Bloggen Livets glädjeämnen!

En aktiv dag med träningsråd och fågelspaning..

Av
den
21 april 2020

Träffade en riktig snygging idag!
Fast, han hängde där ganska endimensionell på väggen..
Hos sjukgymnasten på vårdcentralen träffade jag honom, men vad viktigare var ..
Jag träffade en kunnig sjukgymnast och vi gick gemensamt igenom vilka övningar jag ska koncentrera mig på för att träna ryggen nu när jag snedbelastat den i samband med ben-eländet.
Om jag nu inte blir bättre har jag i alla fall delvis mig själv att skylla…

Jag har ju tidigare berättat om sparvhöken som slog en duva och som jag också lyckades fota mitt i middagen…

Efter det har vi sett flera rovfåglar här i mitt närområde, och för ett par dagar sedan när det blåste som värst såg vi fåglar som satt högst upp i talltoppen utanför min lägenhet.
Tyvärr var avståndet långt för kameran, och med den svajande vinden i trädtoppen blev fotona väldigt suddiga.
Sen såg vi fåglarna uppe i luften och fick inte teckningen på stjärten att likna hökens.
Det blev en del googlande och till sist kom vi fram till att vi nog sett tornfalkar!

Idag tog vi en promenad till gamla fabriken för fågelskådning…

Strålande blå himmel och ett högt fabrikstorn, kan förutsättningarna bli bättre?

Plötsligt ser vi en fågel, sedan två, och en av dem landar nästan högst upp i tornet, nu fick min lilla kamera göra sitt yttersta!
Och visst kan man se en fågel där högt uppe

Och se, visst är det en tornfalk!
Så roligt att se den, den är inte större än en tamduva, bor i holkar, ihåliga träd och gamla ruiner eller tar över ett gammalt kråkbo (som borta hos mig)
Den lever på möss, sorkar, skalbaggar, grodor och reptiler.

Naturen håller på att ta tillbaka det den förlorade när denna stora fabrik byggdes…

Nu tyckte jyckarna att det var hög tid att fortsätta promenaden, pippifåglar är inte särskilt upphetsande!

Det var högsommarvärme i solen, tröjan åkte av i en farlig fart och Daniel tar för sig av lervattnet i diket. Kolla tungan, lika lång som hos en myrslok!

Kolla vilken kamouflage! En av tornfalkens byten gömmer sig i fjolårsgräset!

Och minsann, mitt ute på vägen, en till! Men nu kom en bil susande och jag ville inte ha en tillplattad groda (prins?) på vägen så jag klev mitt ut i vägen och hejdade bilen, pekade på grodan o bilen väjde snällt och skonade därmed ett grodliv!

Ja det blev en händelserik dag så här i händelselöshetens corontäntillvaro.

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  BP

  22 april 2020

  Först en snygging och sedan en potentiell prins. Inte illa för en enda dag;-)
  Bilden på fabrikstornet mot den blå himlen är fantastisk, och det är dina zoomfoton på tornfalken också. Fantastiskt bra jobbat:-)
  Istället för att riskera ditt liv för grodorna borde du be kommunen att sätta upp sådana varningsskyltar med grodor på. I grannkommunen här finns det några stycken.

 2. Svara

  Susjos

  22 april 2020

  Så häftigt att få med en tornfalk på bild! Coolt!
  Å coolt att du räddade grodan från en säker död, i alla fall från en bildöd!
  Hoppas du blir bättre nu med övningarna du fick från sjukgymnasten!
  Kram i vårsolens glans!

 3. Svara

  Carina Larsson

  22 april 2020

  Ja du verkar då inte ha det tråkigt nu när du kan ut och gå igen och med hjälp av övningar från sjukgymnasten så kan det ju bara bli bättre.
  Häftigt med tornfalken men Daniels tunga var häftigare. 😀 Vi brukar studera Snoozen då han lapar i sig vätska av något slag och ser då att hans tunga blir längre och längre ju mer han lapar i sig.
  Kramen.

 4. Svara

  LillaSyster

  22 april 2020

  Du är Prinsräddaren i dubbelbemärkelse=) Bra att du fått övningar, var flitig och ha tålamod- du har igen det =)
  Fina falkar. Njut av ännu en härlig vårdag! Kram

 5. Svara

  tanthuset

  22 april 2020

  Ohhhh så fin tornfalk. När jag bodde på Åströmska häckade det två par där, ett par alldeles vid husen….dom verkade inte speciellt skygga heller det var så roligt att se 🙂
  Skönt att du fått hjälp med ryggen för jag förstår att den farit illa nu under tiden med det onda benet, lycka till Paula och kram på’re <3

 6. Svara

  Mias Mix

  22 april 2020

  Vad roligt med massa fina fåglar kring dig. Tycker jag ser mer och mer rovfåglar men det kanske bara är att jag är mer observant nu än för några år sedan. Men inget roligt med din rygg. Tyvärr fungerar ju kroppen så, har man ont någonstans avlastar man den delen och får ont på ett nytt ställe. Jättebra att du har fått bra hjälp. Min dotter är ju sjukgymnast så vi får alltid övningar av henne vid minsta krämpa.
  Det är tydligen grodornas tid nu. Även här rör de sig för fullt och över stora vägen så att varningar gått ut på Gnestas facebooksida så inte folk kör på dem. Bra gjort att rädda hans liv! Kram

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 april 2020

  En väldigt skön och givande händelselös dag, som jag inte alls tycker var händelselös. Vilken tur ni hade att tornfalken satt där så snällt och lät sig fotograferas. Som människa kan man lugnt titta på den men kanske en liten Daniel känner en viss oro inför en eventuell tornfalksattack. Men det krävs nog en havsörn eller liknande för att den ska våga sig på något sådant. Du är så snäll som räddade grodan. Tyvärr är det nog många små grodor som stryker med men nu kan i alla fall en av dem leva vidare tack vare dig 😀
  Kram

 8. Svara

  Karin Eklund

  22 april 2020

  Visst händer det hur mycket som helst fastän man bor lite grann ute i bushen. Hela tiden är något på gång. Lyckat att du fick tornfalken med på bilder. En så vacker fågel och vilken flygare sedan. En snygg karl fick du se, något avskalad vad gäller klädseln men ändå väldigt snygg. Hoppas att du med din nya hjälp får ordning på ditt onda. Jag håller mina tummar hårt för det.
  En prins hann du rädda från ett tillplattat öde. Bra gjort!
  Och vovvarna är ju bara för härliga! Kramgoa
  Ha en fin onsdag Paula!

 9. Svara

  Ama de casa

  22 april 2020

  Rovfåglar är oerhört fascinerande, men jag är kass på att se skillnad på dom olika arterna.
  Snällt av dig att rädda prinsen 🙂

  Ha en fin dag!

 10. Svara

  Minton

  22 april 2020

  Tornfalken är så fin pch bilden också. Grodor på vägen är inte kul och det finns en plats strax utanför Rottne där dom flyttar från sogen och över gatan till något annat. Passerade en sen kväll för några år sedan och det fanns 100 tals på vägen. Så otäck ..
  Vovvarna är så fina .
  Kramar från oss

 11. Svara

  Ditte

  22 april 2020

  Vilken händelsrik dag det blev. Och på olika sätt. Så bra att du träffat en sjukgymnast och fått hjälp med övningar. Nog så viktigt.
  Minns när du träffade på sparvhöken mitt i lunchen. Och så bra du dokumentera den-
  Och nu en tornfalk. Har nog aldrig sett en sådan annat än på bild. Du fick till ett bra foto även av den.
  Och så grodorna lite senare. Hoppas de kan hålla sig undan att bli mat åt tornfalken. Du lyckades i alla fall rädda en här på vägen. .
  Tack för rundan! Trevligt att gå med.
  Kram

 12. Svara

  Anki

  23 april 2020

  Fina bilder från din promenad – och stort Grattis till att ha tornfalkar som grannar! Det fanns förr ett par i Norrköping som jag blev visad på av arbetskamraten, fågelskådaren M. som höll koll på spännande fåglar 🙂
  Hoppas du får bra hjälp med ryggen … nu gäller det att du tränar ordentligt!
  Kram

 13. Svara

  Herr Nilssons Fru

  23 april 2020

  Vi har inte samma smak, jag tycker inte han var snygg,jag tycker han ser lite senig o läskig ut 🙂

  Tornfalk – har jag aldrig hört talas om. De är säkert mitt bristande intresse för fåglar. Vet knappast vad våra sommargäster (som vi har gott om) i fågelholkarna är för sorter. Men vi trivs med dem o de trivs här.

  Tornfalk måste den som hos dig ha ett torn att bo i 🙂 i så fall är det därför de inte syns här. Tornet ser spännande ut. Har du aldrig lockats att klättra upp? Bilderna du tagit på Tornfalken blev kanon trots avståndet. Nu vet jag hur de ser ut. Vi har väldigt mycket Tranor här på åkrarna och Svalor i häcken. De kan skrämma halv ihjäl en ibland när de flaxar iväg där inne. Vi har en jätte hög och bred häck, lite högre än ellednings stolparna som finns i den 🙂

  Ja var noga med träningen så hoppas vi du blir bra i ryggen.

  Kramiz o ha en fin dag

 14. Svara

  Kicki

  23 april 2020

  Vilken trevlig utflykt i naturen. Tornfalk, det hade jag aldrig vetat att det var. För mig är alla “rovfåglar” om det inte skulle vara en örn, den skulle jag nog känna igen.
  Hoppas att träningstipsen hjälper dig. Ta en muskelavslappnande tablett, typ Paraflex, lättare att träna när man inte spänner sig.
  Grodan på sista bilden såg mager ut.
  Kram/Kicki

 15. Svara

  kajsalisasblogg

  23 april 2020

  Skulle vara kul att besöka det där pappersbruket med kameran.

 16. Svara

  BrittMarie

  24 april 2020

  Vilka sanna djurvänner ni är! Så spännande att skåda fåglar på den gamla fabriksskorstenen. Toppen var ju ändå när du klev ut i vägen och räddade grodan!
  Kram till djurens vänner

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 287
 • 405
 • 1 717 630
 • 4 907
 • 63 154
Sök här