Fem en fredag

Fem en fredag # 11 Hamstring

Av
den
13 mars 2020

Tema: hamstring

Ja tänk hur det har blivit, när bollen kommit i rullning så går det med en jäkla fart, varje dag får vi nya besked, ja nästan varje timme!
Det är inte helt enkelt att förhålla sig till allt som gäller viruset som grasserar, jag hoppas bara att vården i landet har resurserna som krävs för att se till att de som blir sjuka får adekvat hjälp.

Vad är något du alltid ser till att ha hemma?

Bröd av något slag, knäckebröd kan duga, potatis, bönor, ost och frysta grönsaker.

Vad behöver du fylla på med i skafferiet?

Jag har ett välfyllt skafferi, handlar ofta på mig när det är extrapriser, t.ex 2 till priset av 1…

Har du gjort några extra inköp med anledning av Coronaviruset?

Jag åkte idag till världsmetropolen Vansbro och där rådde ingen brist i affärerna på mat, men visst, det gapade några tomma rader vid ris- och grynhyllorna.
Själv handlade jag …

…toapapper, haha, och jag lär inte vara den enda som hamstrar just den varan!

Hur handlar du vanligtvis din mat?

Det mesta handlar jag i min närbutik, får jag chansen att åka till stan passar jag på att laborera i andra affärer. Vi kan varken beställa middagskassar eller matvaror på nätet för hemleverans. Orten är liten och ingen affär erbjuder de möjligheterna. Ibland saknar jag att inte kunna beställa varor för hemleverans men oftast upplever jag besöken i affären som en social händelse där man träffar vänner och grannar och hälsar och växlar några ord!

Vilken vara är oersättlig om den skulle vara slut?

Har man bara ägg hemma så kan man trolla fram hur mycket olika maträtter som helst. Till exempel tebladsägg!

Jag önskar verkligen att vi i Sverige nu får upp ögonen, både konsumenter, regering och företag, för hur sårbara vi är när vi importerar så stor andel av livsmedel att vi inte kan försörja oss själva om så behövs! Vi måste utveckla livsmedelsförsörjningen genom flera företag som satsar på småskalig djurhållning och på växtodling. Det skulle också miljön må så mycket bättre av!

Som vanligt hittar du flera svar på veckans frågor hos temats uppfinnare Elisa

Trevlig helg!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 mars 2020

  tebladsägg kan jag avstå ifrån… men ägg är bra mat på många sätt. Slutade hamstra när ungarna flyttade hemifrån.

 2. Svara

  Mia Halvarsson

  13 mars 2020

  Bra svarat Paula! Och visst måste vi alla inse att det är den inhemska maten vi ska köpa för att klara oss…..men tyvärr så är det ofta så att prislappen bestämmer vad vi lägger i varukorgen. Ändring tack!
  Kram på’re

 3. Svara

  Susjos

  13 mars 2020

  Vilka häftiga ägg! Hur gör man dem?
  Tänkte faktiskt på ägg också på den frågan vad som skulle vara oersättligt!
  Fina tecknade foton!
  Kram

 4. Svara

  bpz3

  13 mars 2020

  Dina tebladsägg ser nästan ut som mina Ramen-ägg jag la upp för ett tag sedan. Samma bruna färg, fast dina ägg är ju mönstrade, vilket mina inte är.

  Ja du, på mindre än en vecka känns hela världen “konkursfärdig”. Det är nog det som skrämmer mig mest. Alltså att världssamhället är så otroligt sårbart.

  Att man hamstrar toapapper har nog amerikanerna börjat med, och det blev ju viralt direkt. Vid närmare eftertanke så svarade jag faktiskt också toapapper på frågan;-)

  Vi har ju både hemleverans och “färdiga” matkassar inklusive recept här i Stockholm. Har aldrig utnyttjat möjligheten, men om situationen förvärras ännu mer kommer jag nog ta mig en funderare. Man är ju 60-plussare så…

 5. Svara

  Ditte

  13 mars 2020

  Tänkvärt Paula! Jag tror ju att man utanför storstan inte är så snar till att “hamstra! Har men en bit till butiken så köper man rejält och har ett lager hemma. Något jag uppvuxen med. Båda mina föräldrar upplevde andra världskriget och visste vikten av att allt kan hända snabbt, så det fanns alltid ett rejält basförråd. Så har jag också alltid haft det helt oavsett corona. Känns som om många handlar i någon form av panik och rädsla.
  Vi här i Sverige har ju levt lite i en “skyddad” verkstad och inte upplevt att tillvaron kan vara sårbart. Mycket har tagits för givet.
  Jag tänker fortsätta att vara försiktig men att sätta mig i karantän gör jag bara på order. Jag tillhör en riskgrupp men kan ju inte sluta leva bara för det.
  Och vad gäller maten så borde vi värna om vår inhemska produktion. Absolut.
  Kul att du har med tebladsägg- Testade det då och då när vi bodde i Peking.
  Stor kram!

 6. Svara

  bpz3

  14 mars 2020

  Svar: Lunchade i Stockholm i tisdags, då såg jag inte en enda person med munskydd, men det var färre människor i rörelse, och det var glesare på restaurangerna.
  Munskydd försökte jag få tag på för tre veckor sedan, men redan då var de slutsålda på apoteket och Claes Ohlson. Så nej, jag går inte omkring med munskydd, som ju dessutom inte ens hjälper.

  PS. Såg i en kommentar du skrivit hos någon att du också gillar Agnes Wold. Hon är den som är mest trovärdig i hela den här “härvan”. Gillar hennes direkta och övertygande sätt. DS.

 7. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  14 mars 2020

  toalettpapper vill jag ha ett ordentligt förråd här hemma. och tvättmedel. och tvål. och knäckebröd. munskydd var visst inte riktigt hälsosamt när det kom till kritan

 8. Svara

  Anki

  14 mars 2020

  Du svarar ungefär med mina tanker … här hamstras inte heller. men jag tror att vi som har en bit till affären ser till att ha lite reservproviant hemma. Vilka härliga bilder! Hoppas de som bestämmer inser faran med att våra bönder lägger ner! Vi är enormt sårbara vad gäller livsmedelsförsörjningen i vårt land!
  Önskar dig en bra lördag!
  Kram

 9. Svara

  Åsa

  14 mars 2020

  Kloka ord av dig! Kanske den här tiden vi har nu leder fram till insikter om behovet av ett mer hållbart levnadssätt. Inget ont som inte kan ha något gott med sig, heter det ju. Vi får hoppas på det!

 10. Svara

  Ama de casa

  14 mars 2020

  Väldigt klokt skrivet Paula! Här i Spanien har vi från och med midnatt undantagstillstånd och alla restauranger och barer tvingas hålla stängda. Det är så många bieffekter av den här dumma coronan som påverkar hela världen nåt helt otroligt, och det verkar eskalera… Otäckt!

 11. Svara

  Kicki

  14 mars 2020

  Nä nåt hamstrande blir det inte för min del, men vi får väl hålla oss undan från ställen där det kan finnas smittorisk, större apotek t.ex.
  Kram

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  14 mars 2020

  Härlig bild på slutet med massor av glada djur 😀 Det här med att hamstra går lite väl långt tycker jag. Det är bra om man ser till att ha varor hemma om man blir sjuk men att bunkra upp för flera månader förstår jag inte riktigt. Jag har köpt en extra förpackning av både hushålls- och toapapper och jag har alltid ett välfyllt skafferi och mat i frysen. Det är skillnad om vi råkar ut för långvariga strömavbrott. Men jag tror att människor behöver känna att det gör något och om det hjälper att hamstra så få de gärna göra så 🙂
  Kram

 13. Svara

  Gun-San

  14 mars 2020

  Det är sjukt va tossiga människor kan bli och egotrippade, såg en dam förra veckan som radade upp 10 fl handsprit på bandet, håller med Agnes Wold att alla som hamstrat skall lämna dom till vården.
  Vi borde nog tänka lite längre än näsan är lång..

 14. Svara

  Minton

  14 mars 2020

  Tänker so du och någon hamstring har jag inte gjort. Brukar köpa lite extra när det är billigt. Alltid bra att ha mat i frysen om jag skulle bli sjuk.
  Kramar från oss

 15. Svara

  Sara Pepparkaka

  14 mars 2020

  Ja ägg är väldigt mångsidigt! Egentligen skulle det vara kul att ha någon höna också, de är ju inte så svåra att sköta, så skulle man få egna ägg!

 16. Svara

  Fröken Christina

  14 mars 2020

  Jag undrar om det är en generationsfråga om hamstring. Jag behöver typ handla upp mitt lager. En yngre kollega skulle hungra ihjäl efter tre dagar.

 17. Svara

  Karin Eklund

  14 mars 2020

  Klokt tänkt.
  Att handla inhemskt är a o o, då blomstrar alla .
  Jag är fortfarande i funchal och har alltid imponerats över deras prissättning. Allt det närodlade, inhemska har ett betydligt lägre pris än det som kommer utrikes ifrån.
  Så klokt. På det sättet köper folk det inhemska framom det utländska och samtidigt gynnas det egna landet.
  Hemma är det utländska ofta mycket billigare än det inhemska. Helt fel politik.

  Också här och hemma på Åland hamstrar man toapapper men också annat trots att regeringen har bett folk att ta det lugnt. Ingenting tar slut. Varutransporter påverkas inte, de fungerar som vanligt.
  Båda mina öar är virusfria tillsvidare.

  Ha det bra Paula!

 18. Svara

  wiper

  15 mars 2020

  Det var en rolig och dråplig bild med kundvagnen ;);) Vi har bara köpt hem det absolut nödvändigaste för att klara sig. När man kollar på butikerna så ser det ju ut som rena rama katastroffilmen. Vi har ändå inte råd att hamstar som dom som har arbete och mer lön så vi får tänka efter lite.

  Det är ju jättebra att det finns hemleverans nu. Vi handlar mest på våra butiker där vi bor för vi har 4 st. Konstigt att dom satt ner så många varor för folk handlar ju ändå men det är bara att tacka och ta emot

  Tebladsägg 😉 är det på riktigt? har aldrig sett nåt liknande. Jag hoppas precis som du att regeringen får upp ögonen för att vi borde odla och även tillverka saker själv här i landet.

  Ha en skön söndag
  Hälsning Malin

 19. Svara

  Mormor

  15 mars 2020

  Hamstrar inte. Funderade på att köpa lite extra värktabletter, men läste för en stund sen att jag redan är för sent ute: apoteken här får inte sälja mer paracetamol än vad kunden behöver för 2-3 dagar. (Eller om det var 3-4.) Och man kan inte börja tära på de lagstadgade medicinlagren heller, eftersom de är avsedda för katastroflägen och ett sådant inte föreligger nu.
  Jag googlade på Live Cams Italy och tittade en stund på ödsligheten och tomheten på gatorna och vid turistsevärdheterna i Rom, Milano, Florens etc. Det var riktigt kusligt, som en science fiction-film utom att det var verklighet.
  Varuhemkörningen här i vår stad är helt överbelastad. Eller som lokalbladet skrev på härlig finlandssvenska: “Chaufförerna tar slut”. Kanske affärerna borde ta i bruk robotbilar och drönare? Ja så blir det säkert någon gång i framtiden.

 20. Svara

  Ninni

  17 mars 2020

  Ja nu går det undan med olika “order” om hur vi ska förhålla oss till Coronaviruset.
  Hamstrat har jag inte gjort, har mat i frysen så det räcker ett bra tag till oss om vi inte tar oss iväg till affärn. Vi har ju nära till både Hemköp och Ica och än tror jag inte det är nån större fara att gå dit med tanke på smittorisker. Jag har dock börjat tänka lite framåt hur jag ska lösa handlandet när vi får fler Coronasmittade i vårt lilla samhälle. Min mamma bör ju inte ens gå på affärn och handla då hon ju faktiskt blir 80 år i sommar och har hjärtflimmer bl.a. så hon behöver hjälp med det. Sambon orkar ju inte ens vara ute så kvar blir då jag som ska handla till två hushåll. Blir det mer smitta häromkring så vill jag ju inte riskera att dra hem smitta till sambon och jag själv är ju infektionskänslig p.g.a. medicinering och så är jag astmatiker. Äldsta dottern får besvärligt med astman av en vanlig liten förkylning och yngsta dottern är också astmatiker och får det också besvärligt av vanliga förkylningar. Sonen jobbar inom äldre och handikappomsorgen så han bör undvika smittor för den skull.
  I stan finns det möjlighet att beställa online på Ica Kvantum och sedan hämta varorna en viss tid den dan som passar och det blir nog lösningen för oss om inte våra butiker börjar plocka ihop varor så man kan få hämta dem vid kassan. Jaja, vi får väl se. Men hamstrar gör ingen utav oss men vi försöker att inte behöva gå in i affärn mer än en gång i veckan.
  Kramen,

 21. Svara

  Marit Sodefjed

  17 mars 2020

  Tebladsegg … hva er det? Enig med deg, egg kan brukes til så mangt. 🙂 Ingen hamstring her hos oss, regner med vi kommer til å klare oss selv om vi ikke dyrker noe som helst selv!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 474
 • 520
 • 1 640 666
 • 5 101
 • 65 736
Sök här