Bloggen

Fästingodling i pörtet

Av
den
9 augusti 2011

Jag var till vårdcentralen idag med en liten present…

Jag satt nämligen vid datorn i morse när jag plötsligt kände en mindre trevlig kompis på vänster sida nedanför halsen…
Eftersom jag i början av sommaren läst i tidningen att en studie pågår där man försöker ta reda på mer om fästingburna sjukdomar och att man kunde lämna in fästingar som man blivit biten av så gjorde jag just det!

På köpet fick jag hjälp med att få bort den sista biten av otäckingen som satt kvar….
Som tack blev jag tömd på två stora rör med blod och sedan fick jag fylla i ett frågeformulär.
Om tre månader blir jag kallad till ny blodprovstagning.
Sen fick jag med mig ett rör hem där jag skulle lägga eventuella nya fästingar som satt sig fast på min lekamen!
Jag skojade med Hasse på vägen hem att jag samlar väl ett fullt rör åt dom….skulle jag inte ha gjort
…på eftermiddagen kliar det vid naveln och vad tror ni sitter där?
Jorå, en söt liten polare har bitit sig fast i skinnet.
Så, nu har jag påbörjat en egen fästingodling.
Jag läste instruktionen som sa att jag skulle ha ett grässtrå i röret tillsammans med fästingen och då betyder väl det att den har ett bra livsrum nu då!
Omhuldad ligger den nu i kylen o väntar på eventuella nya kompisar!

Nä hörni, detta är INTE KUL!

Det är faktiskt så illa att jag nästan tappar lusten att gå i skogen..

..men bara nästan….ibland belönas jag för min iver också och då är det mesta förlåtet!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  9 augusti 2011

  Urk de där är läskiga, fast peppar peppar jag har aldrig haft någon på mig själv. På mig trivs så mycket annat skit så de trivs väl inte där..(:- jyckarna får dock ibland o de där med att plocka bort överlämnar jag med glädje till min kära make.

  Svamp ja…!! Då förstår jag du är lycklig.

  Kramiz

 2. Svara

  Corina

  9 augusti 2011

  Blä för fästingar 🙁 Har inte haft någon själv men vår katt har haft ett par stycken och vår hund också. Och vetrinären var lite lur på fästingburen sjukdom när vår hund blev sjuk och vi fick avliva henne för några år sedan….obduktionen visade att hennes njurar slutat fungera….vet inte om det kan ha berott på fästingar men dessa kryp är synnerligen otrevliga 👿
  Svamp är desto trevligare 🙂

  Kram

 3. Svara

  Menageriet

  9 augusti 2011

  Vad konstig Din fästing ser ut? Lite lurvig. :mrgreen:
  Blir intressant att höra resultatet från blodprovet? Här är så vanligt med fästingar, så jag bryr sig inte så mycket längre. Det som är värst är när man råkar trampa på en fullsugen och det säger POFF och det blir en massa segt blod att tvätta bort från golv och toffla. Usch!
  Tycker nästan att det är äckligare med mördarsniglarna!
  Stugan jag skrev om är bara fotad utifrån av min kusin och jag har aldrig varit där. Måste ha varit iskallt på vintern att bo där. Men konstigt nog vänjer man sig vid kylan också.
  Här plockas en hel del svamp också, men inte av mig.
  Ha det gott!

 4. Svara

  BrittMarie

  9 augusti 2011

  Kära nån, har du gått och blivit fästingforskare! Usch de är otäcka små uslingar. Jag försöker hålla mig undan dem.
  Mina körsbär har jag gjort sylt av. Lite knöligt, eftersom man måste pilla ut kärnorna först. Annars fryser jag dem som de är, kanske blir de en soppa i vinter. Hoppas nu du slipper få fler fästingar på dig. Hade du inte något hopkok, som man kunde ha på sig och hund, eller har jag hittat på detta?
  Kram

 5. Svara

  Marketta

  9 augusti 2011

  Jösses för dessa äckliga otäcka kryp. Tänk om nån verkligen kunde komma på nåt knep och utrota otäckingarna när dom ändå inte har nån funktion.

  Imorgon skall jag på träning och provspringa sulorna, vi får väl se hur det går. Men dom var väldigt halkiga inne i skon. Han skall få göra ett par ordentliga sen när jag köpt på mig lite skor. Promenadskor och kängor måste jag investera nya i höst.

  Kramizzar
  Marketta

 6. Svara

  Doris

  10 augusti 2011

  Äckliga fästingar, tack o lov att vi inte har sådana kryp på Island !!!!

 7. Svara

  Synnöve

  10 augusti 2011

  Godmorgon.
  När jag ser och läser om alla som har fästingproblem anser jag att jag är lyckligt lottad. För här finns de nte… ÄNNU!
  Har som sagt inte tagit mer än 3 fästingar på två kattor och två hundar på 6 år. Man får vara glad för det.

  Hoppas nu inte det var någon bärare av boreila som tog sig ett smakprov av dig nu då. Det är inte roligt att få det
  Men en fästingstudie var skojigt tycker jag. Hoppas de får bra resultat på den och framför allt kommer på ett sätt få bort den på… för gott”

  Nu ramlar ögonen ihopa helt… sängdax igen. Ska bli gott det.
  Lycka till i svampskogen nu då… utan fästingar.
  Kram Synnöve.

 8. Svara

  Synnöve

  10 augusti 2011

  Godmorgon.
  När jag ser och läser om alla som har fästingproblem anser jag att jag är lyckligt lottad. För här finns de nte… ÄNNU!
  Har som sagt inte tagit mer än 3 fästingar på två kattor och två hundar på 6 år. Man får vara glad för det.

  Hoppas nu inte det var någon bärare av boreila som tog sig ett smakprov av dig nu då. Det är inte roligt att få det
  Men en fästingstudie var skojigt tycker jag. Hoppas de får bra resultat på den och framför allt kommer på ett sätt få bort den på… för gott”

  Nu ramlar ögonen ihopa helt… sängdax igen. Ska bli gott det.
  Lycka till i svampskogen nu då… utan fästingar.
  Kram Synnöve. :mrgreen:

 9. Svara

  leila

  10 augusti 2011

  Jag är av den åsikten att alla kryp har en uppgift och har rätt att leva men det vette sjutton om jag tycker det när det gäller fästningar. Vad gör de för nytta? Jag har bara sett en i år och den satt på mitt ben, men hade som tur var inte hunnit bita sig fast.

  Nu hoppas jag du slipper fästningar, för trevligt är det inte. Såklart ska du ut i skogarna..kolla dig noga när du kommer hem bara. kram på dig

  ps/ vi plockar bara kantareller men det har varit så torrt här så det finns knappt några. Kanske poppar de upp nu när det regnat ett tag.

 10. Svara

  Malin

  10 augusti 2011

  Men fy då 😡

  Hoppas att ditt bidrag till forskningen kommer till nytta på ngt vettigt sätt.

  Kramis

 11. Svara

  Kicki

  10 augusti 2011

  Ja, du är då rolig du 😉 Men vem annan skulle samla fästingar i kylen??
  Jag plockade 10 st som kröp omkring på Jolly när vi var i skogen i förrgår, lik förbannat hittade jag två igår som bitit sig fast på henne. Det är otroligt mycket fästingar häromkring.
  Jag har ett svar på din svamtorksfråga på min blogg under din kommentar.
  Kramen

 12. Svara

  Boman

  10 augusti 2011

  Äckeldjur! Hoppas den där studien kan ge bra svar och bot. TBE Vaccin gäller för oss som är ute i skogen så pass mycket men Borrelia hjälper bara antibiotika på.
  Varning för de där plastiga fästinghalsbanden till katter och hundar. De ger ofta njur- och nerv skador som biverkan. Har hört det från så många håll nu. Mötte en hundägare igår också, där ledde ett sånt till dödfödda valpar och de som överlevde dog efter ett par dygn. Veterinären hade sagt att det säkert är just fästinghalsbandet.
  Körde själv med utspädd teatree olja duttat på pälsen till min hund och daghunden vi hade nu senast. Funkar också på människa, som avskräckare runt vrister och handleder för äckelfästingar. Sen en noga koll och totalt klädombyte när man kommer hem.
  Sigges mattee Helenas tjärsalva testade vi nu senast på oss ute i skogen. Varken mygg eller fästingar besvärade oss. Bromsarna var däremot sugna på en tugga.

 13. Svara

  Eva-Lena

  11 augusti 2011

  Huh, två fästingar på kroppen inom någon dag! Hos oss är det en riktigt bra fästingsommar, dvs vi har knappt några fästingar alls. Normalt brukar vi plocka ett antal per dag på Smilla, men i år har vi tagit max 5-10 stycken totalt. Vi har inga mygg heller, kanske beroende på att vi har så torrt. Tyvärr så finns det knapt några blåbär eller svamp heller. Var rädd om dig!

 14. Svara

  messan

  11 augusti 2011

  Jag gillar eller älskar dina inlägg om skogen dom får mig att må bra:). Kanske är det så att jag behöver mer skog i mitt liv fast jag tycker jag åker från strostan ut till skogen.
  Det är ett permanenet boende och jag lovar jag flyttar inte i första taget:) som svar på din undran. Livet är härligt varje dag men nu är det ännu härligare i mitt drömhus.
  Har ni flyttar en gång per år??? låter lite jobbigt? Fast positivt med utrensning av saker.
  Kramar om dig mycket från messan

 15. Svara

  Ninni

  15 augusti 2011

  Fy för fästingar. Jag har aldrig haft en sådan gynnare på mig och det är jag glad för. Hoppas jag slipper.
  Vi verkar klara oss bra från fästingar här “på berget” för inte ens katterna har haft några fästingar medan Maffe (Snoozens bror) som bor knappt 15 km härifrån har haft fästingar då och då. Men så bor han och hans husse där det är mycket fuktigare också.
  Jag hoppas fästingplågan snart är över så du kan njuta av dina svampturer i skogen.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 561
 • 574
 • 1 610 471
 • 5 044
 • 65 064
Sök här