svarta hingsten är nog bland dem som etsat sig fast mest – jo en bok som jag älskade var Astrid Bergman- Sucksdorffs bok “Chendru . pojken och tigern” Den öppnade ögonen på mig och lärde mig att det fanns en stor värld därute … den gav mig intresset att läsa om andra länder, om andra kulturer och det är något jag fortfarande gillar.
  Kul att läsa om dina bokminnen!
  Kram

 11. Svara

  Marie Eggimann

  20 januari 2019

  Tusen och en natt är jättebra, sex fina böcker med lila omslag och guldstjärnor.

 12. Svara

  Hanneles bokparadis

  20 januari 2019

  inte läst dessa, läste på finska om Liisa som gick i skolan, som jag, har några, tänkte läsa dem nu, femtio år efteråt…

 13. Svara

  bokdamen

  20 januari 2019

  Kulla gulla böckerna gillade jag jättemycket! Tusen och en natt böckerna är fina.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 210
 • 437
 • 1 579 751
 • 4 991
 • 64 332
Sök här