Av
den
5 oktober 2022

I förrgår morse mötte jag på min morgonpromenad en granngubbe som bor längs den vackra Sundbornsån. Vi brukar stanna och prata en stund, han har berättat mycket intressant om byn förr och nu.
Den här gången undrade han om jag kände till krikon? Jovisst sa jag, det händer att jag nallar några från något av krikonträden i Hyttnäs-trädgården där ingen verkar ta hand om de små plommonen utan de mognar och trillar till marken där de ligger som ett tjockt täcke.
Grannen sa att han hade så mycket krikon hemma så de omöjligt kunde äta upp alla, och jag sa att jag gärna kommer och plockar.

Här är resultatet….och vad gör man nu av alla dessa krikon när man som jag inte äter sylt eller marmelad?

Jo man kan ju torka dem och förvara tills man kommer på något bra användningsområde!
Men jisses vilket jäkla slavjobb att kärna ur dessa hala små krikon! Jag tror jag stod hela kvällen och jobbade, men se så fint det sedan fungerade.
In i svamptorken som ledsen har stått i köksvrån utan att ha kommit till någon användning denna höst!
Jag tänker att de torkade krikonen kan man t.ex slänga ner i höstens och vinterns goda grytor?
Har du några förslag så tar jag tacksamt emot, jag tycker det är skämmigt att inte ta tillvara på det vår rika natur ger…

Igår berättade en gårdsgranne att hon funnit små trattisbebisar förra veckan och undrade om jag ville följa med och kolla läget.
OM jag ville!

Man behövde verkligen ha på sig “trattisögonen” för att hitta dem, men eftersom grannen rekat så bra så hade hon lagt på minnet precis var de fanns. Nu var det lite “barnarovs”känsla att plocka dem, men vi kunde inte låta bli.
Glädjande nog fick jag hela skörden för grannen ville inte ha dem, hon föredrar att bara leta och plocka. Det passade förstås mig bra!
Nu surrar svampen i torken och krikonen ligger i glasburkar i skafferiet, och finnkäringen är så nöjd!

Titta vilken härlig utsikt jag har från mitt enda rum!

När jag läste mejlen idag fick jag en smärre chock, bokbussen kommer inte imorgon, alla kommunens bibliotek håller stängt för personalvård!
Och jag som har flera böcker redo att hämtas!
Snabbt kollade jag eftermiddagens busstider och förbereder mig nu för att gå ut med hunden och sedan ta bussen in till stan för att hämta dem på huvudbiblioteket.

Önskar dig som tittar in en trevlig onsdag, här visar temperaturen på hela 15 grader, ska vi få brittsommar nu? Återkommer i ämnet i morgon!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  5 oktober 2022

  Krikon har jag aldrig smakat men det är säker gott. Trattisar är roligt att plocka för hittar man en så bukar det finnas massor. Du har fin utsikt och Daniel är så fin bland höstlöven.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Jag var förvånad över att jag tyckte om krikon, har aldrig varit så förtjust i plommon! Naturella är de absolut godast! Massor är överdrift i år vad gäller svamp, men väninnan hon gav sig ut igen och jag fick några liter till, hon gillar bara plockandet och jag äter förstås mer än gärna. Kram

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  5 oktober 2022

  Så fina bilder. Torkade krikon borde man väl kunna ha i bröd? Grytor tror jag på. Jag har aldrig ätit krikon så jag vet inte helt vad de smakar. Härligt med trattisarna. Ska ta med maken ut här en dag med. Men nu väntar vi oväder så jag går inte upp i skogen då.
  Ha en skön onsdagkväll vidare nu, du och Daniel.

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Ja numera stoppar man ju även russin och annan frukt i bröd, själv gillar jag inte det alls. Men i grytor tror jag det blir gott, man får pröva sig fram. Alltid kul att pröva något nytt. Redan söndag imorgon, dags för besök på Rättviks marknad där jag aldrig varit tidigare. kram

 3. Svara

  Anna-Lena

  5 oktober 2022

  Regn men gott väder. Gillar ljummet.
  Krikonträdxfanns när vi köpte vårcstuga för… 45 år sedan. Träden fungerade som hängmattehållare några år och sen åkte alla träd…även äppelträd, som finns på framsidan av huset ner. Det blev gräsmatta i stället. Numera alltid förkortad på sommaren.
  Nä, krikonen, de gillade vi inte. Smakade knappast något. Men torkade får de förstås behålla den lilla smak de har. Kan bli jättegott I gryta… Beundrar ditt tålamod.
  Trattkantareller, det har vi kvar sen förra året. Både torkade och frysta. Använder dem alldeles för dåligt! Kram Anna-Lena

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Tålamod? Jag? Skulle vara med svamp då, eller matlagning, annars är det noll. Trattisar vinner på att torkas, dessutom så enkelt att bara smula ner i soppor och grytor och få umami-smak som är så underbart god.
   Jasså du gillade inte krikon, jag gillar inte plommon, men krikonen tycker jag smakade bra.
   Kram

 4. Svara

  Mia

  5 oktober 2022

  Här borde det finnas svamp av alla de slag, såvida dom inte har förstörts av allt regn! Men jag har både trattisar och Karl-Johan kvar sen i fjol, säkert så det räcker ännu en säsong efter det 🙂 Men vad roligt för dig att du fick hela skörden <3
  Krikon, jag tänkte också på bröd men du bakar väl inte? Men likör? Chutney? Annars är det väl mest i söta saker, fast nu kom jag på, det måste väl gå att använda i frukostflingor??
  Lycka till i alla fall och hälsa Daniel, sötnosen <3 Kram på er

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Nej, jag bakar ju inte…och inte dricker jag likör heller, tvi tvi, haha. Granntanten testade däremot att göra körsbärslikör, hon gick och plockade hos en annan granne och nu tror jag hon anser att det är färdigt. Ja det finns mycket pyssel om man orkar och vill. Äter inte frukostflingor så ofta heller, men tänker nog testa i musli, där kan man ju hitta både det ena och det andra, och kombinerat med en syrlig filmjölk tycker jag det smakar bra.
   Redan söndag imorgon, ojoj, tiden den passar på att smita iväg när man minst anar det.
   Hade inte ni något kul på G imorgon? Eller var det redan idag…jag får läsa på fb! Kram

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  5 oktober 2022

  Vilken lycka att ha så snälla grannar som erbjuder både fin frukt och guidning till trattisar. Jag förstår att du känner dig nöjd och glad. Tyvärr har jag inga som helst tips på vad man kan göra med krikon. Jag visste inte vad det var förrän jag såg dem här hos dig. Men om inte annat så kanske de är goda att äta som de är. Torkad frukt kan man ju ofta äta som godis 😀
  Kram

 6. Svara

  BP

  5 oktober 2022

  Vilket toppen bostadsområde du har hamnat i. Suveräna grannar som gärna delar med sig till dig. Bara att tacka och ta emot.
  Krikon hade jag inte vetat vad det var för nåt. Å när jag tittar på dom ser de ju ut som blåbär. Nu vet jag inte vad du äter till frukost, men om di äter yoghurt eller fil så tror jag nog att några bitar krikon skulle smaka bra. Sedan kan du ju alltid ersätta plommon som man brukar “fylla” ugnsbakad fläskkarré med. De var de enda idéerna jag kom upp med. Är inte direkt en Jamie Oliver;-)
  Hoppas du hade turen med dig på biblan i Falun. Kan tänkas att du till och med snubblade över några skyltar och en sushi;-)

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Plommonspäckad fläskkarré åt jag första gången i Sverige, fy så hemskt, frukt i maten! Jaa, det har hållit i sig i över fyrtio år, ändå ska jag testa i någon gryta med små torkade bitar av krikon. Annars blir det i muslin…
   Ingen sushi tyvärr, det får bli en annan gång…

 7. Svara

  LillaSyster

  5 oktober 2022

  Vilka vackra gardiner!!! Har du köpt nya – nya eller har du shoppat på loppis? (Jag vill också ha=) Gärna i kappmodell =)
  Oj vad mycket gott du har fyllt upp med nu – känns alltid bra att fylla upp frys och skafferi.
  Ha en bra dag på biblioteket och du får väl googla på vad man gör med krikon….inget jag använt. Kram

 8. Svara

  Anna-Lena

  5 oktober 2022

  Jag gjorde kräm av krikonen som jag plockade, men att torka och ha t.ex. till frukostfilen smakar säkert gott. Och i bröd. Tycker att det var en bra idé.
  Jag har inte letat rödgul trumpetsvamp än i år, för jag har så mycket kvar sedan förra året. Men nu blev jag sugen på att plocka.
  Allt som tillkommer nu måste torkas. Frysen är full.

 9. Svara

  Ditte

  5 oktober 2022

  Visst har du bråda dagar! Men det är ju också omväxlande och roligt. Och visst tar det tid att kära ur och ta hand om krikonen men å andra sidan så är det ju avkoppling också. Står du där vid ditt fönster och blickar ut kan ju tankarna jobba sväva fritt under tiden.
  Kul med grannen som hade rekat var det fanns trattisar. Och det blev ju en del för din del.
  Trist med bokbussen som inte kommer men å andra sidan får du en busstur.
  Kram

 10. Svara

  Äventyret framtiden

  5 oktober 2022

  Krikonlikör? Är det någonting för dig? Eller jag skulle bara äta dem torkade som de är, kanske lägga dem i en gryta tillsammans med annat gott. Vilken glädje, både svamp och krikon. Sånt brukar ge mig känslan av att vara väldigt rik!
  Ha det gott fina Paula!
  Kram

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Absolut har du rätt, allt jag plockat själv i naturen gör mig rik, på riktigt! Pengar går ju som bekant inte att äta…likör faller bort helt, har ju inte ätit sött sedan 1996 även om några russin slunkit ner med muslin. Musli funderar jag på att kanske berika med ´torkade krikon? Nu är det dags för ett besök hos dig! Kram

 11. Svara

  Anki

  6 oktober 2022

  Härligt med givmilda grannar … både vad gäller krikon som svampställe! Har bara ätit färska krikon när jag haft tillfälle, men aldrig gjort något med dem … så, nix inget tips från mig.
  Verkligen en vacker vy från dina fönster där!
  Kram

 12. Svara

  Kicki

  6 oktober 2022

  Krikon hade vi gott om i Arkhyttan och även här har vi ett gammalt krikonträd i tomtgränsen mot ena grannen.
  Jag tycker inte om dom, alldeles för kärva i smaken.
  Men tidigare har jag gjort både likör, saft och kräm på krikon.
  Så bra att du fick skjuts till skogen och svampplockning.
  Jag har faktiskt dåligt samvete för att vi inte har kommit iväg till ditt nya pörte än.
  Kram/Kicki

  • Svara

   Paula

   8 oktober 2022

   Dåligt samvete, du skämtar! Ni har ju fullt upp med skogen, det är ju högsäsong för svampen! Efter detta kommer en lång och gräsligt grå och trist november,, välkomna! Kram

 13. Svara

  Ninni

  29 oktober 2022

  Krikon har jag aldrig ätit vad jag vet. Jag skulle nog gjort sylt av dem då jag inte har en svamptork.
  Jag fick en massa körsbär av E som har ett stort körsbärsträd på sin tomt. Det blev en jättegod syrlig sylt som jag gärna tar med filen på morgonen.
  Jag tycker också att man ska ta vara på det som naturen och i mitt fall trädgården ger. Plockade av alla vinbär här men dom gav jag till E som gillar att göra saft av dem. Förr har jag gjort saften och gett bort den men nu har E börjat tycka om att ta tillvara bär hon med.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 507
 • 574
 • 1 610 417
 • 5 044
 • 65 064
Sök här