Läst

Boktober 2023 av SelmaStories dag2

Av
den
2 oktober 2023


Dag 2 Läser just nu:

María Luisa Bombals roman Det hon minns har beskrivits som startskottet för genren magisk realism. Nu kommer den för första gången i svensk översättning.
I boken möter vi Ana Maria som ligger på sin dödsbädd, omgiven av sörjande. Trots att hon är död, ser hon. Hon ser sig själv och genom halvöppna ögon betraktar hon alla närstående som kommer för att ta ett sista farväl.

På en poetisk och vacker prosa skildras Ana Marias tillbakablickar på sitt liv och personerna som befolkade det. Hon minns barndomen, den första förälskelsen och den första heta passionen. Hon ser tillbaka på sitt äktenskap, på ljuset och mörkret som funnits i livet. Hon tänker på det som aldrig blev och det hon aldrig fick. Allt detta återupplever hon i det korta mellanrummet mellan den första döden, de levandes död, och den andra, slutgiltiga, de dödas död.

MARIA LUISA BOMBAL (1910–1980) var en chilensk författare som aldrig fick något riktigt erkännande under sin livstid. Hon levde ett innehållsrikt liv med tragiska undertoner i Paris, New York och Buenos Aires, innan hon återvände till Chile. Bland hennes vänner fanns Pablo Neruda, Federico García Lorca och Jorge Luis Borges.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  2 oktober 2023

  Aha… Nu först ramlade poletten ner. Ett inlägg varje dag. Inser att det är inget för mej… tänkte ju ev. ta allt på en eller två ggr. Daglig blogg och tankeverksamhet, det får jag aldrig till!
  Ha det gott! Kram

 2. Svara

  LillaSyster

  2 oktober 2023

  Spännande utmaning du hoppat på=) Ha en bra boktober!
  Själv ska dyka ner i min bok, har ännu inte klurat ut vem mördaren är……men jag hinner kanske det för det är hundra sidor kvar =)

 3. Svara

  BP

  2 oktober 2023

  Vi är överens om mycket du och jag, men böcker tillhör inte den “gruppen”. Rätt roligt egentligen att man kan ha liknande “tankemönster” men absolut inte fastnar för samma genre av böcker.

 4. Svara

  Susjos

  2 oktober 2023

  Låter som en annorlunda bok, tycker du om den?
  Åh vad jag önskar att det är Persbrandt som läser sin bok även på Legimus-det kontot som jag har gratis via biblioteket tack vare min hörselnedsättning , men icke sa Nicke, det är en annan man som läser boken, fast han låter lite som Persbrandt, å visst har han en härlig röst!
  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här