Läst

Jag har läst…

Av
den
16 februari 2023
Hekneväven Bokomslag Hekneväven
Systerklockorna
Lars Mytting
historisk roman Norge sekelskiftet 1900
Wahlström & Widstrand
2022
430

Året är 1903 och Kai Schweigaard, prästen i den norska byn Butangen, plågas av ett gammalt svek och av ett löfte han en gång avgivit: att hitta den sägenomspunna Hekneväven i vilken alla ska "se ansiktet sitt". Vad skulle avtäckas om han en dag verkligen hittade väven? Vad för h istoria är det som kvarstår att berätta?
Samtidigt finns där Jehans, pojken Kai en gång anförtroddes och som nu blivit vuxen. Utfryst av sin döda mors släkt söker han sig till fjällen och renarna, till de mäktiga vyer som rymmer all den magi som krävs för att fylla tomrummet i hans liv. Så en dag möter han en främling på fjället, en person vars uppdykande ställer allt på ända men som kanske också kan ställa allt till rätta.
Norge är på väg in i en ny tid, i Europa rasar det stora kriget där nation ställs mot nation och bror möter bror.

Utdrag ur boken

sid. 120

" Han skyndade närmare, generad över hur detta måste se ut. En svettig, finklädd man i oländig terräng med två pappväskor. Men ingen syntes till, han fick samma avskildhet som systrarna haft där uppe, och den skygghet han nu kände, motviljan mot att bli sedd, hans obskyra ärende - allt detta tycktes föra honom närmare dem. När han var framme dunkade hans hjärta mer av förväntan än ansträngning."

sid.143
"Han tog sig upp på kullen och satt sig med kikaren. Vinden rufsade om honom i håret och fick tag i jackslagen. Han kände en viss avsmak för den där mackapären. Frågade sig om det var fusk. Det var som om stora bitar av fjället lossade och placerades närmare honom, ett slags uppvisning som någon annan arrangerat för honom, som försvann när han sänkte kikaren och kom tillbaka när han såg genom den. Synen av fjället var gulfläckig och suddig i kanterna, och sprickan i glaset vrängde till halva synfältet"

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  16 februari 2023

  En bok som jag nog kanske skulle vara intresserad av att läsa. Tack för tips och smakprov.
  Kram

 2. Svara

  LillaSyster

  17 februari 2023

  Nu blev jag nyfiken ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 281
 • 499
 • 1 640 972
 • 5 101
 • 65 744
Sök här