Läst

Söndags-smakbit # 40

Av
den
9 oktober 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Dödskaravanen av Mats Erasmie, en fiktiv roman som berättar den sanna historien om svenskarna som år 1891 lämnar Sverige för att skapa sig en ny framtid i Brasilien, himmelriket på jorden som visar sig vara helvetet. Det tar ett år innan de överlevande når sin destination, men först tjugo år senare har Dödskaravanen kommit fram på riktigt.
Du kan klicka på titeln för att läsa mer.

Smakbit sid. 55

“Lite senare kommer många av infödingarna ombord för att sälja saker. Det som erbjuds är mestadels vackra snäckor, frukt och en sorts sniglar som tydligen går att äta. En nyfiken gammal tant har tappat intresset och utbrister -Titta! De här infödingarna har ju så mjukt skinn att man kan tro det är finaste siden. Kolsvarta och alldeles glänsande. Se så fina de är. Och så nyper hon en av stackarna på armen bara för att känna om det faktiskt också känns som siden, vilket hon intygar att det gör.”

sid. 128

“Långt i förväg ser byborna att något är på gång. Ett dammoln tornar upp sig vid horisonten. När karavanen når huvudgatan i Sant Angelo är det många som ställer upp sig för att betitta det märkliga sällskapet som närmar sig. En välklädd herre med uppåtsvängda mustascher kommenterar rått att det finns en och annan karl bland immigranterna som skulle kunna ersätta Jesusstatyn vid nästa högtid. Långhåriga, skäggiga och utan något fett på kroppen. Precis så som träfiguren i kyrkan ser ut.”

Berättelsen fortsätter med två andra titlar, “Silverfloden” och “Villa Svea” varav den senare utkom nu i september.

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  9 oktober 2022

  Spännande! Hade ingen aning om att det flyttades även till Brasilien. Det får mig att ifrågasätta hela historieundervisningen i skolan.

 2. Svara

  Marie Eggimann

  9 oktober 2022

  Tack för smakbiten. Detta var helt nytt för mig, att svenskar utvandrade till Sydamerika. Boken låter grymt spännande och intressant.

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  9 oktober 2022

  Tack för smakbiten. Svärdotter har jobbat mycket i Brasilien, kan portugisiska, det har maken också lärt sig, språkintresserad.

 4. Svara

  Cinnamon

  9 oktober 2022

  Låter som en intressant bok. Hade inte koll på att så många svenskar emigrerat till Brasilien.

 5. Svara

  Lottens Bokblogg

  9 oktober 2022

  Jag läser inte så mycket i den här genren, men jag får säga att det lockar att lära sig något nytt. Hade ingen aning om svenskar som emigrerade till Brasilien!

 6. Svara

  Bokdamen

  9 oktober 2022

  Verkar intressant, sett den på jobbet. Tack för smakbiten!

 7. Svara

  Åsa

  9 oktober 2022

  Verkar riktigt spännande! Den skulle jag vilja läsa. Tack för smakbiten.

 8. Svara

  Bokdivisionen

  9 oktober 2022

  Nytt för mig också det här med Brasilien-emigration!

 9. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  9 oktober 2022

  intressant! svenskarna i Brasilien känner en ju inte så väl till. tack för smakebiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 447
 • 559
 • 1 651 879
 • 5 116
 • 65 975
Sök här