Det var bättre förr…

Jaha, då har man klivit ur OS-bubblan för denna gång.
Men nog måste jag säga att jag har tacklat av, inte sitter jag lika plikttroget och tittar på alla sändningar som jag gjorde en gång i tiden.
Denna helg räddade i alla fall Finland från ett fullkomligt katastrof-OS, men nu ska ni få höra:

När jag var yngre (mycket yngre) så följde jag alla stora mästerskap inom vintersport och inom fri-idrott.
Ja jag var så biten att jag var snudd på besatt.

Som bevis har jag sparat två tjocka kollegieblock fulltecknade med

tidningsurklipp

..och statistik på varenda tävling som gick av stapeln, oavsett gren.
Självklart var man tvungen att ha koll på rodeltävlningarna och notera inte bara resultat utan även åktider..
Och alpina åkningen, detta år var inte Stenis med, vet inte om han var skadad?
Otroligt så många minnen dessa häften väcker i mig…

Varje hockeymatch som spelades fick en egen sida med fakta, allt från målskyttar till utvisningar..

I skidstafetterna noterades varje åkares individuella tid och jämfördes med övriga.

Gissa om detta var ett fullkomligt uppslukande pyssel.
Jag följde förstås spelen på teve och radio, jag köpte dagstidningar varje dag, både svensk och finsk. När det var helg åkte jag in till stan från förorten för att handla finska tidningen som inte fanns att köpa någon annanstans än på T-centralen..
Jag behöver förstås inte nämna att internet inte ens var påtänkt..

Jag gladdes åt allas vår Gunde helt ovetande om att jag skulle komma att bo bara några mil ifrån hans villa i Skamhed

Och Sverige hade inte bara en skidhjälte

utan två, Wassberg satt också på tronen!

Tomas Gustafsson glänste på skridskobanan

Här avslöjar jag den grymma sanningen om 1984 års skidskyttestafett! Finland sjua och Sverige tia…

Till sist var två häften fullklottrade och sanningens minut hade kommit, hur gick det i spelen? Ja det är bara att läsa fakta

Nu börjar ni förstå min rubrik va?
Men kan någon begripa hur jag kunde lägga ner så mycket engagemang och tid på att dokumentera spelen? En riktig kalenderbitare var jag visst..
Jag jobbade heltid, jag hade barn, men hur prioriterade jag egentligen?

Det är i alla fall lite skillnad mot hur man tävlar idag, då många lopp går som masstarter som gör tidjämförelser totalt ointressanta , man tävlar 10 varv på korta banor istället för att åka en lång länga ute i granskogen. Skidbyten, Ska man byta skidor mitt i loppet? Allas skidor nöts ju under loppet så det är ju inte mera rättvist när man kan byta?
Ja mycket har förändrats, och visst kan jag förstå att det sker en utveckling.
Det gäller ju också att väcka publikintresset så man inte går miste om viktiga intäkter som håller sporten levande.

Men om ni frågar mig så är inte alla förändringar enkom positiva för sporten.
Jag är själv ingen vän av sprinttävlingar till exempel. Man bökar och stökar, knuffas, ramlar, bryter stavar, det är rent vanskligt många gånger.
Turen avgör vem som vinner ibland, sånt gillar jag inte.
Och nu diskuteras att man ska bygga in hinder och hopp på längdåkningsbanan!!!!
Allt för att göra sporten mer spektakulär!
Det är ju bara att välja att titta på snowcross och skicross och allt vad det heter där dom ramlar och skadar sig stup i kvarten om man vill ha den typen av spänning i tillvaron.
Rör inte den “riktiga skidåkningen” och rör inte klassisk åkning heller.
Då har jag sagt mitt i detta ämne.. du får gärna ha synpunkter du också!

0

14 Comments:

 1. Spännande läsning. Riktigt så gal var jag nog inte. Jo när det kom till hästsport. Ser att våra nordiska länder låg högt upp redan då och det var intressant. Samtidigt kan man börja fundera på Sovjet som det hette då, hur många som gick dopade….
  Ha en skön kväll nu. Här sitter man och myser inne när det kryper ner mot 16 kalla ute.

 2. WOW!!! Vad mycket tid du lär ha lagt ner på allt detta.
  Jag håller med dig om att det blivit för mycket stök omkring vanliga skidåkningen och det var bättre förr. Nej rör inte skidåkningen nåt mer. Låt det stanna vid det som är nu. Vill man ha mer spänning kan man kolla in skicross och liknande. Nä, det är tillräckligt publikvänligt nu så de behöver inte ändra nåt mer.
  Vad jag inte förstår är varför man dopar sig när man håller på med curling??? Sopar man bättre när man är dopad eller?
  Kramen.

 3. Oj… Det var verkligen ett gediget engagemang! Hur hann du med allt?
  Jag satt och noterade ibland då när Stenis åkte, men inte i närheten av det du visar här.
  Fast jag känner igen det där röda kollegieblocket till vänster där på första bilden :-D

 4. Åh vilken nostalgi…jag blir nästan tårögd :D på riktigt!!!
  Nä, inte sitter jag heller lika klistrad som på “den gamla goda tiden”, jag nöjer mig med längdskidåkning och skidskytte numera….däremot kan jag tycka att sprinten är ganska rolig, det gjorde jag inte när den infördes men jag har ändrat mig. Att man ska bygga in hinder och hopp i längdåkningen har jag inte hört talas om men DÅ kommer jag nog (som du) att protestera högljutt!!!
  Kram på’re

 5. Vad roligt att se att du antecknat så mycket och så prydligt! Det ser precis ut som det som “min gubbe” har skrivit. Nog har jag hittat liknande poängtabeller och statistik i hans lådor:). Själv är jag betydligt tråkigare, och Jan brukar säga till mig att jag borde vara lite mer som min mamma. Hon som hoppar i soffan och skriker högt när det blir mål i fotboll eller liknande.
  Kram

 6. Vilket engagemang och vilken samling ! Imponerande! Visserligen är jag också sportintresserad och var än mer förr, mest fiidrott, skidåkning i alla former (inkl. utför, backhoppning och skidskytte) fotboll , basket och handboll. Jo, även simning och simhopp intresserade mig då och nu. Och en del finns kvar idag. Men någon dokumentation har jag inte, men många av namnen jag åsg hos dig känner jag förstås igen.
  Nej, jag tycker heller inte man ska röra den klassiska åkningen och den riktiga skidåkningen. Men jag hoppas också att man fortsätter hålla efter dopingen och den tilltagande astmamedicineringen.
  Tack för att du delar med dig!

 7. OMG! Å jag trodde att jag var idrottsfåne;-) Det är jag inte, inte ett dugg inser jag, när jag tittar på ditt kalenderbitande. Å att du har alla anteckningar kvar – helt otroligt!!!
  Har själv aldrig varit en kalenderbitare, men när det är fotbolls-VM/EM så skriver jag anteckningar för att jag i många år tillsammans med en kollega administrerat företagets fotbollstips. Hon sköter Excel arket, jag skriver matchrapporter från tv-soffan.
  Som sagt ingenting jämfört med vad du höll på. Fantastiskt! Å hur f’n hann du med????

  Alla dessa “nymodigheter” i skidspåret var ju omdiskuterade när de introducerades. Personligen gillar jag “spänning” så jag gillar sprinterloppen. Finns väl ingenting tråkigare att följa Vasaloppet till exempel, men det är ju åt andra sidan ingen OS-disciplin heller.

  Himla kul med en idrottsidiot till:-)))))))

 8. En stor applåd till dig, vilket arbete du lagt ner =) Jag är helt stum och vackert skriver du. Tänk att man kan bli helt uppslukad – det är fascinerande. Jag håller med dig rör inte skidåkningen, men skylta gärna lite tydligare så att åkarna vet hur de ska åka (eller inte för då får vi bronsmedalj – nä det var synd om henne som åkte så galet fel) Nu har vi vasaloppet att se fram emot i helgen, du kanske ska vara på plats och servera soppa?
  Själv är jag ju nöjd nu vill inte ha den här kylan -12 och absolut inte mer snö, men jag kommer nog att få 10-15cm under dagen om man ska tro de som spår vädret, bara att hoppas att det trillar ner till havs istället för att dra in över land. Nu ska jag åka mot simhallen innan, det är dags att jobba. Ha en bra dag och som sagt jag är imponerad över dina kollegieblock! Kram

 9. Imponerande att du har allt i minsta detalj nertecknat! Måste tyvärr säga att jag tappat nästan allt intresse för vintersporten, alltså det här cirklandet i banor runt, runt då dom aktiva som österrikiskan tappar bort sig.
  Tyckte det var mycket mera spännande att följa skidåkarna i spåren och se vem som kom först fram bland tallar och granar.
  Min mamma var ett riktigt idrottsfreak, hon satt aldrig ner och tittade, gick mellan kastruller och grytor och stannade till i dörröppningen till TV rummet när det hettade till och hade ändå full koll på allt som hände och det var naturligtvis Finland som hon hejade på, men också svenskarna fick sin beskärda del av hyllningarna, men däremot aldrig ett gott ord om ryssarna, kriget hade för all tid gjort henne till en stor skeptiker med allt och alla som hade något med Ryssland att göra.

 10. Hög nostalgifaktor där! Gjorde som du, men var mina block är nu vet jag inte. Däremot tapetserade jag en hel vägg i sovrummet med tidningsurklipp… och ägnade mycket tid med att måla och klippa ut perfekta os-ringar och flaggor… men det var slalom och storslalom (Stenmark) som gällde för mig. Tänk Bojan Krizaj som åkte så otroligt snyggt och kalvarna Mahre som inte gjorde det, men ner kom de, Hans Enn som gjorde ett bejublat åk i parallellslalom ( han gjorde en otrolig vurpa, nästan som regisserad, osv osv. Det var självklart att tiden stannade och vi fick njuta under skoltid.

  I år? Äh.

 11. Oj, vilket engagemang! Min pappa satt alltid och skrev ner alla resultat på slalomtävlingar under Stenmarks tid men han nöjde sig med det och jag tror inte att han sparade anteckningarna, men det vet jag faktiskt inte ;)
  Det måste vara jättekul att ha dessa minneshäften men det kanske är bra att du har lugnat dig lite med åldern ;) Jag har en dotter som har Aspergers och det är nästan som om ditt antecknande skulle kunna platsa som ett typiskt särintresse som hör till den diagnosen. Om ett intresse väcks så ska alla detaljer utredas inom det området :D
  Redan på Stenmarks tid rasade vi över ändringar i reglerna som gjordes bara för att han inte skulle vinna allt. Jag håller med om att det går lite för långt ibland och jag undrar vad idrottarna tycker om att deras tävlingsregler förändras för tittarnas skull.

 12. Alltså … jag blev alldeles matt efter denna läsning – och frågan är ju HUR HANN DU??? Jisses! Kul att du sparat allt också! :)
  Jag tycker det låter som en totalt idiotisk idé att göra konstgjorda hopp och andra hinder på längdåkningsbanorna! Längdåkning är längdåkning och inte något annat! Nu blev jag nästan lite upprörd också :)
  Kram på dig min vän!

 13. Åh du milde vilken kalenderbitare du var.
  Jag å andra sidan skrev stamtavlor på hästar och kollade och följde travet.
  Var sak har sin tid i livet, iaf för mig.
  Kramen

Kommentera