Bloggen Livets glädjeämnen!

Dessa härliga traditioner!

Av
den
29 augusti 2022

I helgen fick jag njuta av två av mina favorit-traditioner!
I fredags träffades ett par granngubbar och jag för att äta surströmming, något jag suktat efter ett par år då jag inte hittat några andra intresserade…
De flesta jag pratar med fnyser på näsan, men nu hade jag tur!

Det finns många sätt att äta surströmming, ena grannen valde att äta smörbrett tunnbröd för sig och surströmmingen och potatisen för sig…

Min andra granne gjorde en himla snygg uppläggning med tomatskivor som kronan på verket, det har jag inte sett förut

Själv äter jag strömmingen såhär: först prästost på brödet, sedan skivad potatis, hackad rödlök, strömming och till sist klickar av creme fraiche.

Hur äter du, om du gör det överhuvudtaget?

Gott smakade det, risken för att få mer protein i munnen än planerat var dock överhängande, miljoners flugor svärmade omkring oss, väldigt många gick drunkningsdöden till mötes då de hamnade i ölglaset…ingen blev inlagd i sprit!

På lördag gick dottern och jag på kräftskiva på Hyttstugan granngårds.

Visst ser jag belåten ut, av kräftorna återstår vid det här laget bara skalen som förpassats ut i köket…Glupska som vi var hade jag inte en tanke på att offra tid på att fota..

Efter sol och värme hur länge som helst var det självklart utlovat regn….i mängder! Men vi satt ute under tak och det gick förträffligt

Trubaduren hade knåpat ihop ett musik-quizz där vårt bord kom tvåa efter en jämn kamp. Dottern höll i protokollet..

Nu är det åter vardag, och jag lever länge på två glada kvällar i gott sällskap!

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  29 augusti 2022

  Surströming äter jag på tunnbröd, med lök och potatis och ost. Gott är det.
  Härliga bilder. Grattis till den ny looken på bloggen. Det är så fint. Kram.

 2. Svara

  Minton

  29 augusti 2022

  Det ser gott ut men har aldrig smakat tyvärr. Du sej verkligen nöjd ut efter så mycket gott. Kräftor har jag ätit men det är många år sedan. Inget man äter ensam.
  Tycker Daniel om surströmming ?
  Kramar från oss

 3. Svara

  Mia

  29 augusti 2022

  Men jisses vilka festprissar 🙂 men sååååå gott <3
  Jag äter både klämma eller med brödet vid sidan om, alltid tomater och Wästerbottensost 🙂 dock ingen lök eftersom jag inte tål det…. Syster vill ha messmör och det ville våra hälsingegäster också, så hur man äter suringar är nog väldigt lokalt.
  Vilken vacker dörr, eller om det är en panel, där i bakgrunden <3
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   1 september 2022

   Hej, vet inte om mina svar på kommentarer går fram nu, eller om de bara stannar här i bloggen utan att du får ett mejl. Har ju problem fortsatt med det…och med att inte kunna avisera om nya inlägg utom via facebook som ju alla inte har. Men men, när dottern hinner (lär inte bli på ett par veckor som hennes arbetsbelastning ser ut nu) så får vi reda oss. Tänk att jag aldrig hört om någon som ätit surisar med tomat. Inte messmör heller, men det är ju klart att ni uppe i norr äter mycket messmör som vi inte gör söderöver. Det var åratal sedan jag ens smakade messmör. Däremot hade jag också valt västerbottenost men vi tog det som fanns i min kyl o då blev det prästost. Skulle gärna ta en repris ännu medan det går att sitta ute, men nu är tillgången på surisar ynkligt dålig. 4 grader hos dig på morgonen, då står det inte på innan frosten kommer. Kram

 4. Svara

  BP

  29 augusti 2022

  Jamen – yummie, yummie! Älskar ju surströmming som du vet. Å i år var det väldigt knepigt att få tag i surströmming. Både hela strömmingar och fileade var så gott som slutsålda.
  Jag gör en “wrap” med mjukt tunnbröd som innehåller firren (såklart) mosad mandelpotatis, lätt crème fraiche alternativt gräddfil och rödlök på det.
  Har sett två bloggare som åt surströmming som din granne på hårt tunnbröd och med tomat. Ost var helt nytt för mig.
  Då har du avslutat sommaren på ett helt perfekt sätt. Det regnade hårt igår här med, ingenting idag dock.
  Stort GRATTIS till andra platsen i quizzet:-)

 5. Svara

  Anna-Lena

  29 augusti 2022

  Grattis till bra quizplacering!
  Nej tack! Möjligen kräftor. Även om jag föredrar färdigrensade kräftstjärtar. Länge sedan jag använde/åt sådana också.
  Men uppläggningarna var riktigt fina!
  Kram!

 6. Svara

  Anna-Lena

  29 augusti 2022

  Älskar surströmming. Äter klämma … surströmmingsbitar på hårt ljusugnsbröd ( ex.vis Runda Björn från Fazer) med mandelpotatis och lök. Inget annat. Och till det dricker jag helst kylskåpskall mjölk!
  Kräftor är också gott. Jag brukar äta med mig själv. Det går alldeles utmärkt. Om jag äter ensam i vanliga fall, varför skulle det inte gå med kräftor? Är det gott så är det.

 7. Svara

  Ditte

  29 augusti 2022

  Vad trevligt med både surströmming och kräftor.
  För min del är jag nybörjare vad gäller den sura strömmingen. Vill helst ha en liten “klämma” av mjukt tunnbröd med lite surströmming, rödlök, mandelpotatis och gräddfil.
  Vad gäller kräftor så är det inte direkt så matigt men lite stämning runt dem.
  Grattis till er placering.Bra jobbat i musikquizzet.
  PS Idag hade jag lite knepigt att komma in på din blogg. Tog lång tid.

  Kram

 8. Svara

  Äventyret framtiden

  29 augusti 2022

  Det förstår jag väl att du lever länge på de två fina tillfällena du fick vara med om. Din dotter är så vacker på bilden du tog av henne. Du med för den delen, lite klurigare uppsyn bara. 🙂 Hur jag äter surströmming? När jag har ätit den så har jag ätit den ungefär som du åt den, men utan osten. Och gärna med klädnypa på näsan ;).
  Härliga bilder, trevlig text som alltid här inne hos dig.
  Glad måndagskväll!

 9. Svara

  LillaSyster

  30 augusti 2022

  Jo du ser belåten ut. Tur att ni hade kräftskivan under tak hos dig….Här hade det knappt hjälpt med tak, och trubaduren hade inte hörts i det dånande regnet. Som sagt surströmmings tillbehören är goda…. Det finns ju så mycket god fisk att äta istället ? Tur att smaken är olikt. Ha en bra dag! Nu strax frukost =)

 10. Svara

  Anki

  30 augusti 2022

  Härliga kalasdagar i Sundborn! Surströmming är inte min favorit, men jodå, jag kan nog ta en smakbit. Jag har bara ätit den på mjukt tunnbröd med potatis, gräddfil eller crème fraiche och rödlök. Smakar i alla fall bättre än den luktar! Kräftor gillas i alla fall skarpt!
  Ha en fin tisdag! Själv ska jag till tandläkaren ?
  Kram

 11. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  30 augusti 2022

  Här är det nära att jag börjar dregla för surströmming är bland det godaste jag vet. Men av förklarliga skäl äter jag inte sådana delikatesser längre. Men förr hade jag mjukt tunnbröd, skivad potatis och minst två rensade strömmingar i en ihoprullad stut. Ingenting annat som kunde ta smaken från den goda surströmmingen. Tomater har jag testat men då blev det alldeles för mild smak och jag gissar att crème fraiche har samma effekt. Kräftor har jag däremot aldrig förstått mig på. Mycket jobb för att få väldigt lite mat och smaken var bara som ett “jaha”. Men stort grattis till dig som har fått uppleva så mycket matlycka 😀
  Kram

 12. Svara

  Birgit

  30 augusti 2022

  Jag åt också surströmming i helgen- så gott! Jag äter min på tunnbröd med röd lök, tomat och mandelpotatis.
  Kräftor får vi ta en annan gång – men det är också gott.

 13. Svara

  Ninni

  31 augusti 2022

  Nä, surströmming äter jag inte. Jag har försökt i flera år att lära mig tycka om det men till sist gav jag upp. Gillar inte matjesill nåt vidare heller och det påstås att de liknar varann i smak.
  Kräftor överlåter jag också till andra att äta då jag själv är allergisk mot alla skaldjur utom räkor (tack och lov för det då).
  Verkade som ni hade en trevlig kväll och såna tackar jag inte nej till.
  Jag upptäckte att jag inte fått några mail om att du bloggat men när jag kikade in här så hade du skrivit många bloggar. Är ju lite bekvämt att få det via mailen. Då vet jag när jag ska klicka in mig. Är ingen flitig användare av fb heller. Har du medvetet tagit bort den funktionen eller kan du inte ha den?

 14. Svara

  Åke

  1 september 2022

  Traditioner bryter man inte till höger eller vänster, tur du hittade några att föreviga dem med. Surströmming är ju för gott helt enkelt. Jag har två burkar kvar, ännu inte provat dem än, en granne vi har traditioner med är inte så kry… jag måste kolla inför helgen.

 15. Svara

  Åke

  1 september 2022

  Jo bild två och tre gjorde verkligen att det vattnades i gommen ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 453
 • 559
 • 1 651 885
 • 5 116
 • 65 975
Sök här