Bloggen

Bullrigt, rörigt och bökigt

Av
den
18 oktober 2022

Idag har det verkligen känts som om ljudvallarna sprängts här i lilla Sundborn.
Jag må vara den enda som är så ljudkänslig och jag är tacksam över att det inte var mitt i sommaren när man helst vill vara utomhus hela dagen utan istället kunde mestadels sitta inomhus med dörr och fönster stängda.

Men, man ska förstås gå på dagens långrunda och den tänkte jag som en skön promenad i höstliga tecken.

Jag hinner bara några hundra meter så dundrar militärvagnar och tanks förbi…grannen berättade senare att hon räknat dem till tolv stycken.
Jag trodde först att jag hörde flygplan, men den mulna himlen avslöjade inget. Och dessa fordon höll sig definitivt på marken..

Här ligger klubbstugan för byns skidförening och där ovanför går elljusspåren i skogen som inte längre är någon skog! Jag blev chockad över att man avverkar alla träd på området! Skidspåren som löpt så vackert i skogsmiljön, hur har dom tänkt här?

Det byggs mycket i byn, och för att kunna bygga måste man hugga ner skog…det ligger fällda träd lite varstans

Här dånar arbetsmaskiner på området där det byggs nya radhus.
Tätt tätt ska de stå och de grannar som bott i området sedan tidigare kan snart följa de nya grannarnas förehavanden från sina köksfönster.

Nu har vi kommit till rekreationsområdet där skyltar länge talat om att man gallrar skogen för att komma tillrätta med granbarksborren.

Skogsmaskinerna ljuder ännu, men man har även börjat rensa upp efter avverkningen.

Även borta vid kyrkan ligger nyfällda stammar

Det råder febril aktivitet lite överallt

Nu är vi strax hemma på vår egen lilla gatstump igen, och här river man upp asfalten för femtioelfte gången sedan jag flyttade hit

Nu ska fiberkablarna ner i backen och fram i januari ska vi i bästa fall ha fiberuppkoppling i husen.

Tyvärr har också någon grävmaskin lyckats kapa en elkabel till gatubelysningen!
Kvällspromenaden vid sjusnåret utförs därför i totalt mörker, men nu har jag hittat pannlampan!

Det kanske lyser igenom i inlägget vad jag tycker om buller och gatuarbeten, skogsavverkning och dylika ting.
Men jag får härda ut

och tittar man tillräckligt noga kan man ännu hitta små tappert kämpande blomster!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  18 oktober 2022

  Fy vad jobbigt med allt buller och skogen som försvinner. Så bra att du har en pannlampa.
  Blomman gör en glad.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Mia

  18 oktober 2022

  Ja vad säger man. Man vill ju gärna att folk ska flytta ut på landet och då blir det på bekostnad av naturen så det är som att välja mellan pest och kolera. Förhoppningsvis blir det bra i slutändan. Men visst är det tråkigt. Kram på dig

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Det jag har svårt att förstå är varför man ska tränga ihop pyttesmå tomter i stora kluster istället för att ha lite större avstånd, det finns gott om mark! Antagligen är svaret att det blir billigare att bygga tätt, med tanke på rördragningar och ledningar, men det ser helt galet ut, hopträngda hus och sen massor av obebyggd mark runt ikring…Kram

 3. Svara

  Äventyret framtiden

  18 oktober 2022

  Det fina i sammanhanget är att allt tycks komma på en och samma gång. Sen sänker sig förhoppningsvis tystnaden över bygden igen. Granbarksborren är ett otyg och även om det skär i själen att se alla träd försvinna så är det nödvändigt.
  Du skulle inte klara av att bo här på gränden just nu, här dånar det på från olika håll från kl. 08-19 varje dag förutom i helgen. Konstigt nog så vänjer man sig lite grann med det också. Vaknar till lite extra när det blir tyst helt oförmodat.
  Ha det bra Paula, lägg proppar i öronen och hörlurar på Daniel så ni överlever det ni nu går igenom.
  Kram

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Ja just ja, öronproppar! Jag har aldrig använt dylika men köpte ju till dottern att ha när hon sover här o blir störd av mina (?) snarkningar! Jag har alltid haft svårt för hög ljudnivå, det är nog medfött, men har ju trots allt bott i storstäder många år av mitt liv, det har nog blivit värre med åren….Kram

 4. Svara

  LillaSyster

  18 oktober 2022

  Jag lider med dig. Det byggs här också, känns som om vi snart bor i ett industriområde……ängarna/åkermarken är nu värd för stora byggnader-lager och verkstäder. 9 hus inklämd mellan två områden….suck.
  Hmm man kan undra om ditt elljusspår snart bara är ett minne blott? De gallra här också pga granbarksborrens framfart. (Det var bättre förr)

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Men så trist med den utvecklingen! Tur att du har din fantastiska trädgård att hämta styrka och inspiration och glädje från! Kram

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  18 oktober 2022

  Det är så sorgligt när vackra skogar, där många njuter av sina promenader, blir till hyggen. Den härliga skog vi bodde så nära i Mjölby har också decimerats nu och fler och fler nya byggen startas. Jag är glad att jag slipper se det. Det är klart att viss avverkning måste ske och även alla andra mullrande fordon måste göra sitt. Men trist är det och högt låter det. Jag hoppas att det snart blir lugnare hos dig och Daniel.
  Jag fick leta i bilden ett tag innan jag hittade den lilla Baldersbrån (tror jag att det är).
  Kram

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Det är stor skillnad här mot hur det var i Fredriksberg men å andra sidan var det lite väl dött på bostadsfronten. Men det låg ju mitt i ödemarken o Sundborn ligger ju väldigt nära stan så det är lätt att pendla. Det ska nog reda sig bara ljudnivån sjunker lite. Kram

 6. Svara

  BP

  18 oktober 2022

  Stackars dig! Du är ju ljudkänslig, och då lider du extra. Ska genast sluta gnälla över oljuden som ackompanjerar mitt snarkande klockan sju på morgonen i sovrummet. Granbarksborren verkar vara ett stort problem i olika delar av Sverige. Minns att Anki berättade också om “skövlandet av träd i Norrköpingstrakten. Hörde/läste att det är ont om ved den här vintern. Det kan jag då inte tro med tanke på alla träd som fällts.
  Den där bandvagnen som gör sitt till att förstöra asfalten är ju inget man blir rädd för precis. Gissar att den har minst 50 år på nacken. Måtte inget land anfalla oss… tänker jag bara.

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Hörde nyss på nyheterna att Finland nu tagit beslut om att bygga stängsel längs hela östra gränsen, och den är lång. Inte lika lång som kinesiska muren men det skulle ta flera år att bygga upp den. Ur led är tiden…

 7. Svara

  Jossu

  18 oktober 2022

  Här ersätts också naturen med olika byggen, som dyra lägenheter med sjöutsikt. Kan inte låta bli att undra hur det kommer se ut i framtiden om antalet människor fortsätter öka.

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Ja du, det tål att tänkas på, men kanske bäst att inget veta…

 8. Svara

  Ditte

  18 oktober 2022

  Oj, så mycket på gång hos er samtidigt. Mycket buller är det. Förstår att det är jobbigt för det är ju inte direkt tidsbegränsat heller.
  Granbarksborren har ju ställt till det på många platser så fint om man kan rädda träden-
  Vad gäller radhusen är det ju trist att de ska byggas så tätt.
  Fiber är ju jättebra men ett bök innan det blir klart. Pust!
  Bra att ha pannlampan till hands nu när det är mörklagt.
  Håll ut!
  Varm kram

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Tack Ditte, visst håller jag ut, mycket positivt också som sker, men ibland tappar man sugen lite när det blir för mycket på en gång. Men jag är nog extra kinkig med ljud, inte lätt att göra något åt det…jo bo mitt i skogen, det har jag gjort o stortrivdes, men det är så mycket krångligare när man blir gammal..
   Kramen

 9. Svara

  Anki

  19 oktober 2022

  Talande bilder!
  Lider med dig Paula … vad gäller oljud så vet jag att du är extremt känslig och det är väl inte jag … men ljudet av skogsmaskinernas framfart får mig alltid att må dåligt. Att göra kalhygge där elljusspåret slingrar sig genom skogen verkar väldigt onödigt! Asfaltsrivning igen … ingen lång framförhållning på vad som ska hända tydligen …
  Hoppas din onsdag blir lite tystare!
  Kram

  • Svara

   Paula

   19 oktober 2022

   Ja nu kom nog allt på en o samma gång, militärövningar varje dag med skjutningar, o så alla maskiner som väsnas. Hade varit mycket värre om det varit mitt i sommaren när man vill hålla dörrar och fönster öppna, nu kan man stänga om sig. Bra isolerat är huset, för inne hos mig är det lugnt och tyst och enda ljudet är Daniels små snarkningar! Kramen

 10. Svara

  Susjos

  19 oktober 2022

  Otroligt vad det händer grejer i lilla Sundborn, bara det inte blir alltför tätbebyggt…..
  Jobbigt med allt buller kan jag verkligen förstå!
  Ha det gott!
  KRAM

 11. Svara

  Kicki

  21 oktober 2022

  Usch och fy så mycket oväsen. Jag vet ju hur du är med ljud.
  Illa också att de bygger så nära de befintliga husen. Jag skulle bryta ihop om man plötsligt såg in till grannen, eller att grannen kunde se in till oss.
  Vilken vacker höstheader!
  Ha en skön (och tyst) helg!
  Kram/KIcki

 12. Svara

  Ninni

  29 oktober 2022

  Jobbigt med en massa (o)ljud allrahelst om man är ljudkänslig. Men du får iaf glädja dig åt fiberuppkoppling i framtiden. Resten hade de väl kunnat strunta i.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 70
 • 235
 • 1 654 715
 • 5 125
 • 66 106
Sök här