Bloggen

En bantande språkpolis

Av
den
21 mars 2012

Tidningar och internet översvämmas av annonser för viktminskningsprodukter.
Har det alltid varit så eller är det för att jag själv försöker gå ner i vikt som jag lägger märke till dem?

Nå, oavsett så retar jag mig fruktansvärt mycket på småannonserna som dyker upp på Facebook.
De måste vara skrivna på engelska eller något annat språk och sedan har man låtit en maskin översätta texten.
Läs här så förstår du vad jag menar:

-“Lokal mamma går ner 10 kg på 2 veckor genom att använda detta enkla diettrick

Vadå lokal mamma, var är hon lokal, hemma i Skövde eller?

-“ID-alg Prisvinnande viktminskning som kan hjälpa dig att bli av med de extra kilon!

Suck, vilken grammatik!

Samma sak gäller för annonser för mirakelkurer som gör dig yngre!

-“Dermatologer avslöjar hemligheten bakom att ta bort rynkor och se nitton år yngre ut!”

Jag baxnar, varför just nitton förresten?

-“Få antiåldrande hemligt som tillverkar du tittar är yngre

Ja precis så stod det! Vad är det dom säljer, förutom att det är ytterst hemligt?

För mig handlar detta om trovärdighet!
Om man inte kan skriva en annonstext rätt och riktigt så litar jag varken på produkten eller tillverkaren!

Förresten,

..jag har förpassat min motionscykel en våning ner, till källaren!
Säljes billigt om någon vill ha, det var helt enkelt inte min grej!

Nej, i brist på annat satsar jag nu helhjärtat på långa dagliga promenader, idag har jag varit ute flera timmar i det underbara vårvädret!

Så här förfärande ser utvecklingen ut på catwalken, vem tycker den vänstra är snygg?
Jag har förresten en hemlig last, jag, gamla käringen, gillar att titta på Top Model!
Jag halkade någon gång in på den utländska versionen, nu följer jag de svenska tjejernas tävling. Visst är dom långa och smala, men jag tycker tack och lov ändå att de framstår som sunda och hälsomedvetna tjejer med huvudet på skaft!
De jobbar stenhårt för att slå sig in i en hård bransch där deras karriär blir kort men intensiv.
Jag tycker faktiskt dessa tjejer är bra mycket mer seriösa än några halvgamla avdankade Hollywood- eller New York- eller Östermalmsfruar fullproppade med botox som kläcker ur sig den ena grodan efter den andra..

Nu ska jag leva upp till mitt löfte, marsch ut och gå med sig!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  21 mars 2012

  Haha..tänk de har jag aldrig lagt märke till på FB, jag läser nog aldrig annonstexten:)

  Men nog kretsar allt omkring vikt o utseende nu för tiden. Inte konstigt att de unga blir både ihopdeppade o annat när de hela tiden måste jaga ett ideal. Jag kollar oxå bland på Top Model, kul att se bilderna de gör, för smink o kläder kan verkligen förändra en människa.

  Nej tack,jag har en egen motionscykel o de var inte heller min grej så den har någon av svärdöttrarna nu, ja sedan flera år:)

  Kramiz

 2. Svara

  Nette Cecilia

  21 mars 2012

  :sad:Vilken grym bild hon borde nog gå på viktökningsprogram .Hur kan dom sätta ut sådana bilder .Jag brukar också se på topmodell ,men nu är det länge sedan ,det är som du säger kul att se hur dom gör med foto o smink.Tyvärr ser vi inte den svenska varianten men har sett den finska .Vi ser ju Sveriges TV men det är 1,2, 4 kanalerna vi ser gratis .Har slutat väga mig mår bättre då .Men kan avslöja det finns inte en människa som är nöjd med sin kropp man blir så trött att höra allt gnäll om allt som är fel ,vart är världen på väg ,kram Nette

 3. Svara

  Ullis

  21 mars 2012

  Antar att annonserna är ett verk av Googles översättningstjänst.

  Ja, det är skrämmande att se hur modellerna smalnat av. Man kan kolla i en klädkatalog från 90-talet, där är modellerna “normala” och inga benrangel.

 4. Svara

  Nilla

  21 mars 2012

  Haha…jasså du gillade inte motionscykeln. Nä, det är bättre med promenader. Nu har jag läst igenom en massa här. Brukar kika via fejjan, i mobilen, men det blir så svårt och pillrigt att kommentera i mobilen. Men nu är jag här…igen. Vet inte vart tiden tar vägen, men det blir ju alltid ett eller ett par besök hos pappa i veckan. Ett barnbarn som fyllt år, hundar som ska kammas och badas…tiden räcker inte till.

  Men som sagt…nu är jag här. Och har varit med om både dop, bröllop, bad i isvak…och njutit av det bedårande lilla barnbarnsbarnet. Och sen har du en helt fantastisk bild på din Blinka överst här i bloggen…den är magisk den bilden.
  Kram på dig

 5. Svara

  annette

  21 mars 2012

  Skrämmande med all “skit” som vi dränks i vad gäller bantning, och det är definitivt inte vackert att se dessa sjukt smala modeller, visst kan en del behöva få en liten “rivstart” för att komma igång men sedan handlar det ju egentligen bara om plus och minus, det som kommer in skall förbrukas, vill vi gå ner så får vi se till att intaget blir mindre och att uttaget ökar;)
  Kör Du på med Dina promenader, då får Du ju även frisk luft!!

  Kramen!

  annette

 6. Svara

  AprilSus

  21 mars 2012

  Jag brukar nog inte notera dessa annonser, nog för att jag behöver gå ner i vikt, men jag vet vad jag gör för fel. Alla dessa pulver mm kanske ger en snabb vikt nedgång, men så fort man börjar äta, så passar kroppen på att fylla på i depåerna så att den har resurser att klara av nästa svältkur. Ja, man har ju kört jojjo metoden i sin ungdom och resultatet blev åt fel håll. 😳 Men det var rolig läsning! 🙂

  Med tonårs döttrar i huset blir man ju ledsen över de kroppsideal som råder. Även normalt smala tjejer känner sig tjocka när de ser hur magra många modeller är. Size zero är vad många eftersträvar i kändis/modell världen, men varför vill man vara en nolla… ❓

  Jag hade en crosstrainer som stod och samlade damm och den skickade jag iväg upp till sthlm, med det blivande bröllopsparet när de var här på besök. Jag har ju hund nu, så då får det bli promenader även för min del, men ska det hända något med vikten måste jag även tänka på vad jag stoppar i mig.

  Kramisar!?

 7. Svara

  Menageriet

  21 mars 2012

  Själv kör jag godisdieten. Ät så mycket Du vill och gå inte ner ett hekto. :mrgreen:
  Så söt barnbarnsbarnet är! De två nedersta bilderna i det inlägget säger allt! Mamma sitter hemma och passar barn medans pappa är ute och roar sig. 😉
  Modig kille som vågar hoppa i vaken! 😀
  Ha det gott!

 8. Svara

  Astrid

  21 mars 2012

  Jo du det är nog så att du är medveten om annonsen och ser dessa överallt
  När vår dotter fick MS så tyckte jag att det stod överallt om det, tidigare visste jag knappt vad det var
  Jag såg det till och med på en bil,men det var nog motor sport det betydde
  Jag ser också Top Model, bara så du vet
  Maken blev kvar på las tack och lov

 9. Svara

  Sigge Svamphund

  21 mars 2012

  Här har det verkligen hän saker med bröllop. människovalp och ett bad värdigt mej.
  För övrigt så blir det nog så kanske att jag och matte våldgästar dej en natt i augusti.
  Vi ska ha svampkurs i Kolsvaskogarna och då är det ju enklet att svänga upp till dej och sova eller?????

 10. Svara

  Tant Björn

  21 mars 2012

  Hej på dig finnkäring! Kul att du tittade in hos mig 😆
  De där annonserna är nog lika dåliga som verkan de gör. Jag kör också med promenader (har ju hundar) så någon motionscykel vill inte jag heller ha.
  Ha det gott!

 11. Svara

  Kicki

  21 mars 2012

  Du får väl plocka fram cykeln till vintern igen. Nu är det ju betydligt trevligare att motionera utomhus.
  Det lilla barnbarnsbarnet är ju bara SÅ bedårande, förstår att mamman har utländskt påbrå med dom färgerna.
  Jag läser inte sån där smörja över huvudtaget. Även om dom tycks tro att “allt går att sälja med mördande reklam”.
  Kramen

 12. Svara

  messan

  21 mars 2012

  Den där vänstra…får mig att må dåligt…det är inte så vi ska se ut alls. Vi ska vara friska och fräscha men det handlar inte om hur stora vi är utan hur vi mår. När jag fick min sjukdom MS så valde jag att tänka om när det gällde mycket men mest om hur jag mår nu och allt jag kan påverka själv och det gör jag nu.
  Mitt lilla tips är på med stegräkarna och gör du något annat så räkna om det och att se hur mycket man gjort på en dag får en att må bra!!! Det är det viktigaste att man mår bra:)!

  Love<3
  Kramar messan

 13. Svara

  Marketta

  22 mars 2012

  Hahaha, ja det ser ju absolut ut som nåt som google översatt 😆 . Jag försöker troget trampa min timme på motionscykeln. Hade ju tänkte göra det 3 ggr i veckan, men än så länge har jag bara kommit till 2 ggr i veckan, måndag och onsdag. Men sen i slutet av veckan så kommer det alltid så mycket annat så då blir det inget. Går gör jag så mycket jag kan pga hälen. Har nu tejpat den i 2 veckor, och ibland känns det som om den är bättre för att nästa dag känns det helt tvärtom.

  Kramizzar
  Marketta

 14. Svara

  Awa Gardi - Smakprov på det goda livet

  22 mars 2012

  Hej! Har precis startat en tävling du kan vinna valfri canvas tavla! Kika gärna in här: http://awagardi.blogg.se/2012/march/tavling.html#comment

 15. Svara

  Malin

  22 mars 2012

  Tack o lov så ser jag inte dessa annonser 🙂

  Ja visst är det så mycket härligare att promenera utomhus än o sitta o trampa på motionscykeln o svettas inomhus.

  Ska nog oxå dra tillbaks min i pannrummet igen, sen min utmaningsmånad var över har jag inte ens tittat åt den.

  Kram

 16. Svara

  Ninni

  22 mars 2012

  Jag tittar inte ens på de där annonserna. Jag är så dålig på att kolla in annonser så jag missar även nöjesannonserna i Ljusdalsposten och rea och sånt… nä, inte kollar jag på det så jag missar det mesta. Har nog att göra med att jag tidigare aldrig hade råd att handla nåt mer än maten så jag slutade titta på annonser. Men jämförpriser i affärn kollar jag ständigt. 😀
  Härligt med långa promenader. Jag saknar att kunna ta en riktigt promenad. Är glad om jag kan gå en sväng på en marknad nu för tiden och har jag ändå kryckorna med mig. Att handla på coop i Ljusdal kan bli för mycket gående för mig ibland. Men ICA hänne i Järvsö är inte så stort så det går bättre.
  Det ser inte sunt ut med benrangelmodeller. Det är rent av fult och motbjudande, tycker jag. Ok om de är så smal av sig själva men jag antar att de svälter sig för att se ut så där.
  Kram.

 17. Svara

  Punatukka

  23 mars 2012

  Ja,var kommer allt skit ifrån??? Och gu bevare mig för att se ut som “modellerna”,brrrrr.Tacka vet jag lite hull även om jag måste erkänna att mitt kunde vara aningen mindre,tssss! Världen är full av go mat så varför ska man avstå? Jag gick ner tolv kilo bara genom att gå i rask takt men det har jag tyvärr tagit tillbaks med ränta,hehehehe!
  Kramar om och önskar er många kulinariska upplevelser……Kram!

 18. Svara

  Mia

  23 mars 2012

  Hihihi…jag trodde att jag var ensam om att reagera på de där annonserna! :mrgreen:
  19 år yngre….kan man stämma dom om det bara blir 16 då????? Eller ve o fasa, om det inte blir nån skillnad alls!!!??? Vilket jag mer tror på *L*
  Jag hörde på radion (om det var ett land, eller om det var allmänt) att det skulle bli förbjudet med modeller med ett BMI under 18…..Alltid en bra början…
  Kram fina du!

 19. Svara

  Doris

  25 mars 2012

  Håller med dig om de där dåligt översatta annonserna !
  Jag tittar alltid på Americas Next Top Model men den engelska versionen gillar jag inte, de engelska tjejerna verkar för blåsta helt enkelt !
  Är avundsjuk på dig som har sådan underbar natur att gå i, här är det ju bara öppen vischa och inget vackert att titta på och det blåser ALLTID halv storm minst …

 20. Svara

  Turkulainen

  26 mars 2012

  Hej!
  Jag brukar roa mig med att läsa maskinöversatta texter ibland. Bruksanvisningar på olika slags prylar är ofta rena farsen!
  “som tillverkar du tittar yngre”, ja det har förstås stått “which makes you look younger” på engelska. Hi hi.
  På översättarskråets vägnar är jag förstås mycket indignerad på de här så kallade översättningarna som sprids vida i världen. Men översättare kostar, se!
  Ha det bra.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 367
 • 369
 • 1 608 595
 • 5 041
 • 65 037
Sök här