Bloggen

En månad kvar…

Av
den
15 februari 2023

Trots att det är en hel månad kvar till flytten så börjar jag bli väldigt ofokuserad, uttrycket “hålla många bollar i luften” som var ett ledord när man sökte jobb på 80-90-talen, den tiden är förbi.

Igår eftermiddag fick jag med mig alla tre brudarna till second-hand-butikerna i stan.
Resultat noll och ingenting!
Förra gången det begav sig fanns det massor att välja på bland soffor, bord, stolar och andra möbler, nu fanns det några stora byråer, några pinnstolar och knappt något mer i möbelväg. Sofforna, de som fanns var tingade, utom ett par som var rejält nedsuttna…
Jag får många tips och goda råd angående min flytt och jag tycker det är jätteskoj.
Bland annat får jag tips om att köpa en prisvärd soffa/bäddsoffa på Ikea, det tjatar min dotter också om, men jag är envis som en åsna.
Deras soffor tycker jag är tråkiga och själlösa!
Jag vill ha en personlig mysig soffa, och nej, den ska helst inte vara grå, svart eller beige och inte i lådformat.

De finns, de jag gillar, t.ex hos Chilli

De är dessvärre lite väl dyra, men jag fortsätter leta, det är onekligen ett ganska kul tidsfördriv.

Jag rensade hårt vid förra flytten, tyckte jag! Nu rensar jag ännu hårdare, vilket innebär att..

..gamla vackra broderade dukar som någon i släkten ägnat många timmar åt nu skickas till ta-till-vara där jag hoppas att någon får större glädje av dem än jag haft där de legat i linneskåpet i många år.

Nu då vi har ett litet snötäcke har jag också passat på att piska mattorna rena i snön!
Jag minns från min barndom hur alla grannar bar ut sina mattor på vintern för att piska dem fräscha och rena i snön, men jag tror inte jag har sett någon göra så här i Sverige, ja utom jag själv…
Nu är i alla fall de fräscha mattorna hoprullade och läggs inte ut igen förrän i “nya” pörtet!

Jag kommer att vara en opålitlig bloggare ett tag nu, men ska försöka få till åtminstone tema-inläggen.

Avslutar med en vacker kvällshimmel som en liten ursäkt för spretiga och oregelbundna inlägg…

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  15 februari 2023

  Har också tagit ut mattorna i snön och piskat. Dom jag har idag kan jag torka av med fuktig trasa och snö har vi inte.
  Hoppas du hittar en bra bäddsoffa.
  Den himmel är underbar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Jag ska inte lägga ut stora mattor så länge jag har Daniel, det är ett helsike och få bort hundhåren. Paulina barnbarnet har allergi så hon får medicinera varje gång hon och Noelle besöker mig. Bättre då att vara utan. Vad är det för mattor du kan torka av? Berätta gärna! Kram

   • Svara

    Minton

    18 februari 2023

    Har köpt dom på Rusta och dom var billiga. Materialet är någon syntet och hårt vävda. Använder borsten du rekommenderade och får bort det mesta. Ibland virar jag en blöt trasa om den och torkar.
    Dom är tunna ca 1 cm.
    Skall ta några bilder senare.
    Kramar från oss

    • Svara

     Paula

     18 februari 2023

     Låter toppen, såna skulle funka hos mig också. Skicka gärna foto vid tillfälle, tack
     Lördagskram

 2. Svara

  LillaSyster

  15 februari 2023

  Men varför använder du inte de vackra dukarna???? De är ju en fröjd för ögat ?
  Du hittar säkert en soffa förr eller senare =)
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Jag har inga bord att lägga dukarna på, förut hade jag stora köksbord och matbord, nu har jag bara ett för två personer, o ett litet soffbord. Ingen annan i familjen bor heller större med möjlighet till ett stort bord…
   Kram

 3. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  15 februari 2023

  Här kör jag mattvätt i snö med. Når vi har snö att prata om. Det blir så bra.
  Hopps du får tag på en bra soffa. Vi lämnade våran till en secondhandbutik. Var aldrig någon som satt i den. En Hagalund från IKEA. Måste erkänna att jag hatade den soffan! Har sett på skidskytte nu. Grattis till svenskt guld och silver. Om inte någon kom in efter jag stängt av tvn och puttade ner dem. Men det tror jag inte. Ska laga middag här nu. Hoppas du hittar din soffa, vare sig det är på second hand eller IKEA. Kram.

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Att leta är halva nöjet! Hittade en idag men fick inget pris då ägaren inte var på plats. Han skulle höra av sig…
   Har ni också haft stormvarningar? Otto verkar vara på gång här med hårda vindar, fast mest vid kusten, vi klarar oss säkert bra. Ha en skön helg med gubben! Kram från pörtet

 4. Svara

  Mia

  15 februari 2023

  Var tvungen att kolla soffan från Chilli, så jäkla snygg! Men det var snyggt pris också 🙂 Vi köpte ju begagnade, blommiga fåtöljer och soffa på second hand och är nöjda, även om den inte är det allra skönaste att sova middag i 🙂 det är bara en 2-sits…..
  Att fräscha upp mattor i snön är toppen! Ett arbete som många tyvärr glömt bort
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Ni gjorde ett kap! Jag såg en soffa idag, en tvåsits som var i samma rutiga tyg som min fåtölj! Är det sant? sa jag…jag hade tänkt skippa fåtöljen som är ganska stor men nu var ju denna soffa liten så då kan man få plats med bägge. Inte någon jag skulle sukta över, men skulle duga absolut, o bekväm att sitta i. Men ligga i då får man vara ännu kortare än jag! Fick inget pris idag så jag väntar in samtal från ägaren. Helgkram från pörtet

   • Svara

    Mia

    18 februari 2023

    Ohhhh, hoppas du får ett bra pris på soffan för jag fullkomligt älskar din fina fåtölj!! Kram!!!

 5. Svara

  Anna-Lena

  15 februari 2023

  Förstår att du har tankarna på många ställen. Jaja, “duger ” inte IKEA, så får du fortsätta leta. Jag skulle inte ha det tålamodet. Beställt hade jag gjort, och fått hemkört, då det är dags att flytta in.
  Synd att mycket broderier blir liggande. Har själv gjort en hel del i min ungdom. Både dukar och tavlor. Tavlorna ligger i förrådet. Dukarna i “linneskåpet”. använder nästan bara vävda dukar ( många som svärmor gjort) numera. Helt enkelt för att jag gillar dem bäst.
  Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Tid är det enda den fattige har! Jag tycker det är kul att besöka loppisar och second-handbutiker, samtidigt lär jag känna stan bättre. Idag fick jag skicka ett foto till Paulina som väntade på mig, för jag hade villat bort mig. Så för mig är det små äventyr jag är ute på. En skaplig soffa hittade jag också…Kram

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  15 februari 2023

  Jag känner så väl igen mig i att inte kunna bolla med för många bollar samtidigt. Jag kompenserar med noggrann planering långt i förväg och sista flytten var allt färdigpackat flera veckor i förväg. Du kommer att fixa allt och det finns i alla fall ingen risk att du glömmer kvar något. Det syns i så fall väldigt tydligt när du går igenom din tomma lägenhet innan du lämnar den. Trist att alla fina möbler var som bortblåsta när du ville köpa dem. Det kommer säkert nya, fina som du gillar och då är du där och lägger beslag på dem 😀 Det är skönt att göra sig av med sånt man inte använder och det brukar bli en del som skänks bort vid varje flytt. Konstigt nog finns det ändå massor av onödiga pryttlar kvar. Vilken fantastisk kvällshimmel.
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Hurra, för imorgon kommer barn och barnbarn och i bästa fall blir jag av med lite köksprylar och kanske lite strassmycken som bara ligger, annars åker de till loppis. Bara för några år sedan tog jag alltid på mig smycken när jag skulle jobba på loppis, nu har jag glömt att de ens finns! Kram

 7. Svara

  BP

  15 februari 2023

  Vilken härlig kvällshimmel – WOW! Tycker att just den här vintern har bjudit på ovanligt många spännande kvällshimlar.
  Håller helt med dig – Chilli’s sortiment (inte bara soffor) är riktigt, riktigt coolt. De färgglada sofforna är fräcka, men jag skulle nog tröttna rätt fort på mönstren. Vad är det för fel med en grå soffa? Beige gillar jag inte heller, men grå är ju en neutral färg som du kan “sätta färg på” med kuddar och eller tavlor på väggen.
  Det finns ju olika lokala grupper på FB där det säljs möbler. Kolla där! Eller låt dottern göra det;-)
  Håller tummarna att du slänger rätt saker – hahaha:-)

 8. Svara

  Ditte

  15 februari 2023

  Vad gäller mattorna vet jag att min mamma gjorde det i Västergötland. Och där fanns det ren snö. Knepigare att få till det i Stockholmstrakten. Vet att farmor också gjorde det. Även hon i Västergötland.
  Vacker kvälls himmel att njuta av.
  Förstår att du har mycket runt dig inför flytten- Och satsa su på en soffa du vill ha och om den då finns på Chili så är det ju bra.
  Ja, detta med att rensa. Ska också ta tag i det ytterligare. Mycket finns som värmer lådorna-
  Förstår att du har mycket om dig. Och jag hänger med i tankarna hos dig.
  Kram

 9. Svara

  Anna i Portugal

  15 februari 2023

  Vilken underbar himmel i sista bilden! Att hitta rätt möbler är inte alltid lätt, och vad roligt att du har tiden att leta och jaga 🙂 Lycka till!

 10. Svara

  Anki

  16 februari 2023

  Om vi hade bott grannar så skulle du garanterat sett mig göra så med mattorna! Ja, inte numera då – släpar inte ner mattorna från femte våningen – och förresten så är det ju barmark oftast 🙂
  Snygg soffa från Chili, men inget jag själv skulle vilja ha. Jag är så tråkig att jag har en grå soffa, lite fyrkantig i formen och inte så mysig, men praktisk, då den är en bra bäddsoffa. Inte så rolig rätt upp och ner, men med färgglada plädar och mysiga kuddar så är den inte så tokig 🙂
  Jag rensade bort nästan allt “onödigt” förra gången ur linneskåp och lådor – och nu åker resten samma väg. Jag använder inte dukar alls längre.
  Japp … din himmel och min ser ut att vara samma!
  Håller tummarna för att du hittar en bra soffa!
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Skönt att höra att du inte heller har användning för dukar längre! Tänk när man till o med hade små dukar på fönsterbrädorna, gärna hemvirkade, ja vissa har såna fortfarande. Jag tycker de är fina men passar inte så bra i mitt pörte.
   Att leta soffa är mest ett tidsfördriv, både dotter och barnbarn har modulsoffor i svart resp grått o det är inget fel i dem, men jag är lite egensinnig och vill ha något annat. Bara för att… Hilding kanske hade en lösning idag, vi får se när han talar om vad soffan kostar.
   Kramen

 11. Svara

  Äventyret framtiden

  16 februari 2023

  Jag förstår dig till fullo. Bollarna ramlar ner och studsar iväg. Annat var det förr när de alla var däruppe i skyn och man kunde ta ner en nu och då eller flera samtidigt. Egentligen är det jätteskönt att vara där man är när det gäller bollandet.
  Att tvätta mattor i snön är något jag gillade mycket när det begav sig. I min barndom lade mammorna på gården där vi bodde ut oblekta nya lakan i snön för att bleka dem, minns du något sådant? De blev vitare, ja!
  Men sen blev snön lite smutsigare med tiden på grund av utsläpp överallt i periferin.
  Givetvis så ska du ha en soffa du gillar!
  Klenoder, korsstygns och andra broderade gav jag också bort, sände en hel låda till Lettland med biståndshjälpare som åkte dit. Tanken var att jag skulle göra någonting av dem själv men de blev liggande år efter år. Bättre då att dela med sig av. När man inser att man är dödlig så är det ingen stor konst att ge saker vidare åt andra. Förr eller senare måste man ändå göra det.
  Lycka till med allting Paula!
  Kram från gränden!

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Bleka lakan i snön? Det hade jag inte hört talas om! Jag tycker soffletandet är en utmärkt stimulans för jag får träffa delar av familjen och komma till nya platser i Falun medn jag letar. Så jag har inte bråttom med att hitta rätt, i värsta fall får min säng agera soffa tills en bättre lösning hittas.
   Läste nyss hos Anna i Portugal att ni träffats då hon varit på Madeira, skoj! Gillar möten som sker utifrån kontakter på nätet och i bloggosfären! Kramen

 12. Svara

  Karin

  16 februari 2023

  Ja, tänk att det ska vara så jämrans svårt att hitta en soffa som är både vacker och bekväm i stället för att vara klossig i grått, svart eller beige! Hoppas du hittar något!

  Vid mina senaste två flyttar har jag kommit på att det går bra att vänta med att slänga och rensa ut till efter flytten. Det beror förstås på att jag rensade lite för duktigt innan de tidigare flyttarna och så stod jag där och saknade både det ena och det andra som skulle ha passat i den nya bostaden. Det kanske blir ett par flyttkartonger extra, men det gjorde inte så mycket när jag upptäckte att jag faktiskt hade användning för en del som låg i de där tilltänkta slänglådorna. Hur du än gör: Lycka till med packandet och flyttandet!

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Men nej nej säg inte så, jag har betalda flyttgubbar och inget förråd i nya lägenheten! Jag måste bara bli av med så mycket som möjligt annars har jag inget golvutrymme kvar på mina 36 kvadratmeter!

 13. Svara

  Agneta

  17 februari 2023

  Ring till “Sök och finn” som sänds på dalaradion varje fredag och beskriv dina önskemål om soffa, är säker på att det finns många som har en soffa stående som bara väntar på att få ett roligare liv hemma hos dig.

  • Svara

   Paula

   17 februari 2023

   Tack för tips, vilken kul idé! Jag har inte ens tänkt tanken eftersom jag sällan lyssnar på radio. Är idag iväg och letar vidare, vi får se var detta slutar. Trevlig helg !

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 329
 • 559
 • 1 651 761
 • 5 116
 • 65 957
Sök här