Bloggen kultur

En ny gammal gärdesgård

Av
den
4 oktober 2022

Förutom husbygget på granntomten som jag med stort intresse följer, så har jag också fått se ett annat “bygge” resas, nämligen en

gärdesgård! Det här är bild på en äldre gärdesgård som omger ett hus här i Sundborn.
En likadan stod också längs en del av tomten vid Carl Larsson-gården, den var illa medfaren och revs för en månad sedan.
Då blev jag förstår nyfiken, vad skulle man göra istället?
Eftersom otaliga turister besöker gården där vissa byggnader nyttjas privat av ättlingar till målaren, förstod jag att någon typ av stängsel skulle till.

En dag för någon vecka sedan hände det, först lastades en stor mängd störar av från ett flak, störarna bankades ner i en rät linje och sen fortsatte man bygga upp en ny gärdesgård.

Det började ryka ur en gammal tunna, vad händer här?

Kikade ner och hittade ångande varmt vatten och granruskor i tunnan…ahaaa!
Man ville göra vidjorna böjliga och smidiga för att kunna knyta dem på ett hållbart sätt.

Och snyggt blev det!
Jag ristade mig till att tilltala de två duktiga hantverkarna, berömde den fina gärdesgården och frågade hur lång den skulle bli.

Jo den skulle mäta samma längd som den gamla, 110 meter!

Här slutar gärdesgården, strax bredvid badbryggan som vi alla badsugna tack och lov får nyttja.

Om jag inte är helt felinformerad kallas detta en hankgärdesgård, den är helt gjord av naturmaterial, förslagsvis granvirke.
Jag tippar att priset numera närmar sig 1000,-/metern så 110 meter kostar en hel del….
Men ack så vacker den är och den blir ju bara vackrare med åren.
Det har varit ett nöje att följa bygget några dagar och se det lyckade resultatet.
Än finns det hantverkare som behärskar de gamla teknikerna.

Liten Noelle med stor bulle på kanelbullens dag!
Hur många åt du, här var det rusning i affären, jag är väl den enda som inte åt någon…

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Saija

  4 oktober 2022

  Haha ja Noelle åt EN tugga, sen var det bra. Hon hade lätt föredragit en burk oliver!

 2. Svara

  LillaSyster

  4 oktober 2022

  Sötaste tjejen!
  Jag har heller inte ätit någon …..vi tog lite äpplepaj som var över från igår istället, den innehöll ju också kanel.
  Så fin gärdesgård, men snart är det nog slut på de som behärskar den gamla tekniken.
  Ha en fin kväll, idag mörknade det tidigt- var ute en liten kort sväng i trädgården efter jobbet, men det blev fort för skumt för att kunna göra något vettigt.

  • Svara

   Paula

   5 oktober 2022

   Jag googlade för att se lite priser på gärdesgårdar, dyra som sjutton, men det ligger ju mycket jobb bakom. Här i Dalarna finns några små firmor som tillverkar dem. Angående mina fjärilsgardiner så är de inhandlade på Tradera. Det har blivit min shoppingplats nummer ett vad gäller textilier. Jag håller inte på med budgivning, lägger ett bud om jag hittar något jag gillar, blir jag ombudad får det vara för billigt ska det vara! Fick hem ett par panelgardiner till köket idag, “ler”…Mina erfarenheter av inköp där är mycket goda, bra kvalitet och leveranserna pålitliga. Kram

 3. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  4 oktober 2022

  Vackert staket minsann. Tror det kallas skigard här.
  Ingen kanellbulle, men en kanelbullemunk tillk kaffet blev det.
  Nu ska jag har lite te, fryser lite. Tror det blir en tidig kväll.
  Kram.

  • Svara

   Paula

   5 oktober 2022

   Skigard, det hade jag inte kunnat gissa på! Här ligger vinden på ikväll men det är fortfarande nu vid tiotiden 14 grader varmt! Ha de koseligt, kram från pörtet

 4. Svara

  BP

  4 oktober 2022

  Tor det eller ej, men jag har faktiskt också sett en gärdesgård komma till bara några hundra meter från lägenheten. Gärdesgården går runt ett gammalt gravfält. Å precis som du pratade jag med “snickaren”. Killen var ensam om att sätta upp gärdesgården. Han berättade att han var den enda norr om Stockholm som behärskade hantverket. Hans barn var visst inte intresserade att ta över hans firma…Precis som du älskar jag gammalt hantverk och att man fortsätter med det till viss mån i alla fall.

  Läste Saijas kommentar till Noelles stora bulle. Så smart tjej – hon föredrar oliver – hahaha:-) Du är INTE ensam om att INTE ha köpt en bulle. Jag frestades inte heller;-)

  • Svara

   Paula

   5 oktober 2022

   Norr om Stockholm? Dalarna ligger norr om Stockholm! Vi har många gärdesgårdsfirmor, i alla fall några stycken…
   Noelle ja, hon har mycket speciell smak. Godast är oliver tätt följt av salami…Pannkakor går helt bort, likaså potatis och morötter. När de andra barnen äter pannisar på dagis får Noelle…oliver…
   Imorgon blir hon 2 år

 5. Svara

  Mia

  4 oktober 2022

  Jisses så söt hon är, sötare än bullen!
  Ja visst är det kul att se duktiga hantverkare arbeta och roligt att det gamla hantverket får leva kvar <3
  Kram på're

 6. Svara

  Minton

  4 oktober 2022

  Har också sett när dom sätter upp ett sådant staket. De är väldigt vanliga här.
  Hon är så söt den lilla damen. Ingen bulle här bara kaffe. Strax nattarundan för den lille.
  Kramar från oss

 7. Svara

  Anna-Lena

  4 oktober 2022

  Fantastiskt hantverk, och så kul att få lite inblick i konsten. Jag har sett många gärdsgårdar men ingen som har varit under tillverkning. Det där med tunnan hade jag ingen aning om. Snyggt blev det i alla fall. Och dyrt…
  Jag bakade bullar själv idag, och åt två stycken varma nybakade med kylskåpskall mjölk. Det är det godaste sättat att äta dem på, tycker jag.

  • Svara

   Paula

   5 oktober 2022

   Du tycker jag är duktig när jag ansar och torkar svamp och bär, o jag tycker du är duktig som bakar…Mjölk dricks enbart till gröten, i Finland drack de flesta surmjölk och jag kan inte begripa varför den inte introducerats i Sverige. Finns ingen godare måltidsdryck…
   Kram

   • Svara

    Anna-Lena

    6 oktober 2022

    Vad menar du med surmjölk? Är det samma som kärnmjölk som fanns att köpa förut. Jag älskar den, och drack den när jag var barn och en bit in i vuxen ålder när den fortfarande fanns i affärerna.
    Så tråkigt att den knappt går att få tag på nu. Ibland kan den finnas om man besöker en levande fäbod och frågar efter den.

 8. Svara

  Kina

  4 oktober 2022

  Vilken vacker gärdesgård! Det där är hantverk det! Man hoppas att kunskapen får leva vidare i en yngre generation.
  Två kanelbullar har jag smällt i mig idag, och mums va gott det var! Tog ett glas mjölk till, och doppade då och då. Ska de´va´, så ska´re! Men jag va helt klart inte lika söt som din lilla bullätare! Kram!

  • Svara

   Paula

   5 oktober 2022

   Haha, jag frågade min dotter varav denna bullhysteri kommer sig. Köer överallt, superstora specialbullar , jag menar de finns ju att köpa varje dag om året…Lättare att förstå tex. semlan som ju har ett premiärdatum (även om man ruckar på det också). Men, lilla fröken 2-åring, hon tog bara en tugga och bytte sedan till…oliver, hennes bästa godis! Må gott i höstrusket, här viner vinden i knutarna idag/Kram

 9. Svara

  Ditte

  4 oktober 2022

  Vad roligt att få veta mer om hur denna gärdsgård kommit till. Vilket hantverk! Fantastiskt! Kan inte påminna mig att jag sett något liknande under tillverkning.
  Stort tack för att du vidgade mina vyer inom området. Hoppas att hantverket kommer att leva kvar.
  Gärdsgårdar har jag sett många men inte när de varit under tillverkning.
  Dotter Helen hade bakar kanel och kardemummabullar så det blev ett litet smakprov.
  Så gullig bild på Noelle. Och kul att läsa att hon bara tog en bit och hellre ätit oliver.
  Kram

 10. Svara

  Anki

  5 oktober 2022

  Visst är det intressant att följa hur en riktig gärdesgård växer fram genom duktiga hantverkare. Har följt och fotat vid några tillfällen vid Hembygdsgården i Vånga.
  Härlig bild på Noelle med bullen!
  Här blev det inte heller någon kanelbulle … inte i år heller kan jag säga. 🙂
  Ha nu en fin onsdag! Jag ska till Ugglebo och hålla en sjuk Ludvig sällskap.
  Kram.

  • Svara

   Paula

   5 oktober 2022

   Det blev mest en skådebulle, en tugga, sen ville hon byta ut den mot oliver! Hoppas grabben piggar på sig, så skönt att få umgås med farmor! Kram

 11. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  5 oktober 2022

  Jag håller med om att det är fint med gärdesgårdar och allra finast är det när de byggs på gammalt sätt utan spikar och skruvar. Kul att få följa bygget och hantverkarna blev nog glada för ditt beröm.
  Här blev det ingen bulle men hade jag haft någon tillgänglig så hade jag gärna mumsat i mig den 😀
  Kram

 12. Svara

  Ninni

  29 oktober 2022

  Det är så fint med “snehagar” som vi säger hänne.
  C gick nån kurs i att binda snehagar i början vi var tillsammans. Tyvärr blev det inget tillfälle för honom att göra det mer än en gång. Tänk… att ha en liten snehage ut mot gatan här nu så ingen trillar ner. Det hade varit tufft tillsammans med de moderna L-stöden. Hihihi.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 422
 • 1 648 023
 • 4 698
 • 60 417
Sök här