Bloggen

Islossning

Av
den
22 mars 2012

Jag spanar efter vårtecken vareviga dag, och det är jag säkert inte ensam om att göra!

Den dagen sjön sköljer, dvs. isen krackelerar, då spritter det av glädje i kroppen, men trots det varma soliga vädret ser det ut att dröja länge än..

Vid bäverdammen börjar det trots allt hända saker, där är vattnet strömt

Bävrarna har som du ser röjt om ordentligt i vinter, det ser ut som plockepinn längs ån

Jezz, tänkte jag här, där framme är det öppet vatten, men tji fick jag. När jag kom närmare såg jag att det var ett tunt lager vatten som låg ovanpå isen, grundlurad !

Utan att anstränga sig alltför mycket hittar man fortfarande is på sina ställen, och Blinka är inte sen att rulla sig i härligheten, gärna det, vore värre om hon rullade sig i leran!

Även i skogen finns is kvar på stigarna, men man tar sig ganska lätt fram vid sidan av spåret.

Det kommer att bli en fågelinvasion när isen släpper, här har kniporna hittat lite öppet vatten. Svanpar flyger ovanför mitt huvud och trumpetar vackert (NOT!) och gräsänderna bildar par i vassen. Det är kärlek i luften!

Hos nätkompisar har jag sett bilder på både tussilagon och blåsippor, men inga i verkligheten ännu. Vi har ju väldigt olika förutsättningar i vårt avlånga land, men ett är säkert, de dyker upp förr eller senare!

Jag har däremot sett nässelfjärilar och så har jag dessvärre hört att marodörerna fästingarna redan börjat härja.
Bonusdotterns hund hade en fästing under Stockholmsvistelsen och idag stod det i tidningen att en dam hittat en fästing på sin katt här i Smedjebacken, suck! Aldrig får man vara riktigt glad!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  22 mars 2012

  Islossning, jag trodde, tyckte de stod ägglossning:) De e ju nästan samma sak.
  Här letar vi inte vårtecken, här ser vi dom tydligt. Jag satt ute vid havet i tisdags kväll med hundarna och åt kvällsmat, såg inte en isfläck. Oh ja vi har idag legat på runt 20 grader i solen, vi satt ute ett helt gäng här idag, inte utan kläder men med väldigt lite kläder på oss:)

  Brukar Blinka rulla sig i lera? Hua, de är svårt att få dem rena om de gör de. Då är de ju bättre som hon rullar här på bilden. Fästingar, varför finns dom igentligen? Menar de flesta varlese på jorden har ju en mening, något gott de gör. Men fästingar, de gör väl inget gott för nått, eller?? Jag har peppar peppar aldrig haft någon fästing, tror jag har äckligt blod, men jyckarna får ju ibland o då överlämnar jag dom snällt till mannen, de e hans avdelning. Så nu när han inte är hemma iveckorna får jag ringa Rosalie om de kommer:)

  Kramiz hoppas islossningen kommer snart hos dig

 2. Svara

  Astrid

  22 mars 2012

  Oj så långt ni kommit med våren, i och för sig så har det regnat här idag och det tar rejält på snön
  Ni ser ut att bor fint nu när fåglarna kommer
  Jag kollade noga efter fästingar när vi var i Stockholm,men Tindra verkade klara sig den här gången

 3. Svara

  Nette Cecilia

  22 mars 2012

  😎 Ja nog är det kul att det börjar röra på sig ,vi har nog snö här ännu det är bara på dom öppna åkrarna som det är barmark ,två meters snöhögar står det överallt där det plogats.,fina vårbilder från dig .Kram !

 4. Svara

  AprilSus

  22 mars 2012

  Vilka härliga vår bilder du bjuder oss på! Låter spännande att ha en bäverdamm i närheten. Jag har inte heller sett några tussilago eller blåsippor ännu, men det har varit samma sak de andra vårarna vi upplevt här på sydsvenska höglandet. Det tycks inte alls finnas lika gott om dem här som i Stockholm. En vår när vi bilade upp till sthlm, så såg vi tussilago längst med vägarna efter att vi lämnat höglandet bakom oss. Finns de inte i några större mängder så är det ju svårare att upptäcka dem.

  Men att våren är här går ändå inte att ta misste på. 🙂 Det blir första våren som hund ägare, så nu får jag allt lära mig att ta bort äckliga fästingar om Nala får några? Vet inte alls om det är gott om dem eller inte här där vi bor? Fast jag tycker ändå att älgflugorna är äckligare än fästingar, som trots allt oftast bara dyker upp en i taget.

  Nu går vi en härlig årstid till mötes, men även den har sina nackdelar i form av olika kryp. Är mer orolig att Nala ska bli ormbiten än för fästingarna. Mina föräldrars hund blev ormbiten förra våren. Vi har långväg till någon djurakut om det skulle behövas och det oroar mig en del.

  Ha en fin kväll, vännen!
  Kramisar <3

 5. Svara

  Malin

  22 mars 2012

  Öppet vatten har vi endast i droppande form från skyn, det får gärna komma så snömängderna minskar här hemma i stan, för nu vill jag snart kunna ta fram cykeln.

  Men i stugan får det gärna vara skid och skoterföre ett tag till.

  Kram ?

 6. Svara

  Kicki

  22 mars 2012

  Jag såg dom första tussilagona idag. Här finns i princip inte en gnutta snö kvar.
  har inte tittat på sjöisen, men den var ju så tjock att det nog dröjer lite till, innan den sköljer.
  Triss har den otrevliga vanan att rulla sig i allt snusk hon hitttar i skogen. Skorpan gör samma sak, men aldrig Jolly, ingen av mina boxrar har gjort det.
  Kram

 7. Svara

  Ninni

  22 mars 2012

  Ja det lärer väl dröja lite till innan sjön sköljer. Det är ju ändå bara mars ännu. Men många veckor till ska du nog inte behöva vänta som det ser ut.
  Men vad bäver ni verkar ha eller är det en enda som ställt till allt det där?
  Här finns heller ingen tussilago än men jag väntar mig inte att det ska finnas nån heller. Men grusvägen är snö och isfri och snart har snön försvunnit på åkrarna också. Härligt!!
  Underbara bilder!
  Om 3 månader är du nog i och badar… 🙂
  Kramen.

 8. Svara

  Marketta

  23 mars 2012

  Jag tycker våren har kommit långt här. Har sett både citronfjärilar och nässelfjärilar. Ok, visst är det is på sjön. Tussilago hittade nån i Norberg när vi hade tävling där sist. Tror det var för 2 veckor sen.

  Ang din fråga om flytten. Vi flyttar till Semla och börjar träna där så fort det finns en fläck där som är tillräckligt torr. Men jag tror det blir nån gång under april. De börjar ju en valpkurs då, och då tänkte vi att vi flyttar ut så att vi inte behöver ändra några tider.

  Kramizzar
  Marketta

 9. Svara

  Punatukka

  23 mars 2012

  Fattar du hur vackert ni bor? Ja det är klart du gör och jag älskar dina foton vare sig det är snö och is eller full sommar och Blinka verkar tcka som jag,tsss! Själv har jag blivit “mat och städ-tant” åt grannens katt.Kalle som fick en stroke och inte klarar att sköta om den.
  Här prunkar penséerna,buskarnas blad börjar synas och skatorna har ett sjå med bobyggandet. Duvan Agda är tillbaka.Hon har ett gott öga till min balkong och satt nyss på räcket och spanade in min bästa häng-kruka.Då är det vår… 🙂
  Nu ska jag ta en runda i dina bloggar som jag har missat ett tag,suck…
  Ha det bäst alla fyr och tvåbeningar,kramar från ett dimmigt Skåneland!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 496
 • 574
 • 1 610 406
 • 5 044
 • 65 064
Sök här