Bloggen

Att återskapa harmoni

Av
den
19 oktober 2022

Idag ska jag fortsätta samma promenad som senast, men istället för buller och bång ska jag visa

det vackra som likväl fanns där att se och njuta av!

..det knepiga är att inte fästa sig för mycket vid det som skaver

eller det som låter illa.

Ekorna har guppat färdigt för säsongen och ligger nu och vilar uppdragna på strandkanten, de ser så rofyllt ut

trots att en del verkar vilja smita tillbaka ner i sjön..

Jag lärde mig ett nytt fint ord igår, ataraxi, är du bekant med ordet?

Ordet användes av de gamla grekerna Pyrrhon och Epikuros för att förklara en livshållning som eftersträvar sinneslugn i livets alla skiften.

Det är någonting att sträva efter det, ett lugn i kropp och själ som gör att man inte blir påverkad av en massa yttre faktorer som man ändå inte kan göra något åt.

Det finns många knep för att hitta lugnet..

Under det gamla kastanjeträdet hittade jag en mängd nedfallna kastanjer, de var så lena, glänsande och sköna i handen. Några fick följa med i fickan hem

En pälsklädd trogen vän gör livet lättare att leva…
Och ikväll ska finnkäringen baske mig komma igång med nya rutinen som jag tappade bort när sommaren kom, Hemmagympa med Sofia!

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  19 oktober 2022

  Dessa vackra bilder på naturen får mej att må bra. Vi får försöka att inte tänka på allt som sker. Jag tittar sällan på nyheterna flr då blir jag orolig. Läser tidningen på morgonen.
  Vi har våra små pälsklingar som ger oss kärlek
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2022

   Hej, helgen är åter här och jag hoppas du får en lugn och fin sådan. Här hos mig smattrar kulsprutorna i skogen, börjar förstå hur det känns och låter i Ukraina. Men, jag ser det ändå positivt, vi behöver vårt försvar, ingen vet vad Putin hittar på, så det känns tryggt att veta att man förbereder sig för det värsta scenariot. Nu ska vi gå ut en stund, åt motsatt håll förstås, och få en nypa frisk luft såhär en grå lördag. Kram och nospuss till Minton

 2. Svara

  Mia

  19 oktober 2022

  Den där filosofin är värd att sträva efter, det är inte det lättaste men det går och när man lärt sig det, så blir allting så mycket enklare men det är ack så lätt att falla tillbaka, få återfall 🙂 men då biter vi ihop och börjar om 🙂
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2022

   Just nu är det tyst från alla arbetsmaskiner och man kunde tro att det råder lugn men icke. Nu är det kulsprutesmatter o dylikt i skogen istället. Men det är ju bra att soldaterna övar…inger lite trygghet i bästa fall. Putin verkar mer desperat för var dag som går. Det blev ingen secondhand vi fick inte logistiken att fungera. Dottern skulle få vänta en timme på mig, sen skulle jag få vänta tre timmar på buss hem o Daniel hade fått många ensamma timmar. Men vi ger oss inte, försöker en vardagseftermiddag istället, dottern får ta kompledigt och bussarna går oftare, är förhoppningen. Lördagskramen

 3. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  19 oktober 2022

  Att du bor i en väldigt vacker ort vet jag ju och det bekräftas i alla dina härliga höstbilder. En spegelblank sjö är något jag inte har sett på länge så jag njuter av det här hos dig 😀 Ataraxi har jag inte hört om förut men jag instämmer i att det är något att eftersträva. Inte så lätt men där har ju vi som läser din blogg en fördel i att vi bara kan se och slippa höra.
  Kram

 4. Svara

  LillaSyster

  19 oktober 2022

  Kör hårt!
  (Jag har själv nyss avslutat mitt artrospass, bara att gilla läget och göra det två gånger i veckan.)
  Mycket fina bilder som bidrar till lugn och eftertanke.
  En pälsälskling piggar upp alla dagar i veckan =)
  Ha det fint min vän.

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2022

   Haha, jag har haft träningsvärk i benen i två dagar! Efter ett litet styrkepass på tjugo minuter, då förstår du….Men idag ska jag köra nästa pass. Och se till att stretcha lite bättre efteråt än förra gången. Lätt att fuska där för stretchningen ingår ju inte i tv-programmet…
   Ha en skön helg, efter flera soliga dagar har vi helmulet idag, men inget regn
   Lördagskram

 5. Svara

  Anna-Lena

  19 oktober 2022

  Vackra bilder! Som deltid. Nytt ord! Får lära mig! Vackra höstdagar är lugnande.
  Har inte gympat med Sofia på länge. Borde sätta igång igen. All rörelse är bra.
  Har iaf fixat 70 min på gymmet idag. Samt nästan 10000 steg. Får vara nöjd med det!
  Har haft lite extra ont i ryggen ett tag. Igår både krattade jag löv och körde KP längst fram på en köra på en nygrusad väg. Blev mycket rörelse i ryggen. Gjorde ont. Idag mår jag bättre än på mycket länge… Ont ska med ont fördriva!
  Ha det fint!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2022

   Du är då så duktig med aktiviteter och med eget hus och tomt med trädgård är det ingen risk att bli en soffpotatis! Jag hade träningsvärk i två dagar efter mitt första korta jympapass, tänk, jag som för trettio år sedan var så aktiv….det var då det. Det går ju inte att konservera formen utan den är en färskvara. På´t igen idag, hela perioden fram till januari är en ytterst otrevlig månad för utomhusaktiviteter. Det blir mycket kortare hundrastningar…
   Kram

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  19 oktober 2022

  Oerhört stämningsfulla höstbilder! Tack Paula! Hösten är så fin när de klär sig så där som på dina foton.
  Kram

 7. Svara

  Anna-Lena

  19 oktober 2022

  Jättevackra bilder. Rofyllda. / Anna-Lena

 8. Svara

  BP

  19 oktober 2022

  Efter gårdagens bök och stök lyckades du verkligen hitta ataraxiska vyer (vilket bra ord, som jag inte kände sedan tidigare). Det ser verkligen lugnt och rofyllt ut, och det trots solen lyser med sin frånvaro.
  Du har helt rätt. Ingen idé att klaga/blir upprörd över saker man ändå inte kan göra något åt. Bortkastad energi. Å störs man av oväsendet, då är det ju “bara” att köpa öromproppar.

  PS. Skämtar du med “kinesiska” muren längs den ryska gränsen??????? Suck säger jag bara. Som om en mur skulle göra någon nytta… DS.

 9. Svara

  Ditte

  19 oktober 2022

  Gillar verkligen tanken med fokus på det tysta och vackra som du också omger dig av och med. Härliga bilder att glädjas åt. Jag gör det verkligen- Att hitta lugnet trots att omgivningen inte är det och inte alltid en själv heller är en utmaning. Men jag tar den.
  Varm kram

 10. Svara

  Anki

  20 oktober 2022

  Ataraxi är ett nytt ord för mig … men ett ord jag tar till mig! Så vackra bilder från din och Daniels promenad – rogivande och vackra!
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

 11. Svara

  Geddfish

  20 oktober 2022

  Jag har tittat på dina vackra bilder men jag fixade inte att läsa ditt inlägg pga mina ögonbesvär.
  Stor kram!

 12. Svara

  Tove

  21 oktober 2022

  Hej Paula!
  Inte ofta jag är inom ditt nu för tiden, men idag så. Rubriken lockade!
  Vilket vackerklokt inlägg; och jo, jag känner till ataraxi, sinneslugnet! Gått och går i läran om en kan säga så 🙂 Sinnesrobönen är ju också en variant på samma tema.
  Läste också ditt förra inlägg och nickar instämmande att så går det till att praktisera ataraxin i praktiken. Ljudkänsligheten känns igen, ett tag var det helt omöjligt, men det har delvis läkt ut om en kan säga så.
  Du fångar bilder fångar detaljerna och är rogivande.
  Må så gott i ditt Sundborn med pälsklingen!

  • Svara

   Paula

   22 oktober 2022

   Hej, jag har precis varit på Ekerö och läst om ditt och Dittes besök hos er gemensamma konstnärsvän. En mycket angenäm tillställning vad jag kunde se!
   Jag hoppas du har det bra bort i Värmland, du kommer ju ut och luftar dig emellanåt, jag är nog mer stationär nuförtiden.Ha en fin helg bland höstlöven!

   • Svara

    Tove

    22 oktober 2022

    Ja visst blev det härligt att ses hos konstnär Elaine igen. Kul du fick med dig det då 🙂 E och jag är vänner sedan 80 talet under min första tid i Värmland 1974 – 2000. När jag träffade Ditte bloggledes så blev det på det viset att jag sammanförde dem.
    Nu är jag åter här sedan 2018 och har mitt härliga liv här Karlstad sedan januari 2020. Väldigt spännande att flytta till stad utan anknytning till vare sig bekanta eller jobb. Ett slags pröva på projekt som jag gick i land med.

    • Svara

     Paula

     22 oktober 2022

     Bloggarna ger ofta ringar på vattnet. Man lär känna någon som känner någon och så småningom hittar man nya vänner som tillför nånting till ens eget liv. jag har träffat några bloggvänner genom åren, inte blivit besviken en enda gång. Nu är jag inte lika rörlig som för några år sedan, diverse krämpor gör att resande inte längre är annat än en trist transportsträcka. Desto bättre att kunna umgås på nätet! Allt gott Tove!

 13. Svara

  Kicki

  21 oktober 2022

  Ataraxi visste jag inte vad det betydde, men nu vet jag.
  Dagens bilder var nåt helt annat än det bullriga inslaget senast.
  Det är då tur att det finns nåt tyst och vackert att vila ögonen på.
  Kram

  • Svara

   Tove

   23 oktober 2022

   På den vägen är det, en finner sin väg så en mår bra. Nätsocial är en fin möjlighet! När jag började blogga 2013 var det utmärkt, jag var i läge att inte orka öga till öga kontakter (utmattningssyndrom). Nu har ju jag kommit och gått i blogglandia som du säkert känner till.
   Än så länge är jag rörlig fysisk. Rörig i det mentala 🙂
   Allt gott till dig också Paula och Pälsklingen!

 14. Svara

  Ninni

  29 oktober 2022

  Så fina bilder! (igen)
  Ordet Ataraxi känner jag väl till efter att ha jobbat inom psykiatrin i 12 år men då var det fråga om ataraktisk medicinering. 😀 Men nog är det ett tillstånd att sträva efter i livet och då helst utan mediciner.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 303
 • 380
 • 1 635 174
 • 5 092
 • 65 628
Sök här