Läst

Jag har läst/lyssnat

Av
den
7 november 2023

I oktober lyssnade jag på följande två ljudböcker
De sista bödlarna av Isak Lidström betyg 3/4
Uppläsare: Lars Winclair betyg 4/4

Sveriges sista bödlar, eller skarprättare som de hellre kallades, levde för inte så länge sedan – den allra sista dog 1920. Ändå representerade de ett gammaldags Sverige där frågor om rätt och fel värderades utifrån den mosaiska rättens skoningslösa principer.
Det här är en krönika över en långlivad och sägenomspunnen yrkesgrupps upplösning i ett moderniserat land där den inte längre var önskvärd. Bödlarnas bakgrund och öden avslöjar en brokig grupp, och deras syn på yrket liksom omvärldens syn på dem varierade. Som denna bok kan visa ökade deras anseende ironiskt nog i takt med att straffen humaniserades, och även om somliga inte utövade sitt yrke mer än någon enstaka gång var deras plats i samhället långt ifrån självklar.

Fascinerande blodisande lyssning!

Sten i siden av Mikael Niemi betyg 3/4
Uppläsning författaren Mikael Niemi betyg 4/4

Under ett grävarbete på myren utanför Pajala hittas några förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat där mycket länge, och visar sig snart ha mänskligt ursprung. Spåren leder generationer tillbaka till en avlägsen, hårdare tid då arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började kräva rättigheter. Vi möter en fattig torparfamilj, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.
I Uppsala får en kvinna en av sina återkommande syner. Något drar henne norrut, till faderns uppväxttrakter. Är det förfädernas röster som hörs ropa?

Sten i siden är en berättelse som med värme skildrar Tornedalen, människorna och naturen – och de som gått före och kämpat för sin plats på jorden.
Uppläsningen ger hela berättelsen en extra spännande dimension!

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Anna i Portugal

  7 november 2023

  Inga böcker för mig. Själv har jag inte läst så mycket som jag brukar, tycker boken jag läser nu är lite för seg. Men jag är ändå nyfiken på hur dne slutar så tragglar mig igenom den.

 2. Svara

  BP

  7 november 2023

  Äntligen en bok som vi båda gillar. Har läst alla av Niemis böcker, och den här kommer upp på listan direkt. Älskar hans böcker. Har till och med läst ungdomsböckerna han skrivit.

 3. Svara

  LillaSyster

  7 november 2023

  Tror att jag läst Populär musik från Vittula för länge sedan av Mikael Niemi.
  Ha det gott i pörtet =)

 4. Svara

  Anna-Lena

  7 november 2023

  Där kom den! Mikael Niemis nya bok.
  Den bok jag skulle ha ställt mig i kö för att låna när jag var på biblioteket idag. Men glömde och bokade bara Björn Ferrys, Hur fan ska vi ha det? 17 före i kö på den.
  Jag får helt enkelt ta en tur till bibliotket igen för att boka Björns.
  Tack för tipset.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 99
 • 138
 • 1 654 175
 • 5 124
 • 66 091
Sök här