Matrecept och kökstips

Citron- och salviakyckling

Av
den
12 februari 2009

Här kommer grundreceptet på kycklingen vi tillagade på festen.
Receptet är för 4 personer, vi var 50….
Tänk på att om du flerdubblar receptet så behöver inte mängden vätska ökas lika mycket!

Du behöver
4 kycklingfileer
smör till stekning
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk torkad salvia

Sås:
rivet skal av en citron
saft av ½ citron
2½ dl hönsbuljong
2 dl creme fraiche
1 msk honung
1 tsk soja
1 tsk salvia
maizenamjöl till redning

Halvera ev. stora fileer. Stek i smör ca 5 min/sida. Krydda med salt, peppar och salvia. Strö över citronskal, häll över saften. Häll i resten av ingredienserna utom mjölet. Koka upp och låt sjuda 5 min. Blanda i maizena, smaka av.
Smaken ska vara syrlig med en liten sötma från honungen och salviasmaken ska kännas.
Om du minskar på vätskan ska du anpassa såskryddningen efter mängd vätska.
Eftersom vi var så många och skulle servera maten i skålar på borden så valde jag att blanda ner frysta haricot verts några minuter innan serveringen. Annars kan man servera bönorna separat som ett tillbehör.
Till kycklingen serverade vi potatiskroketter som tillagas från frysta i ugn ca 10 minuter. Trots den stora mängden blev dom krispiga och goda.
Lycka till!

Förrätten jag gjorde var en räkcocktail.
I den kan man ha vilka grönsaker man vill, det viktiga är isbergssalladen i botten och så räkor förstås!
Jag fyllde genomskinliga plastglas, är ni inte så många är det ju fint att servera i höga vinglas eller dylikt.
Eftersom många grönsaker så här års är svinaktigt dyra, över 60,-/kilot för gurka som består av 90% vatten så struntade jag i gurka, annars är det gott och krispigt bara du tar ur kärnorna med en sked och bitar den.
Jag köpte sparris på burk, det rekommenderar jag egentligen inte för dom slokade direkt när jag vill ha dem stående i glaset.
Jag valde att ha hälften stora skalade räkor och hälften havsmixpinnar för prisets skull. Använd helst inte skaldjur i lag, de blir en konstig smak tillsammans med såsen.
Jag gjorde en Rhode Islandsås:
Obs 40 portioner!
1 kg majonnäs
½ l matlagningsgrädde
10 msk chilisås
3-4 msk worchestershiresås
1 tsk sambal oelek
salt och lite citronsaft

Jag valde att blanda i hälften av skaldjuren i såsen, skeda upp blandningen ovanpå isbergssalladen.
Sen fyllde jag på med övriga grönsaker samt räkor till dekoration. En citronklyfta och en dillvippa kronade verket.
Jo, och så stack jag ner en grissini i varje glas.

Ja, då är det bara att skicka inbjudningskort till festen!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Synne

  12 februari 2009

  Oh så gott.
  Ska skrva ner det där.
  Letar recept på fisksås utan mjölkprodukter.
  Har du ett så hör av dig.
  Kallt som bara attan här just nu.
  Hade 26 minus för några timmar sen. Nu är det bara 18 minus.
  Ha en fin torsdag.
  Kram Synne.

 2. Svara

  lelu

  12 februari 2009

  men tack så mycket . det blir söndagsmiddag här av detta.. fortfarande sparkväder .. ljuvligt

 3. Svara

  Synne

  12 februari 2009

  Halloj igen.
  Vi ska ha lax i bitar. som jag ska göra i ugn. lime och mangomarinerad sådan. Med potatis till.
  Jo, maken är lite känslig mot mjölkprodukter. Magen mår inte bra av det.
  är less på skirat smör….
  Klems från nabokärringen 😆

 4. Svara

  Malin

  12 februari 2009

  Fest? Nää det orkar jag inte med…men det var ett bra helgmiddagsrecept!

 5. Svara

  britten

  12 februari 2009

  mmm tack för receptet det ska provas…och tack för dina gulliga kommentarer hos mig

 6. Svara

  annette

  12 februari 2009

  Inskrivet i “hjärnbarken”, alltid bra med lite tips på mat.
  Ni verkar ha haft en jättetrevlig fest, gästerna såg så glada och avslappade ut, Ni gjorde rätt i att sova Er genom städningen tycker jag;)

  Kramen //annette

 7. Svara

  Ragnvi

  13 februari 2009

  Hi, hi! Lite försiktigt hiar jag; vad spelar åldern för roll om man inte är en ost…!!
  Tack för dina ord hos mig! Skönt att veta att nån förstår vad man dillar om! Man måste ibland ha gjort samma sak själv för att förstå….hittills var den här sjukresan den värsta…vill inte ha fler nu men….
  Aptiten börjar komma tillbaka o den tog ett skutt framåt nu! Så härligt ni verkade ha haft det på festen!
  Kramen!
  Ragnvi

 8. Svara

  Nilla

  13 februari 2009

  Det där låter verkligen gott. Kycklingrätter tilltalar mig, och med salvia, citron och honung mmmm måste prova. ska genast spara receptet, tack för det.
  Kram

 9. Svara

  Mia

  13 februari 2009

  Å vad gott! Börjar bli dags för lunch, känner jag 😀

 10. Svara

  leila

  13 februari 2009

  Gillar att läsa dina recept för jag önskar att jag var så där duktig. men jag antar att det har med intresse att göra. Den där grytan låter smaskens 😀 kramis leila

 11. Svara

  elisabeth

  13 februari 2009

  åhh vad glad jag blev, äntligen ett nytt recept- det ska jag prova i helgen, inga konstiga ingredienser här inte. Visst du får gärna vidarefodra oss ett sånt recept… för ibland läser man nåt konstigt ord och t o m mataffärspersonalen kan vara lite frågande ibland. Men kul är det få nya smaksensationer när det finns så mycket spännande att tillgå. Ha d gott i helgen med snön och allt – den kommer väl ligga kvar ett tag…… ha ha.

 12. Svara

  leila

  13 februari 2009

  fick se nu då jag läser receptet en gång till att det var nog ingen gryta :mouthshut:

 13. Svara

  Anki N

  13 februari 2009

  Varför blir man alltid hungrig när man besöker Dig? Jo för du ofta delar med dig av massa go mat. Vi ska ha hem ungar i afton så Janne har lovat fixa maten, han är en redig mästerkock han med, längtar redan. I natt när jag la mig var jag med om något läskigt. Jag hörde en kvinna skrika högt “nej jävlar” med hjärtskärande röst…redigt läskigt. De e väl den där häxan i mig IGEN, läskig kärring de.

  Önskar Dig o Hasse o alla fyrbenta en kärleksfull och mysig helg från mig och min älskling o alla de där med fyra ben.

  Kramiz Anki N

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 219
 • 770
 • 1 610 887
 • 5 044
 • 65 073
Sök här